Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V malom americkom meste začínajú pribúdať obete brutálnych vrážd. Len miestni súrodenci Coslawovci zistia, že ide o vlkolaka. Nik im, žiaľ, neverí... (POMO)

Recenze (92)

choze 

všechny recenze uživatele

Pohodový osmdesátkový horor s dětskými hrdiny, který mi v mládí unikl. Nic zásadního, ale King si napsal scénář a je v tom dostatečně cítit, třeba i tak, že nehororové pasáže jsou zajímavější než hororové. Hlavní hrdina je obyčejný kluk, ozvláštněný tím, že nemůže chodit a jezdí na cool motorovém kolečkovém křesle Stříbrná kulka, které mu postavil strejda, jakého by chtělo mít každé dítě. A později mu strejda postaví ještě nadupanější verzi, která předjede i auto, a je využita k fajn honičce. K tomu pár krvavých vražd, nějaká ta utrhnutá hlava a roztrhání dítěte mimo obraz, které je působivě opsané tím, že šerif nese zakrváceného papírového draka. A Gary Busey a Everett McGill. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

King má rád děti a často je dělá hlavními hrdiny svých příběhů. Někdy z toho sice vyjde příběh spíše pro mladší věkovou hranici, ale mnohdy to není vůbec na škodu. Stříbrná kulka je přesně tenhle typ filmu. Pravděpodobně ho pustím svému malému synovi, až ho budu chtít zasvětit do tajů hororu a poprvé trošku vystrašit a rád se na to opět podívám s ním, protože ač se vlkodlačí příběhy podobají jako vejce vejci, a ani Stříbrná kulka není žádnou výjimkou - je přesně tím klasickým a již stokrát vyprávěným příběhem, jaký by jste o vlkodlakovi čekali -, ale King ho prostě, jak je u něj zvykem, dokáže odvyprávět zajímavě a poutavě. Velkou výhodou filmu, je, že pro něj scénář napsal samotný King, takže žádné vytrhávání a slepování scén z jednolitého celku, jak jsme občas u podobných filmů zvyklí, ale jednolitý stupňující se příběh s démonickým Everettem McGillem a strýčkovsky správňáckým Gary Buseym. 3,5* ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Vlkodlačie filmy väčšinou nepatria k rodinnému "striebru" horrorového žánru, adaptácie Kinga "jakbysmet". Ale strieborná guľka je výnimkou: príbeh príjemne odsypáva, herci sú uveriteľní, zopár scén je hodných zapamätania (najmä snová pasáž z kostola) a ani hlavný záporák nevyzerá najhoršie (Rambaldiho ruka sa nezaprie) hoci jeho kolega z An American Werewolf in London bol predsa len väčší fešák. Márna sláva - éra eighteesov si s horrormi rozumela. Ako starý lykantrop viem, o čom hovorím... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový dobrodružný vlkodlačí horor podle knihy Stephena Kinga, u kterého si mistr napsal sám i scénář. Kvalitní provedení sází na perfektně zahrané role včetně dětských hrdinů. On samotný příběh by byl možná určen spíše dětskému publiku, ale vcelku brutální mordy a vkusná přeměna vlkodlaka v člověka posunuje rovinu k hororovému žánru. Funguje všechno, jak má, Kingův rukopis je všudypřítomný a mě nezbývá nic jiného, než se vrhnout na knihu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kvalitních vlkodlačích hororů je sice málo, pokud tedy vůbec nějaký je, ale tenhle rozhodně jejich případné řady nerozšíří. Těžký průměr a vlastně zde vůbec není vysvětleno kde se vzal v městečku vlkodlak. Musím zase nechat osmdesátkovým záležitostem že neměly potřebu něco dovysvětlovat a vyprávět. Prostě vlkodlak řádí ve městě, zabíjí a diváku ber nebo nech být! Od Garyho jsem očekával malinko více zábavy. 55% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Rozpočet filmu byl 7 mil. dolarů, tržby v USA 5,4 mil. a 13 mil. v zahraničí. (mahler)
  • Motorka, kterou dostal Marty, nese stejný název jako film. (chaometic)
  • Film byl natáčen od října do prosince roku 1984. Do kin se ale dostal až 11. října 1985. (mahler)

Reklama

Reklama