Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Havířova žena Barbora (N. Konvalinková) je poněkud rozumu mdlého. Uvěří všemu, co jí kdo namluví, a tím připravuje svému trpělivému muži (P. Štěpánek) nezáviděníhodné chvíle. Nakonec se havíř opravdu rozzlobí! Rozhodne se vypravit do světa, aby si tam ověřil, jestli existuje někdo hloupější, než jeho vlastní žena. Pokud ano, ke své ženě se vrátí. Ke svému překvapení ale najde takových lidí ve světě dost. A navíc na tom bohatě vydělá. Když se však vrátí domů, tak zjistí, že se jeho žena vůbec nezměnila. Hloupost je totiž věčná! (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Madhuri 

všechny recenze uživatele

I když chápu že je to pohádka a nadsázka, úplně nemyslím že je dobré ukazovat dětem jak chlap mlátí svou ženu za to, že je trochu jednodušší a tvářit se že si to zasloužila a vše je v naprostém pořádku....Ale možná je to jen můj osobní názor, který vyvstanul, když jsem jedno nedělní odpoledne pohádku náhodou viděla. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chtělo poněkud svižnější rytmus a střih, asi měli v exteriérech jen jednu kameru a museli točit na první dobrou. Krásné exteriéry i kulisy, vtipné momenty, jen občas to chce až mocm být vtipné, než je (koupel ve vajíčkách - asi muselo dát práci to natočit, ale vtipné to nakonec není). Jen jsem si chvílemi říkal, jestli tohle neviděli taky čeští politici, kteří použili sice stejné triky, ale na chudé, místo bohaté. ()

Reklama

natalanka 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracováno, skvěle obsazeno. Naďa Konvalinková umí zahrát naivku, hlupačku i dobrosrdečnou maminu úplně báječně. A Petr Štěpánek je k čertu skvělý chlap. Opravdu jim to moc slušelo. Paní Janečková pro děti a pro nás s duší dítěte umí natáčet pohádky jen co je pravda. Pohádka má vtip, krásně odsejpá, poučí a člověk se alespoň usměje. :-)) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdyby hloupost nadnášela, havířka by létala v jednom kuse v povětří. Pravda, bez její vzorové hlouposti by Jan Drda nenapsal legrační (skoro) pohádku, která čerpá i z určitého reálného půdorysu. V době vzniku téhle pohádkové komedie už měla zkušená režijní specialistka na televizní pohádkovou tvorbu Vlasta Janečková to nejlepší za sebou. Na téhle televizní taškařici je slabší vyvození situací docela znát. Někdy jsou situace, do kterých havířka spadne, docela křečovitě nastavené. Výsledkem je nucený humor. Nejdříve je testována divákova trpělivost. Barbora je zhusta blbá, naivně každému sedne na lep a jejího prchlivého manžela to příšerně vytáčí. Řekne si dost. Po další eskapádě jeho manželky už to déle nevydrží, balí ranec a vyráží do světa, aby v něm nalezl ponaučení i přesvědčení v tom, zda je lidská blbost opravdu tak neporazitelná a věčná. A fakt narazí na solidní dementy. Tahle pohádka staví na dobrých hereckých výkonech. Režijně je poměrně proměnlivá se značnou tendencí střídat i upřednostňovat nápadité scény a humorné etudy. O extra příběh se tenhle počin moc nemůže opírat. Většinou se cílí na humorné scénky, ve kterých prim hraje lidská blbost a neprozřetelnost. Mezi ty zapamatovatelné scény patří určitě vajíčková lázeň, nad jejíž postupnou vzestupnou tendencí se dá dobře pobavit. Levná realizace i na televizní poměry moc neoslní a příběh má určité rezervy, pokud jde o nějaký výraznější tmel. Tahle pohádka má hlavně výhodu v tom, že většina humorných scének může docela dobře fungovat i samostatně. Herecká sestava plná známých tváří je adekvátní a umí si poradit i s režií s rutinními prvky a scénářem nižších kvalit. 50% ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch povedených pohádek vysílaných o víkendu po obědě. Pochopitelně bít někoho, protože mu není shůry dáno, natož vlastní ženu, správné není. Ovšem ač jsem silně pro rovnost pohlaví a striktně proti domácímu násilí, tak je fakt, že být havířem, čili vykonávat nesmírně těžkou a životu nebezpečnou práci, a po šichtě pokaždé najít doma nějakou pohromu a zjistit, že manželka rozházela všechny vydřené peníze, to by ruply nervy snad i světci. Natož cholerikovi. Navíc toto je zpracování klasického námětu a hodnotíme-li čistě to, je velmi zdařilé a vtipné. Zajímalo by mne ostatně, co by zdejší kritici řekli na slovenskou verzi této pohádky, kdy se manžel pokusí hloupé ženy zbavit tak, že ji zahrabe po krk v lese. Nakonec se mu to ovšem rozleží a ráno se pro ni vrátí, aby ji našel obloženou penězi, které si tam donesli k přepočítání loupežníci a zahodili je poté, co se lekli sténání domnělého pařezu, na který si položili svíčku. Co je proti takovému pokusu o vraždu honička s koštětem. Konvalinková i Štěpánek výborní a očividně je to dost bavilo, totéž se dá říci o Skořepové či Hrzánové a některých dalších. Koupel ve vaječné lázni je nezapomenutelná. Zajímalo by mne, co dělali s těmi vajíčky, protože jich během natáčení dost rozbili. Pohádka, která sice rozesměje více při prvním shlédnutí, ale stejně tak ji lze vidět opakovaně, neb se neokouká. A nějaké to poučení se také jistě najde. Když nic jiného, tak že za blbost se platí a že člověk nemá věřit kdejakému blábolu, který se mu někdo snaží nakukat, což je v každé, ale v dnešní době obzvlášť, na výsost aktuální. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Nosálově a Dobřeni. (SONY_)

Reklama

Reklama