Reklama

Reklama

Vlk samotář a mládě: Námezdný zabiják

  • Japonsko Kozure Ôkami: Kowokashi udekashi tsukamatsuru (více)

Obsahy(1)

Legendární série podle komiksu Kazua Kaikeho. Intriky, zášť a závist způsobí, že Ogamiho rodina je vyvražděna a on sám se vydává pouze s malým synkem cestou pomsty a života námezdného zabijáka. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Největší tvrďák akčních filmů všech dob Ogami Ito, podsaditý chlapík, který kdysi sloužil jako nejlepší kat, se po vraždě své ženy vydává na dlouhou pouť za pomstou a bere si sebou dřevěný kočárek se svým synkem a arzenálem zbraní. První díl šestidílné série, je jeden vůbec z nejlepších, ovšem dle mého kvalita všech dílů je excelentní. Tohle je KULT!!! Absolutně dokonalý samurajský film, jeden z nejlepších filmů, jaké znám a jednoznačně nejlepší samurajský film. Ogami je nezlomným prázdným strojem na smrt, který se živí jako námezdný zabiják, zabíjí většinou důležité osoby, ale před tím si často musí poradit s nějakou tou ochrankou. Brzy si udělá nekonečnou řadu nepřátel, která se jej snaží zastavit na jeho pouti, ovšem výsledkem je pouze Ogamiho cesta posetá stovkami mrtvol, potoky krve, usekanými končetinami, rozčtvrcenými a probodanými těly atd. Neuvěřitelně dokonale podaný atmosférický film, který se pohybuje svojí atmosférou od komixu (podle kterého byl také natočen), až po horror. Film se vyznačuje pro Japonsko již v raných 70. letech výraznými explotačními scénami a záběry ... A to nejen v rámci dokonale choreograficky zvládnutých soubojů (zejména na meče), ale i dalšími násilnostmi, jako je ponižování, vraždění žen a dětí, znásilňování atd. Tímto popisem vystihuji přibližně podstatu všech dílů, ovšem první díl považuji za zcela excelentní. Film je navíc vyprávěn pomalým tempem, ale jakmile se Ogami rozhodne bojovat, předvádí neskutečné kousky. Naprosto nikdo z jeho nepřátel nemá nejmenší šanci, je to absolutně dokonalý bojovník, který navíc postrádá emoce jako je strach, soucit apod. Věk filmu ještě podtrhuje tu dokonalost a "nádheru" této klasiky. Je opravdu s podivem, jaké skvosty se v 70. letech točily a že byly některé z nich zapomenuty. Samozřejmě film je pro jistý druh publika, jako jsou milovníci japonské kinematografie, historických, akčních, samurajských filmů apod. Není to pro každého. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

První film ze serie Lone Wolf and Cub (Vlk samotář a mládě). Ogami Itto bývalý popravčí Šógunátu se svým synem Daigoro na cestě pomsty proti Yagyū klanu za vraždu své manžeky a obvinění z neloajálnosti. Z Ogami Itto se stává nájemný zabiják, který za 500 Ryu zabije každého. Bojové sceny jsou drsné a plné useknutých končetin, hlav a krve. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film, ktory vznikol na zaklade mimoriadne uspesneho manga komiksu Lone wolf and cub. Toto je prvy z celkoveho poctu 6 dielov. Hrdinom pribehu je ronin, ktory sa vydava na put historickym Japonskom so svojim malym syncekom. Zenie ho dopredu pomsta za vyvrazdenie jeho rodiny. Film aj napriek tomu, ze nedosahuje hlbku komiksu (ktory ma vyse 800 stran, scenaristom je Kasuo Koike, ktory napisal aj dalsi manga komiks Lady Snowblood, ten bol potom sfilmovany a tento film sa stal hlavnou inspiracnou zakladnou pre Tarantinov Kill Bill) uchvacuje kamerou (Misumiho vzorom bol Leoneho Tenkrát na Západe) a realistickou choreografiou subojov. Jeden z vrcholov zanru samurajskych filmov. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Škoda, že producenti nezvolili pro ztvárnění této mangy spíše formu anime. Akce plné krvavých výstřiků by nakreslené působily mnohem lépe a "artověji". Hranné to působí poněkud prkenně a komicky. Některé scény soubojů jsou však úžasné a to nejen s ohledem na dobu vzniku. Postava zabijáka putujícího se svým synem je originální a zajímavá. Násilí a krev je zde na místě, protože prostě dokresluje zkaženost a prohnilost popisovaného světa. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film s dost prazvláštní hlavní postavou, která z počátku působí dosti nesympaticky a jen těžko si představit, že onen chlapík by měl být jedním z nejlepších samurajů, jenže to co zpočátku působí jako absolutní absence charismatu se nakonec ukáže být opakem, jak díky soubojům, kde Vlk samotář bez problému krájí kohokoliv v jakémkoliv počtu, tak díky flasbackům, které osvětlují, že nasranózně neměnný výraz na Vlčí tváři má své důvody. Velkou službu výslednému positivnímu dojmu zajišťuje střídmá stopáž, stejně jako dobré rozložení děje (rozuměj rozložení flasbacků). Věcí na vytknutí se moc nenajde, mládě je přeci jen pro příběh dost nevyužité (uvidíme v dalších dílech) a klasické krvavé gejzíry lidí s tepem místo 130 na 9O asi 2 700 na 1 300 působí o něco humorněji, než jinde, ale rozhodně ne natolik, aby to jakkoliv rušilo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Komiksové panely původní mangy Kazua Koikeho byly použity jako storyboard pro filmovou sérii. (Tomihiro)

Reklama

Reklama