Reklama

Reklama

Dvě z policejní brašny

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Televizní film tvoří dva humoristické příběhy, odehrávající se krátce po válce. Mladý policejní začátečník strážmistr Zahrádka dostane rozkaz, aby zajistil poněkud bláznivého inženýra – vynálezce (R. Holub) a odvezl ho do bohnické léčebny, což se mu při jeho smůle a kvůli nezkušenosti nepodaří. Ve druhé povídce má tentýž hrdina za úkol eskortovat pokrývače Holuba (J. Somr), recidivistu a podvodníka, do benešovské věznice, ale ani tento rozkaz se nepovede splnit tak úplně hladce… Scénář podle námětu bývalého kriminalisty Josefa Burgra napsal Zdeněk Svěrák se svým tradičním smyslem pro nadlehčenou komiku situací i dialogů a hlavní roli mladého strážmistra – smolaře vytvořil Michal Suchánek. Režii komedie měl Ladislav Smoljak. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (49)

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Bean: Mám dojem, že to nebylo o prvorepublikové, ale o třetirepublikové (1945-48) policii. Nejsem si jist, ale myslím, že tam dokonce padlo slovo o Sboru národní bezpečnosti. Taky se mi policajtské uniformy zdály dost odlišné od těch co nosej v Četnickejch humoreskách. Ale ruku bych za to do ohně nedal. Určitě se to odehrává v letech 1935-1938 nebo 1945-48, protože na zdi vysí portrét Edvarda Beneše jako prezidneta. Ale to už je jenom nepodstatný detail, protože to co je důležité, že tu najdeme skvělý svěrákovský humor, který funguje dokonale. // Parafráze: Vaším úkolem bude zneškodnit nebezpečného šílence. A to babičky. Edmunda Babičky. // Dobrým vtipem (nebo to byla náhoda?) byla také role Evy Holubové, která hrála paní Holubovou. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

První příběh dost tragický (1*). Zápletka o bláznovi, kterého chce někdo dostat do blázince předstíráním, že mu věří, je hodně otřepaná. Mohla by to zachránit nějaká pěkná herecká kreace, bohužel Holub v roli praštěného vynálezce nic světoborného nepředvedl. Druhý příběh výrazně lepší (3*), scénář sice taky nic pomoc, ale Somr výborný... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Josefa Burgra neznám, ale nedivil bych se, kdyby se Zdeněk Svěrák jeho povídkami jen inspiroval, aby mohl napsat něco tak krásně čapkovského. Díky němu, díky Ladislavu Smoljakovi za kamerou, díky dalším cimrmanologům v malých rolích a díky Třem strážníkům v podání Voskovce a Wericha jsou Dvě z policejní brašny navíc takovým pěkným průsečíkem českého humoru - Karel Čapek tu potkává Divadlo Járy Cimrmana a Osvobozené divadlo, no a to rozhodně není k zahození. „Prezident Beneš. Víte, co mi napsal? Nic. Prezident. Doktor. A neodpoví na dopis vědci.“ ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Na těch pár desítek minut je to vcelku úsměvná pasáž ze života mladého strážmistra. Ta první povídka je úsměvná spíš až tím, jak skončí. Druhá je o něco lepší. I tak hraje Michal Suchánek toho vyjevence docela dobře. Ovšem docela mě šokovalo, že je to dílo dle panů Smoljaka a Svěráka. Tohle není jejich typické dílo a moc mi to k nim nesedí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Půvabné řešení dvou mini povídek, které Zdeněk Svěrák napsal na motivy Josefa Burgra. Zajímalo by mě, jestli už byl tentokrát Ladislav Smojlak se svou režií spokojený, protože k sobě bývá dosti sebekritický. Samozřejmě, že se spolu s předními představiteli DJC (obzvláště milý byl Petr Brukner, největší to náš naivní herec) ocitáme v roce 1946 - tím si je jistý každý, kdo sleduje takové "nepodstatné" věci jakou jsou rekvizity a kostýmy. Je jen zajímavé, že dříve Bean a dneska Karlos80 si sice tuhle chybku opravil, ale zase ponovu dokázal pomotat něco jiného... No je to zdejší koumák. Ještě, že jsou na světě důležitější věci, nejenom v podání jeho, ale i Babičky :) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Děj filmu se podle kalendáře nadporučíka odehrává v roce 1946. Příslušníci na sobě však mají zelené uniformy, které se začaly u VB používat až na konci let šedesátých. Do té doby oblékali uniformy modré. (Smells)
  • Děj filmu se podle kalendáře odehrává v roce 1946. A správně je v žel. stanicích a ve vlaku slyšet zvuk parní lokomotivy, avšak v jednom záběru lze ale spatřit v čele historické soupravy motorovou lokomotivu z druhé poloviny šedesátých let, běžnou v provozu v době natáčení. (Ganglion)

Reklama

Reklama