Reklama

Reklama

Netradiční western o mentorsko-učednické dvojici pistolníků, která současně utíká před rodinnými problémy i před zákonem. V průběhu cesty napříč americkým jihem proslulý střelec Barbarosa předává mladému Westoverovi své životní i profesionální zkušenosti a z naivního německo-amerického farmáře se postupně stává muž. Autenticky působící snímek z Texasu předminulého století připomíná některými svými filmařskými postupy italské spaghetti westerny, přičemž staví na originálně vystavěném vyprávění a skvělých hereckých výkonech hlavních představitelů - Willieho Nelsona a Garyho Buseye. Vedle nich si ale ve filmu zahrála například česká umělecká legenda Jiří Voskovec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak vznikají legendy. Zoufalý, osamocený a často i nepochopený člověk snažící se pouze přežít, dělá věci na které není vždy hrdý, a lidská tvořivost z něho udělá legendu, která však né vždy musí být kladná. Tento film je zajímavý především tím, že nezkresleně ukazuje život a smrt jedné z takových legend, včetně jejího pokračování v podobě dalšího ze zoufalců, kteří již nemají co ztrait. Hezké - silnější 3. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tento western mi celkom nesadol práve preto, že je iný, trochu divný, trochu pomalý a viac humorne ladený, akoby sa na tento žáner žiadalo. Pár vtiných scén ale ušlo. Herecky za veľa nestojí - mladý Busey je v roli tupého burana určite viac presvedčivý než ako ostrieľaný pištolník. Niežeby filmík nudil, ale chýbala mu atmosféra a niečo, pre čo by sa mohol brať vážnejšie. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a dosti netypický western. Filmů o přátelství chlapce a starce a jeho předávání rad už tu bylo hodně, i ve westernovém žánru. Ovšem "Barbarosa" je takový nějaký...no, prostě jiný. Přestřelky nejsou nijak na efekt (mimochodem ani jedna postava nijak zvlášť pistolí nevládne) a jakákoli akční scéna působí syrově a realisticky. Gary Busey působí v roli mladíka Karla přesvědčivě, i když mu táhlo na čtyřicet :-). Zajímavé. Country zpěvák Willie Nelson byl v roli Barbarosy skvělý, i když většinu role hraje jeho vizáž (nebo snad právě proto). Pro našince má tento film i jiný význam - poslední film Jiřího Voskovce. V roli pološíleného mstitele taktéž nebyl k zahození. "Barbarosa" je sice ne moc známý, ale skvělý western s mírným nádechem mystiky, nečernobílými postavami (není tu žádná výrazně kladná, ale, krom Mexického bandity, ani žádná výrazně záporná) a výtečným závěrem alá "Černý tulipán". Barbarosovi stačil ke štěstí pásovec. Mě všechny filmové ingredience stačí k tomu, abych dal 80%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jediný čistý western v roce 1982 (pokud nepočítám australský Muž od sněžné řeky). A moc mě nebavil. Starý vandrák a mladý vidlák putují divočinou, oba někdo pronásleduje. Jenže obě postavy jsou ošklivé a vzbuzují nulové sympatie. Fakt nevím koho napadlo obsadit skoro 40letého Buseyho do role mladíka a zpěvák Nelson v necelých padesáti vypadal jako stoletý bezdomovec. Je to nudné, pomalé, laciné, bez pořádného příběhu, v přestřelkách se nikdo netrefuje, což asi odpovídá tehdejším zbraním, ale na zábavnosti to nepřidá. Jediné co mě bavilo jak z Barbarosy dělají urban legend jako z Jánošíka a v posvátné hrůze šeptají jeho jméno, jinak slabota. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jméno Jiřího Voskovce a americké části, vlastně druhé poloviny jeho života je často v naší společnosti přijímáno kontroverzně. Jedno je jisté: i když se nestal hvězdou Holých Vod, jak ironicky tuto globální továrnu na sny nazýval, ve Spojených státech se ani neztratil, ani umělecky nepopřel. Potomek vlastenecké občanské dynastie svému krédu plně dostál i v posledním filmu své dlouhé umělecké dráhy. Příběh z mexicko-americké hranice ani v nejmenším nenese prvky hollywoodské kašírovanosti a svou syrovostí provokuje k přemýšlení a uvažování. Kraváci, jak zní doslovný český překlad slova cow boy, tu opravdu střílí tak trochu pánubohu do oken; jak prokázaly opakované trasologické experimenty, kvalita tehdejších zbraní ostatně ani nic jiného neumožňovala. Sžívání a sžití slibného adolescenta a ošlehaného pistolníka, jehož kolty visí stále proklatě nízko, dojímá; na pozadí rvaček a přestřelek se postupně vyjevují složité lidské vztahy, láska, přátelství, lidství samo o sobě. Neméně působivý je i nehappyendovitý otevřený konec filmu, naznačující víc než jednoznačně podmíněnost a strohou determinovanost hraničářského amerického života té doby. Nenadálá Voskovcova smrt půl roku poté, co se básnickým nekrologem rozloučil se svým blížencem Janem Werichem, tak propůjčila Barbarossovi zvláštní akcent: neopakovatelného propojení češství a špičkového neprofánního filmu svou povahou především dobrodružného žánru; toto propojení zřejmě natrvalo zůstane spojeno s hodnotou klasickou, nadčasovou, cennou, v každém případě neotřelou a jedinečnou. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • V roli Hermana Pahmeyera se naposledy před kamerou objevil Jiří Voskovec. Film byl uveden do kin až po jeho smrti. (Bart)

Reklama

Reklama