Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Intelektuální spisovatel Sheridan Whiteside (Miloš Kopecký) je celospolečensky považován za morální autoritu a filantropa. Miliony rozhlasových posluchačů s dojetím naslouchají jeho humanitou prodchnutým projevům. Ale skutečnost je zcela jiná - Whiteside je stárnoucí cynický hrubián a jediný člověk, který to s ním umí, je trpělivá sekretářka Maggie Cutlerová (Iva Janžurová). Když jednou Whiteside uklouzne na chodníku před domem jistých Stanleyových, je nucen u nich strávit čtrnáct dní na kolečkovém křesle a po dobu svého pobytu jim pořádně znepříjemňuje život... (Oskar)

(více)

Recenze (16)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

„Přestože tento mastičkář, tento koňský felčar tvrdí, že budu nucen strávit ještě dalších deset dní v této zatuchlé márnici, za což mimochodem vděčím jedině vaší tupohlavosti a nedbalosti, hodlám přesto pokračovat ve své bohulibé činnosti, jak nejlépe to půjde. K tomu ovšem bezpodmínečně potřebuji celý tento pokoj pro sebe. Nemluvě již o místnosti vedle, které nevím proč říkáte knihovna a kde to pozoruhodně páchne.“ Když Přišel na večeři před pár lety hráli v plzeňském divadle s Pavlem Pavlovským v hlavní roli, představení jsem propásl. Chtěl jsem ho vidět, ale věděl jsem, že existuje záznam z Vinohrad s Milošem Kopeckým a o ten jsem zkrátka stál víc. Dočkal jsem se ho dnes a to čekání za to stálo. Já jsem tušil, že Miloš Kopecký bude v roli Sheridana Whitesida skvělý. A on vážně je. A když má navíc k ruce nejspolehlivější komediální partnerky Ivu Janžurovou, Jiřinu Jiráskovou a Karolinu Slunéčkovou, není co řešit. „Pane Whiteside, vy jste ten nejďábelštější tvor, jakého jsem kdy potkal.“ - „Chodíte málo mezi lidi.“ ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Kdyby volal Goldwynn nebo Mayer, řekněte, že jsem v metru." Brilantní komedie o hulvátském starém lišákovi, který je nucen kvůli zranění strávit nějaký čas v domě cizích lidí a při té příležitosti je pěkně potrápí. Bez debaty geniální Miloš Kopecký, ale znamenité jsou taky Iva Janžurová, Karolina Slunéčková a Jiřina Jirásková v roli zdravotní sestry. Ta role je v původní hře němá, proto také mohla být J. J. v roce 1978 (v divadle), kdy měla zákaz, udělena. Jenže paní Jirásková na to vyzrála tak, že si tam s Milošem Kopeckým dialogy prostě přidali. Výsledek je k popukání. 90% ()

Reklama

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale z této hry je z roku 1981 záznam! 🤩 Takže jsem měla tu možnost hru vidět a naprosto obdivuji tuhle naši hereckou špičku, která v představení přímo perlila. Opravdu mě inscenace nadchla, ať už obecně příběhem, nebo těmi skvělými hereckými výkony, které herci předvedli. Nepřestává mě fascinovat herectví pana Miloše Kopeckého nebo Ivy Janžurové. 🎭 Dokážu si přesně představit, jak bych v tom Vinohradském divadle v roce 1981 seděla a s nadšením sledovala vteřinu po vteřině. Mladý a kariérně už dost populární Oldřich Kaiser si tady střihl jen menší roli na pár minut, ale stál za to, minimálně v tom skvělém zimním oblečení a bruslemi kolem krku, to samé paní Jiřina Jirásková. Jedna z velmi zajímavých inscenací, které si rozhodně zaslouží více očí. 🎭 Je škoda, že to neopakují. Stojí to za to. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dáááávno na divadle a nemohu si pomoci - právě tohle představení bylo naprosto úžasné. Televizní záznam dokázal zachovat vše kladné z divadla, a ještě nabídl řadu více méně detailních záběrů, které na divadle chybí. Jirásková a Kopecký vytvořili naprosto úžasný dvojkoncert a já tleskám i dnes, po dvaceti letech. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Já měl tak nádhernej sen o Marléně Dietrichový, probudím se a uvidím vás! Nedostižný Miloš Kopecký v roli nesnášenlivého misantropa, který pálí hrubosrsté invektivy na všechny světové strany, povyšuje původní hru George S. Kaufmana a Mosse Harta na výjimečné umělecké dílo, na tryskající gejzír prvotřídního humoru. Nehynoucí důkaz toho, že vinohradská scéna si i přes nepřízeň mocných dokázala za všech okolností udržet svůj vysoký standard. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama