Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles Cullen (Elliott Gould) je nesmělý bankovní úředník, kterému se jednoho dne obrátí život vzhůru nohama. Náhodou totiž odhalí připravovanou bankovní loupež, ale ještě předtím, než k ní dojde, ukradne peníze sám. Poté, co se o tom po svém neúspěšném pokusu banku vyloupit dozví sám sadistický zločinec Harry Reikle (Christopher Plummer), Cullena vypátrá a zatáhne jej do nebezpečné hry na kočku a myš, v níž hlavní roli hraje ukradených 50 000 dolarů. (Javert)

(více)

Recenze (19)

majo25 

všechny recenze uživatele

Tento málo známy triler síce neovplýva nejakou silnou atmosférou, ani znamenitými hereckými výkonmi, ani početnými vraždami, ale môže stavať na originálnej a zaujímavej zápletke. Sympatickí herci na čele s Gouldom - divákom známy napr. ako otec Gellerovcov zo seriálu Priatelia. Plummer zasa hrá nie celkom typického záporáka a na rozdiel od svojich ďalších záporných rolí mu táto celkom svedčí. Nepriehľadnuteľný je aj mladý John Candy v jednom zo svojich prvých filmov - ako inak v komickej polohe. Do toho niekoľko pekných herečiek. Suma sumárom - film ma napriek nie najkratšej stopáži bavil a bol som celý čas zvedavý, ako sa zápletkou inteligentný hlavný hrdina vysporiada. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že filmový rok 1978 v Kanadě probíhal mj. ve znamení skvělých krimi thrillerů... loni jsem si takto na podzim hodně užil ze stejného roku Rozhněvaného muže od C. Pinoteaua a teď tohoto Tichého společníka. Víc než o kriminální zápletku jde tady v první řadě o silnou psychologii hlavní postavy bankovního úředníka, který jednoho dne sejde z cesty do bludného kruhu zločinu. Cuhlen během kritické situace v konfrontaci se surovým zločincem zneužije svou možnost a postavení k vlastnímu prospěchu, čímž se stává obětí vlastní i cizí pasti. Napětí filmu s krásně budovaným pomalým tempem přehupuje z děsivých a strhujících momentů do občasné mírné stagnace, ale přesto na mě fungovalo po celý čas včetně neustále přítomné atmosféry plné vnitřního neklidu. Tichý společník je pro mě prostě další sedmdesátková žánrová paráda + k tomu v hlavní roli s dalším excelujícím hercem ze „staré školy“, Elliottem Gouldem, jemuž na vyjádření aktuálních emocí postavy a upoutání diváka mnohdy spolehlivě postačí i pouhý pohled a navíc po celou dobu jde z něj velice silné charisma. Ehm, a Christopher Plummer? Tak toho budu zřejmě teď nějakou dobu nenávidět, když ho někde příště uvidím nebo si na něj vzpomenu, vzhledem k tomu, jakého hnusného záporáka se mu tady podařilo excelentně vystihnout... brrr. :o) Ale velká spokojenost. [90%] ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

„Trdlo“ Elliott Gould (šupácky Marlowe z The Long Goodbye), mladý a kvalitne desivý Christopher Plummer či začínajúci John Candy v 70´s, kanadskom „vianočnom“ neo-noiri o nenápadnom bankovom úradníkovi, ktorý odhalí chystanú lúpež a tesne pred tým, než k nej dôjde, si sám z peňazí odleje... Neošúchaná zápletka, takmer hitchcockovské napätie. PS: banka sídli v nákupáku presne oproti prevádzke Bata :-) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hodne malo znamy fryler, kde Elliott Gould /Ocean´s Eleven 2001, Nákaza 2011/ hraje pohodaka, ktory sa zhodou nahod dostane do problemov - tentokrat ide o bankovy zlocin. Takto mam rad filmy, kde sa vykradaju banky, aspon mozem porovnavat, kto je lepsi bankovy zlodej ..... tuto sa mi ta bankova scena vyslovene pacila. Film stavia skor na napati a budovani atmosfery podozrievania nez na brutalnych akcnych scenach. Tak to mam rad, najma ak je k tomu vyborne tempo a namakane dialogy : 85 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Solídny thriller o súboji dvoch silných osobností. Na jednej strane sadistický bankový lupič Plummer a na druhej strane prefíkaný bankový úradník Gould, ktorý sa rozhodne využiť lúpež banky vo svoj prospech a väčšinu oficiálne odcudzených peňazí si uleje pre seba. Lenže tým akurát naserie Plummera, ktorý chce nielen všetky prachy, ale aj sa pomstiť. Film ponúka množstvo dejových zvratov. Úradníček sa peňazí nechce vzdať a vymýšľa množstvo vynaliezavých spôsobov ako si ich nechať a zbaviť sa hrozby. A sadista tiež nie je úplne blbý a dokáže vymyslieť dlhodobejší plán ako úradníka okabátiť. A tak sa naťahujú až do finále v ktorom to jeden z nich definitívne schytá. Obidvaja hlavní predstavitelia predviedli nadpriemerný výkon, ale ani jednému som nemal chuť fandiť. Ďalším záporom pre mňa bolo typické pomalé sedemdesiatkové tempo, takže si behom filmu kľudne môžete odskočiť na cigaretu alebo na veľkú a zase tak o veľa neprídete. Ale za jedno pozretie to rozhodne stojí. Je to taký solídny oldschool thriller. 6/10. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama