Reklama

Reklama

Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný… (oficiální text distributora)

Recenze (172)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jenom potvrzuji, co většina kolegů správně postřehla -tenhle film je viděno dnešníma očima nadčasový, oproti většině podobně žánrově zaměřených současných komedií vtipný, nebojí se vážných témat, ale není ani trochu moralizující, a hlavně - herečky v něm jsou sexy a mají co ukázat. Zvláštní a velmi cenné srovnání kulturních paradigmat roku 1982, kdy u nás frčela Sanitka a poXté se reprízovala Žena za pultem... Jestli jsem dobře viděl, Cage fandí mezi fanoušky na zápase? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V Sexbombě od vedle se hlavní hrdinové dívají na absurdně naivní videokazetu se sexuální výchovou a kritizují její naprostou nefunkčnost pro současnou generaci. V kategorii teenagerských nebo romantických komedií je na tom Ridgemont High úplně stejně. Splní účel, ale v mnoha momentech se u ní budete jen blahosklonně usmívat. Kamera se totiž v rozverně veselých momentech zaobírá nejrůznějšími částmi těla chodících studentů a ničí tak veškerou pozitivní atmosféru, která by se dostavila jediným celkovým záběrem na školu. Ten největší problém je ale ve scénáři. Když patnáctiletá hlavní hrdinka jednu chvíli pronesla "když já vlastně nechci sex", jenom jsem kroutil hlavou, kde se najednou objevilo takové moudro u snímku, který ještě pár chvil předtím otevřeně a samoúčelně ukazoval nahotu a pokoušel se rozesmát násilnými vtípky typu "To já o to přišla ve třinácti". S pobavenou reakcí se zkrátka počítá až příliš okatě. Průběh hlavní linie je navíc navoněný a evidentně cílený jako nenápadná moralita. Oproti tomu zbytek filmu, tedy epizodické výstupy nejrůznějších postaviček, jsou vtipné a hlavně Sean Penn je jako třídní zhulenec sice nápadně protěžovaný, ale kdo by se na tvůrce kvůli tomu zlobil, když dokáže být takhle neodolatelný. I přes veškerou okatou snahu vychovávat mladé diváky na zářivě svítícím protikladu nahoty, onanie a sexu jsem se nakonec bavil a z jistého happyendu měl radost. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Třicet let starý film a nebýt mladých herců, ze kterých se později staly hvězdy, nebo klasického amerického osmdesátkového prostředí, dalo by se říct, že je film jak ze současnosti. Vtipné situace a některé dost povedené vyústění scén. No a za sebe rozhodně hvězdičku navíc za poznávání herců. Takový Forest Whitaker jako děsný drsňák, to se už jen tak nevidí. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Plusy: nostalgicky zidealizovaná atmosféra vášnivého mládí, velká erotická otevřenost (o co jiného hrdinům taky jde...),debut několika velkých hereckých hvězd (Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Forest Whitaker). Minusy: přílišná figurkovitost jednotlivých postav a přílišná epizodičnost celého děje - každá z postav je stereotypně načrtnuta jedním či dvěma povahovými rysy (zkušená kamarádka, šprťák, vyhulenec...), děj pak působí spíše jako sled k sobě přilepených scén. Film v tomto ohledu v mnohém připomíná české studentské komedie z třicátých let (Škola, základ života a Cesta do hlubin študákovy duše). Jen na okraj: v našich luzích a hájích vzniknul ve stejném roce poněkud jiný a přesto v lecčems podobný film - Sněženky a machři. Jen na úplný okraj - Nicloas Cage se ve filmu opravdu mihne, a to dokonce dvakrát (pracuje s Bradem ve fast foodu a obevuje se mezi diváky na zápase amerického fotbalu). ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jó, tak tyhle rané 80kové prcičky mi hodně sedly. Sean Penn jako třídní vyhulenec jasně vede, ale ani holky v čele s Phoebe Cates (prvotřídní kost) a Jennifer Jason Leigh (za mlada též k neuvěření) nejsou o nic pozadu. Film kupodivu nepůsobí vůbec staře. Možná retro, ale ne staře a zobrazuje americká osmdesátá léta přesně tak, jak si je každý kdo je neprožil představuje. A je to místy fakt hodně vtipné, nechybí pořádná porce nahoty (na rozdíl od současných komedií, kde se o sexu spíše jen sprostě mluví). A co víc, je tam mladej Nicolas Cage. Sice jen na pár sekund, ale je tam! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (48)

  • Ve filmu se objevili tři herci, kteří později získali Oscara: Sean Penn, Forest Whitaker a Nicolas Cage. (Kulmon)
  • Nabídku na Jeffa odmítl Christopher Reeve. (Kulmon)
  • Melanie Griffith a Tatum O´Neal byly zvažovány pro roli Lindy. (Kulmon)

Reklama

Reklama