Reklama

Reklama

Povídky z kuchyně

  • Norsko Salmer fra kjøkkenet (více)
Trailer

Po skončení 2. světové války se švédští experti na bydlení a nábytek shodli na tom, že je třeba začít s tovární výrobou víceúčelových kuchyňských linek, které by domácnostem ušetřily čas, námahu i peníze. Když zmapovali chování a návyky svých hospodyněk, rozhodli se vědci z Institutu bytové kultury překročit geografické i „rodové“ hranice. Počátkem 50. let vypravili do Landstadu, nevelké norské vesnice, která se pyšnila nebývale vysokým počtem starých mládenců, osmnáct svých pozorovatelů. Ti měli, čtyřiadvacet hodin denně, sledovat, jak si při kuchyňských pracích vedou osamělí muži. Institut je vybavil židlí na vysokých nohou, aby měli absolutní přehled o činnostech „sledovaného subjektu“, výsadou přicházet a odcházet podle potřeby a zákazem hovořit s pozorovaným mužem nebo mu pomáhat při vaření. Tak vstoupil do domu i do života podivínského Izáka pozorovatel Folke Nilsson. Držel se všech instrukcí a byl zapálen pro svěřenou práci. Výzkum pro oba dopadl jinak, než si na začátku představovali. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

troxor 

všechny recenze uživatele

Krásný a citlivý film o přátelství dvou postarších pánů. Místo v názvu slibovaných povídek nalézáme pouze jeden příběh. To ale vůbec nevadí, protože má všechno, co by měl filmový příběh mít. Jakási Švédská organizace pro kuchyňskou optimalizaci (asi variace na IKEA) provádí průzkum o chování starých mládenců v kuchyni. Výzkumný tým odjíždí do zapadlé norské vesnice, kde má sledovat vybrané obyvatele. Pozorovatelé sedí na vysoké židli v kuchyni a nesmí porušit jediné pravidlo - nesmí se s svými hostiteli bavit... Pokud čekáte konverzační komedii s tunou gagů, budete zklamáni. Humorným momentům se jen pousmějete, v druhé půli získává příběh tragický rozměr... Velké filmové překvapení sezóny 2003. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaná. Začátek se ještě rozvíjel slibně, na kafkovskou notu, ale pak se to zastavilo v bodě nula a tam to zůstalo až do konce. Komedie to tedy skutečně nebyla. Vlastně to byla docela nuda, koukat se do jedné vesnické kuchyně, ve které se skoro nic neděje. Ba co víc, ani ta atmosféra, kterou jsem očekávala, na mne nedýchla...Takže si pro sebe uzavírám: norsko-švédské komedie-dramata příště nebrat. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Když jsem po půlhodině sledování tenhle film vypnul, nechápal jsem, co se na tom může komu líbit.. První desetiminutovka svižná, zábavná, netradiční, ale dalších 20 minut jen nekonverzační utrpení. STOP! Vrtalo mi to hlavou..takže druhý pokus. Odměnou se mi dostalo milého překvapení. Přesně od momentu, kdy jsem snímek vypnul, začíná to, v čem tkví kouzlo celého filmu.. Mezi Folkem a Isakem totiž dojde ke sblížení, které oběma razantně změní dosavadní způsob života, to vše natočeno tak jednoduše a citlivě, že až škoda mluvit.. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem ten případ, kterej u toho usnul. Ne, že by se mi to nelíbilo, ale únava a trochu toho vínečka mě přemohly a poslední půlhoďku jsem nedokoukala. Každopádně film si dávám do budíčku a slavnostě přísahám a slibuji, že ho přístě dokoukám, i kdybych si měla víčka podepříp páratkem! Pak možná zvýším i počet hvězdiček. Jinak si teda nedokážu představit, že by mě někdo pozoroval, jak štráduju po kuchyni sem a tam. To bych si asi taky pořídila vařič a vařila raději v obýváku :-) ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Pozoruji, abych byl pozorován :) Když si to vezmeme kolem a kolem, dal by se celý film shrnout do 10minutového kraťasu - místo toho máme snímek o délce 92 minut, který dialogy právě neoplývá... a vůbec to nevadí! Pravda, prvních 25 minut jsem přemýšlel, jestli se na to chci dodívat, ale pak už jsem nelitoval, že jsem vydržel až do konce. Zvláštní způsob vyprávění se skvěle hodí k atmosféře adventu v subpolárním kruhu a osudům lidí, kteří toto období musejí trávit doma sami. 75% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Švédsko bylo v době, ve které se film odehrává,  poslední zemí kontinentální Evropy, kde se jezdilo vlevo. Změna nastala až 3. 9. 1967. (petrsv)

Související novinky

Svensk Filmindustri mění vedení

Svensk Filmindustri mění vedení

24.04.2014

Michael Fleischer, generální ředitel SF Film v Dánsku, a Guttorm Peterson, SF Norge v Norsku, ohlásili po více než deseti letech své působnosti ve Svensk Filmindustri svůj odchod. Fleischer u… (více)

Reklama

Reklama