Reklama

Reklama

Baladický pohádkový příběh o podzemní říši skřítků, na motivy irských pohádek. Když tmy a deštivých mraků, co táhnou nízkou oblohou, přibývá, když se láme říjen v listopad, v Irsku všichni slaví Halloween. Předvečer svátku Všech svatých je časem, kdy venku běhají děti v pitoreskních maskách, dospělí zvedají korbele při světle, které plápolá ve vydlabaných tuřínech a v podzemí ožívá svět skřítků. Je to jediný den, kdy mohou tyto bytosti, ne větší nežli vzrostlá myš, do světa lidí a také, kdy smrtelník může proniknout do jejich říše. A tak i mládenec Paddy - hostinský, všeobecně pokládaný za truhlíka a dětinu, se dostane kouzelnou studnou do Mechového sálu a ve své dobrotě a touze po lásce poruší zákony podzemí. Jak to dopadne s ním a s krásnou dívkou Sinead - to vám bude vyprávět tento příběh, který se odehrává právě o Halloweenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Merenre 

všechny recenze uživatele

Už tu kdosi mluvil o designu, tricích a výtvarném zpracování. To vše je samozřejmě příšernost nejhrubšího kalibru. Ale sere pes. Tuto pohádku jsem viděl před strašnou haldou let a utkvěla mi tak, že jsem si ji nedávno musel sehnat a pustit znovu. Během dívání jsem byl (dost možná opět) šokován provedením a některými neúnosnými infantilnostmi. Už zase uběhl cca půl rok. A to, co vždy zbyde, je krásná zpomínka na pohádku s přenádhernou atmosférou a tématem, které je tak silné (irské pohádky a pověsti), že je pro mě nepochopitelné, jak málo filmů o ní je mi známo (napadá mě jenom Kouzelná země skřítků, a to toto téma vyhledávám). ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

Nevěsta nám v době svého uvedení v TV byla prezentována jako Něco. jako událost, jako předěl, jako neobyčejný počin, jako dílo, které možná dokonce "nahradí Tři oříšky nebo Pyšnou princeznu" ... skutek utek. příběh rozplizlý, herci nezajímaví, zápletka plytká, řešení má hodně blízko k tautologii. přebarvené a technologicky hodně podprůměrné ()

Reklama

irmari 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když shlédnu tuhle pohádku, herecký výkon Radka Holuba mě znovu posadí na zadek a dojme k slzám, i když je to jen pohádka. Pro mě jedna z jeho nejlepších rolí. Jednu hvězdičku minus za poněkud kýčoidně pojatý svět skřítků. Celkově je pro mě ten příběh natolik poetický a silný, že mu ochotně odpustím všechny další mouchy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V kontextu pohádkové polistopadové tvorby se jedná o vysoce nadprůměrný výkon. Lze-li zvednout výtku z nezvládnutí filmových triků i kvality celkového výtvarného pojednání, zůstává stále zvládnutí a přiblížení jedinečné irské atmosféry, nadprůměrný Holubův výkon v titulní úloze a trvalý zážitek a vzpomínka. Kdybych napsal, že člověk musí být vděčný za málo, provinil bych se na tvůrčím týmu. Naopak za jistý pokládám závěr o nadčasové irské komponentě, která je v kontextu naší pohádkové tvorby něčím jedinečným a neopakovatelným - minimálně na dost dlouhou dobu. Ve filmografii Němcové patří PADDY určitě do nadprůměru. ()

vlcekmirek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si dnes pusatil tuhle baladickou pohádku. Asi se shodnu s většinou, že příběh jako takový je krásný, ale to zpracování pokulhává. Triky jsou opravdu strašné. Vždyť se u nás natáčely už mnohem dříve televizní pohádky, kde se triiky používaly mnohem vhodněji a věrohodněji. Tohle mi přišlo opravdu odfláknuté. Létající skřítci se prostě jen váleli na prkně, lehce to nepůsobilo vůbec. Totéž počítačem vytvořená krajina. Tak nějak vypadalo moje prkno s vláčkem velikosti TT, kam jsem lepil domečky a z pilin vyráběl trávu. Určitě to vypadalo reálněji. Ale abych jen nekritizoval. Samotný příběh je jiný, než na jaké jsme u tv pohádek zvyklí a i proto má své kouzlo, vtip i moudrost. Radek Holub překvapil hereckým výkonem a vážně dokázal i dojmout. Myslím si, že celkově by si pohádka zasloužila lepší zpracování a byla by úspěšnější. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama