Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kobova garáž je název románu Zdeňka Zapletala, který podle příběhů z této knihy napsal také scénář k dvoudílnému televiznímu filmu ostravského studia České televize. Jen asi málokdo ví, že "Koba" byla Stalinova přezdívka z ilegality. "Kobova garáž" se ve filmu říká staré garáži v areálu výchovného ústavu mládeže (pasťáku), kam se odkládají nepotřebné věci. Právě sem chodí "mladí zločinci" kouřit a fetovat, připravovat útěky a snít své sny o svobodě. Vypravěčem příběhu je novinář (Pavel Kříž), který sbírá materiál pro reportáž z výchovného ústavu. Ve filmu vystupuje nejdříve jako nezúčastněný vypravěč, později do hry sám vstupuje jako jeden z aktérů. Děj se odehrává na pozadí událostí roku 1989. Jde o zvláštní propletenec osudů skupinky mladých lidí, kteří zdánlivě nemají spolu nic víc společného, než právě své mládí. Osmnáctiletá studentka Simona žije s matkou a bratrem. Má konflikty ve škole i doma a zmatek v citech. Na pololegální rockový koncert přišla s přítelem Mirkem, i když předmětem jejího zájmu je zpěvák Michal, který je právě na pódiu. Na stejnou akci se spíše náhodou dostanou i tři chovanci pasťáku Ali, Martin a Král. To je začátek příběhu navozující atmosféru a praktiky doby, která je stále součástí našich životů. Hořkosladký příběh může být brán jako polemika sloganu o lásce a pravdě, která zvítězí nad lží a nenávistí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

dawe787 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se na konci naši neslavné komunistické éry. Pojednává zápletku mladé dospívající dívky, která se revolučně bouří ve svém mládí na okraji dospělosti a dále pak osud dvou mladíků, kteří jsou v pasťáku a pak utečou. První díl je nabitý napětím a otazníky a vůbec celkovým překvapením právě začínajících mladých herců, ale druhý díl už je nudnější a konec nestojí za nic. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Zapletalovy knižní příběhy mám rád. Dokáže zaznamenat dobovou atmosféru např. připomenutím hudby. A televizní zpracování Kobovy garáže se mi líbilo. Škoda rozdělení do dvou dílů. Přesto si dám rád repete. Prostředí pasťáku zachyceno věrohodně. Z herců stojí za zmínku i účast tragicky zahynulého Patrika Stoklasy. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemám problém s režií ani s hereckými výkony, přesto mám pocit, že hodnocení Kobovy garáže je nadsazené. Neznám sice Zapletalovu literární předlohu, námět je ale evidentně nosný, jenže potenciál není naplněný z důvodu příliš velkých ambicí tvůrčího týmu. Příběh skupiny mladých delikventů z pasťáku, trestný čin a útěk má samozřejmě svou emocionální sílu, jenže celé to troskotá na snaze naroubovat tyto události na kritiku předlistopadové éry a snaze vyslat divákovi nějaké to poselství o prohnilosti "reálného socialismu". Tenhle příběh by se totiž mohl odehrávat jen s nepatrnými obměnami v roce 1980, stejně jako v roce 2010. Příběhy jednotlivých postav se nakonec odehrávají paralelně, aniž by se znovu střetávaly. Některé motivy jsou zbytečné, lépe řečeno, stály by za samostatný příběh. Scénárista a režisér toho zkrátka chtěli divákovi naservírovat příliš. Vysvětlující komentář Pavla Kříže je příliš popisný a v podstatě zbytečný. Milostný vztah vypravěče, nechtěné těhotenství, útěk dvou chovanců, jejich protloukání se životem a jejich zkušenosti s pasťáku - to vše je sice zajímavé, jenže v jedné televizní hře je toho opravdu moc. Scénář chtělo vybrousit a zaměřit se na to podstatné. Celkový dojem: 45 %. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš přesvědčivý obrázek ze života socialistické mládeže. 1) Snímek ukazuje poměry a střet mladých chovanců žijících v nepříjemném režimu. V jednotlivostech zajímavé, ale celkový chmurný obrázek mi přijde trochu falešný._____ 2) V ústavu jsou samí debilové._____Učitel matematiky jako netaktní ironický/sarkastický homosexuál bez pochopení k mládeži._____Dále vidíme otravnou hloupou dceru, konformního bráchu, životem unavenou matku. Patrná snaha o nadhled se moc nepovedla._____ 3) Z herců mě zaujali: 21letý Jan Plouhar (šéf Král), 22letý Patrik Stoklasa (zrádce Jiráš), 25letý Daniel Margolius (cikán Martin) a i tlusťoši 24letý Michal Novotný a 39letý Norbert Lichý. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jediny hrany film rezisera Prochazky dopadl dobre. Pribeh se odehrava na podzim roku 1989, avsak s problemy chovancu ma jen malo spolecneho. Zajimave postavy, film ma dobrou atmosferu, slusny pribeh a potesi i herecky vykon Michala Novotneho, ktery uz v budoucnu moc stesti na dobre role ci filmy nemel. Prijemne prekvapeni. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Za výchovný ústav pro chlapce ve filmu posloužil zámek Hnojník v okrese Frýdek-Místek. (Nick321)
  • Film se natáčel i v Havířově a Českém Těšíně. Těšínská lékárna, která se zde objevila, dnes již sídlí o cca 300 metrů dál naproti přes ulici. Místo ní se tam dnes nachází prodejna s montážní technikou. Večerka, ve které se kradlo, stojí zase naproti těšínského vlakového nádraží. Scény na nádraží se natáčely ve Frýdlantě nad Ostravicí. (J.Cobra)

Reklama

Reklama