Reklama

Reklama

A temnota zahalila zem

Nemecký historický film z obdobia inkvizície v Španielsku. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Silný hudební motiv, nudné zpracování. Unikátní slovenský dabing (Redakcia programov zo zahraničia Bratislava). Pro fanoušky církve asi těžší sousto, jistě jsou ale z minulosti na nejrůznější přehmaty zvyklí. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Z Tomáse Torquemady měl svého času obavy i papež a Francisco Rabal velkého inkvizitora v tomhle filmu ztvárnil jako zosobněný fanatismus a jako memento všem těm, kterým ideologie začíná zatemňovat zdravý rozum. Mimochodem, pan Ratzinger, než se stal papežem, vedl stejnou instituci jako pan T. T. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: F1 = 13.9.1991, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = JÁN ŠUDA (30.3.2012) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,IBA ZLO ZNÁŠA SAMOTU HORŠIE AKO DOBRO." __ Rovnako ako cca okolo r. 2000 - kedy som film prvý raz videl - tak ani dnes ma neoslovil natoľko, ako by daný námet mohol. Príbeh Thomasa Torquemadu v dobrom podaní Francisca Rabala (a v ešte lepšom dabingu Leopolda Haverla) je zdĺhavý, miestami epizódny a bez vytýčenej línie rozprávania. Z hľadiska obsahu zaujme najmä proces s Perézom a formálne ústredná melódia Klausa Doldingera (Nekonečný príbeh). Vzhľadom na celkový vizuál rozmýšľam, či Barabáš nakrútil celovečerný, alebo čisto televízny film, čomu sa svojou striedmosťou podobá viac (v zábere som si povšimol napr. barokové obrazy). V súčasnom televíznom programe by však polozabudnutá ,,Temnota zahalila krajinu" bola peknou ukážkou zahraničnej práce emigrovaného talentovaného režiséra. (32. hodnotenie, 3. komentár k filmu) ()

Reklama

Reklama