Reklama

Reklama

Zbojník

(amatérský film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Příběh nás zavede na Valašsko do druhé poloviny 18. století za panování císařovny Marie Terezie. Družina zbojnického hejtmana Jana z Lačnovských skal okrádá bohaté panstvo a brání chudé. Proti nim stojí zlý a panovačný správce Kotrba. Když zbojnická družina přepadne kočár se samotnou hraběnkou a Kotrbu zesměšní, hrabě požádá o pomoc samotné portáše z Lidečka. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Dymnik 

všechny recenze uživatele

Film začíná jako dokument, scény vypadají jako rekonstrukce z dokumentů. Kdyby tento film měl kratší stopáž a omezil se jen na komentář a scény bez rozhovorů mohl by z toho slušný dokument být. Jako film to bylo dlouhé a nezáživné. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Děkuji autorovi za jeho snahu a píli. Sami víme kolik to dá práce. Co se herců týče, tak samotný Martinka z nich asi nejvíce ční. Možná proto, že sám má talent, určitě proto, že sám měl představu o tom, co od sebe chce. Bohužel většina důležitých postav jsou spíše odříkané, než zahrané a prožívané repliky. Možná to chce lepší casting, možná více do hloubky role probrat a naplánovat si čtené zkoušky s herci i neherci. To by mohlo pomoci. A ubrat na divadelních projevech. Pak si často všímám chybného ostření kamery, kdy nesmyslně ostří na pozadí. Určitě by zde pomohlo mít větší monitor, než náhledovou obrazovku u digitální kamery. Také dobrou radu přidávám: kamerově dodržovat jeden či dva úhly a zbytečně netočit 360°, ale maximálně se soustředit na 180°. Scéna a střihy jsou pak daleko přehlednější. Na druhou stranu kostra replik je vybudována dobře. Kdyby si to ještě postavy lépe upravily do pusy, bylo by to suprové (viz má předchozí část). Scénář se nesnaží po typu Marvelovek, směřovat z nesmyslné akce do nesmyslné akce, což je hlavní neduh amatérských filmů, ale zde má snahu budovat příběh skrze hlavní postavy. Jejich profese, soukromý i rodinný život. I ta byrokracie se zde ukazuje jako důležitý dějinný aspekt, což v jiných ani profesionálních filmech tak vidět není. A snaha nemít černobílé postavy. Takže toto směřování se mi líbilo. Naproti tomu mě mrzelo nelogické chování velitele portášů, který navrhne zatajit Kotrbovi jednoho svědka, aby poté mu ho přímo na oči přivedl v závěru filmu. Suma sumárum: chtělo by to jen lepší herecké vedení a lepší technickou stránku věci a byla by tu amatérská klasika, která by si zasloužila srovnání s profesionálními produkcemi a stála by za opakované projekce. I tak se mi to líbilo. Za sebe uděluji neutrálních 60%. ()

Reklama

Reklama

Reklama