Reklama

Reklama

Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný… (oficiální text distributora)

Recenze (172)

lamps 

všechny recenze uživatele

Další neodolatelný náčrtek osmdesátkové středoškolské mládeže, který sice nejde tak do hloubky jako třeba Snídaňový klub, ale na pozitivismu a zábavě mu to ani krapet neubírá. V centru osudů několika hlavních postav a jejich kamarádů tentokráte stojí převážně sex a film se překvapivě nebojí i odvážnějších nahotinek, ale nikdy to nepůsobí samoúčelně, Crowe a Heckerling naopak vtipně vyzdvihují přirozené a pochopitelné pohnutky nadržené a nesvázané mládeže (a uprostřed ční nonstop zhulený a dobře naladěný Sean Penn ve své nejzábavnější roli). Rychle sestříhaný úvod skvěle vhodí diváka do prostředí a plně dostává anglickému názvu filmu, zbytek je dramaturgicky rozmělněný a filmařsky lehce rutinní, avšak permanentně zábavný útržek že života puberťáků v době, kterou by chtěl prožít každý.___ A u sporáku ve fastfoodu se na chvíli mihne i Nicolas Cage, v titulcích ještě jako Coppola. :) ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Pro mne velké zklamání. Celý film je neuvěřitelně zmatený a ani mladé tváře pozdějších hvězd nedokázaly u snímku udržet mou pozornost a tak jsem ho zhruba v půlce vypnul. Jediný výraznější projev předvedl Sean Penn(dalo by se říci jak jinak), ale jeho postava měla nepochopitelně málo prostoru. Možná někdy po opětovném shlédnutí změním názor, ale příliš tomu nevěřím. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Pradědeček mezi "teen movies". Dnešní filmy s touto tématikou jsou však mnohem více (a přes míru) vulgární, zato kozy v nich neuvidíte. Film je krátký a nenudí ani chviličku. Prostě super zábava. Nezestárnul, přestože dnešní svět je trochu jinde. Jo a Cage jsem si teda nevšimnul. Snad jen to jméno v titulcích Nicolas Coppola mě praštilo do očí :-) Jinak Sean Penn je teda zatraceně cool, stejně jako poprsí Jennifer Jason Leigh. Zajímavosti: Nicolas Cage byl původně zvažován pro roli Brada Hamiltona, ale na castingu příliš neoslnil. *** Nicolas Cage se v titulcích objevuje poprvé a naposled jako Nicolas Coppola. *** Role profesora Handa byla původně nabídnuta Fredu Gwynneovi, ale odmítl roli s tím, že film příliš řeší sex. *** Film byl natáčen na Van Nuys High School v Kalifornii. *** Školní maskot je vlk, stejně jako maskot Van Nuys High School, kde se film natáčel. *** Scéna, kde Linda učí Stacy jak provádět orální sex se původně měla odehrávat v horké kádi s oběma dívkami nahými. Aby se vyhnulo označení filmu "X", byla přesunuta do školního bufetu. *** Stacy pracuje v pizzerii Perry´s. Jennifer Jason Leifg zde skutečně pracovala měsíc poté, co dostala roli, ale předtím, než začalo natáčení. *** Film měl původně režírovat David Lynch, jemuž se scénář velmi líbil, zároveň ale dodal, že to není nic pro něj. *** Sean Penn zkoušel i roli Brada Hamiltona. *** Převlékárna Seana Penna nesla název Spicoli. *** Společnost Universal byla přesvědčena, že film bude propadák. *** Pro svou masturbační scénu si Judge Reinhold přinesl velkého robertka bez vědomí ostatních hereckých kolegů. Zhnusení Phoebe Cates je tak více než pravdivé. *** Film byl vyhlášen jako druhý nejlepší film odehrávající se na střední škole. *** Nicolas Cage lhal o svém věku, aby dostal větší roli, ale producenti zjistili, že mu je jen 17. *** Sean Penn často improvizoval, když nebyl v záběru a rozptyloval tak Ray Walstona, který hrál pana Handa a ostatní mladé kolegy. *** Bradovo auto je Buick LeSabre z roku 1960. *** Natáčelo se pět týdnů. *** Ve filmu se objevili tři herci, kteří později získali Oscara: Sean Penn, Forest Whitaker a Nicolas Cage. *** Filmový debut Lany Clarkson. *** Pro roli Stacy byla zvažována Jodie Foster, ale neměla zájem kvůli studiu na Yale. *** Brooke Shields a Ellen Barkin odmítly roli Stacy. *** Melanie Griffith a Tatum O´Neal byly zvažovány pro roli Lindy. *** Tom Hanks byl zvažován jako Brad. *** John Travolta byl zvažován jako Jeff. *** Nabídku na Jeffa odmítl Christopher Reeve. *** V jedné scéně má Brad tričko Bruce Springsteena. Jeho sestra Pamela Springsteen si ve filmu zahrála. *** Debut Nicolase Cage. *** Aby Sean Penn lépe vplul do postavy Spicoliho, odpovídal jen, když ho někdo oslovil tímto jménem. *** O roli Jeffa se ucházel Eric Stolz. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate ide o teenagerskú americkú komédiu z roku 1982. Nejde v nej o nič prevratné, riešia sa po mnoho generácií stále rovnaké problémy. Všetko charakterizuje jedna z úvodných scén: Veď o nič nejde, ide len o sex. Takže prakticky celý film sa točí okolo toho ako zbaliť chalana, ako zbaliť babu, potom ešte ako najskôr čo najviac vytočiť a následne zvládnuť nasieračských profesorov, ako vydržať trápnu brigádu vo fastfoode v ešte trápnejšej uniforme a nad tým všetkým sa vznáša všadeprítomný hormonálny pretlak, ktorý si niektorí jedinci odbúravajú ako Sean Penn drogami. Čudujem sa, že film má pomerne vysoké hodnotenie, ja neviem, ale pre mňa je to len prehliadka flákačov z osemdesiatych rokov. Na to, že film je z roku 1982, je celkom odvážny, plný nahotín, neviazaného sexu, úchylákov a najhoršie je, že takmer propaguje drogy. V hlavnej úlohe uvidíte Seana Penna, ktorý je prakticky v každom zábere naozaj geniálne zhúlený. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Střední škola, USA, 70. léta. To byl kýč, útřžky filozofie hippies , šmahnuté rockem, americkým snem a hlavně naivitou a elánem mladých lidí. Scénář k tomuhle snmku napsal Crowe na základě své stejnojmené knihy a je poznat, že tehdy byly jeho zkušenosti a vzpomínky na životní radosti a starosti, které mladí lidé prožívali, velice živé (na rozdíl od jeho posledního výplodu Elizabethtown) a on je dokázal vpravdě nadčasově zapsat. Živé, věrohodné postavičky, jsou mile rozděleny na jednotlivé školní archetypy - mladá třídní kráska bouřlivě prožívající milostné kotrmelce, její velký bratr, který ji pomůže z průšvihu, když je jí nejhůř, tichý, chytrý, hodný a hlavně stydlivý klučina, který je do ní tajně zamilovaný, jeho zrádný kamarád, světácký hejsek, který "všemu rozumí", autoritativní profesor historie, jenž podezírá každého, že je zfetovaný a především Jeff Spicoli, ze kterého mladý Sean Penn udělal nejpamátnější a nejvtipnější postavu filmu - neustále zhuleného patnáctiletého rebela bez sebemenší příčiny :-) Vy, kteří rádi vzpomínáte na školní léta si to , myslím, královsky užijete. Jo a toho Nicolase jsem tam opravdu nepostřehnul... 70% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (48)

  • V jedné scéně má Brad tričko Bruce Springsteena. Jeho sestra Pamela Springsteen si ve filmu zahrála. (Kulmon)
  • Nicolas Cage byl původně zvažován pro roli Brada Hamiltona, ale na castingu příliš neoslnil. (Kulmon)
  • Melanie Griffith a Tatum O´Neal byly zvažovány pro roli Lindy. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno