Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film režiséra Pavla Háši zachycuje poslední období života básníka Jiřího Wolkera a jeho léčení tuberkulózy v plicním sanatoriu v Tatranské Polance. Jméno filmu vychází z názvu Wolkerovy druhé a zároveň poslední sbírky Těžká hodina z roku 1922. (contrastic)

Recenze (5)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Drama o pobytu básníka Jiřího Wolkera v tuberkulózním sanatoriu. Velmi působivé herecké výkony Viktora Preisse a Marty Vančurové. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nemoc si nevybírá a kosí lidi obyčejné i talentované, mladé i staré. Jiří Wolker asi neměl šanci svůj souboj s tuberkulózou vyhrát, zvlášť když se k tomu na sklonku jeho života přidal zánět mozkových blan. Ale okamžiky naděje nebo snad mírného optimismu z počátku jeho léčby v sanatoriu v Tatranské Poliance zachytává tato televizní hra, která nám ukazuje mladého básníka nikoliv zdravého, ale ani umírajícího. Nicméně předtucha konce i beznaděj z inscenace přímo sálá a je to docela depresivní zážitek, jako ostatně celý zhruba poslední rok života Jiřího Wolkera. V hlavní roli naprosto vyniká Viktor Preiss, byť mohu mít výhrady k tomu, že hraje 23letého Wolkera, ač mu bylo v době vzniku filmu 39 let. Ale myslím, že tvůrci v něm našli vhodného představitele, který, jak znám fotky Wolkera z tatranské léčebny, je mu i docela podobný, A jeho recitace básně "U roentgenu" v závěru filmu je naprosto dokonalá! Viktor Preiss se stal Jiřím Wolkerem a já smekám. Stejně tak i ostatní herci hrají naprosto perfektně, ať už Marta Vančurová, Svatopluk Skopal či Vlado Müller. Pro obyčejného diváka to je možná lehce nudná či čítanková záležitost, ale pro mě je Jiří Wolker jediným českým básníkem, jemuž podléhám a jsem jím i jeho osudem skoro až posedlý až do té míry, že v tuto chvíli vlastním kolem 315 výtisků knih a tiskovin od Wolkera a o Wolkerovi, včetně jím vlastnoručně podepsaných knih. Takže tohle jsem chtěl hodně vidět a byl to zážitek a splněný sen! Díky tomuto filmu si přijdu Wolkerovi zase o  kousek blíže. Jednoznačných pět hvězd. ()

Monicina 

všechny recenze uživatele

Videla som to ešte ako dieťa v roku 1986. Veľmi smutný a melancholický film s vynikajúcim hereckým prejavom skvelého V. Preissa. A tá atmosféra. Nikdy na to nezabudnem. ()

Reklama

Reklama