Reklama

Reklama

Na planetě Spaceballs vyplýtvali atmosféru, a tak se rozhodli ukrást ji svým sousedům na planetě Druidia, kde má právě dojít ke sňatku královské dcery Vespy s jediným existujícím princem Valiem. Vespa ze sňatku není nadšená a uteče od oltáře. Doprovází ji její komorná Dot Matrix. Spaceballové v čele s neschopným prezidentem Škrobem a lordem Tmavou Helmou hodlají Vespu unést, a získat tím páku na krále Rolanda, aby jim prozradil heslo k ochrannému štítu atmosféry planety Druidia. Král Roland mezitím již kontaktuje kapitána Lone Stara, kterému pomáhá jeho kamarád Blaf, a žádá ho, aby princeznu Vespu zachránil. Lone Star souhlasí, ale za záchranu požaduje poměrně vysokou částku, aby mohl zaplatit své dluhy. Spaceballové už vtahují princezninu loď do své vesmírné lodi Spaceball jedna, když v poslední chvíli Lone Star přemístí Vespu i Dot Matrix na svou loď. Když to Spaceballové zjistí, okamžitě se pustí do pronásledování. Lone Star nemá dostatek benzínu a musí nouzově přistát na pouštní planetě. Zde jim pomohou Dinkové, kteří je dovedou do jeskyně k muži jménem Jogurt. Ten má kouzelný prsten, takzvaný dešvorc, který věnuje Lone Starovi. Protože je Jogurt velmi chytrý, Lone Star by se od něj rád dozvěděl, zda nepoznává amulet, který Lone Star nosí celý život na krku, ale neví, co to znamená. Jogurt mu odpoví, že se vše včas dozví. Mezi Lone Starem a Vespou to začíná jiskřit, ale je jasné, že z toho nic nebude. Princezna si může vzít zase jen prince. Spaceballové zjistí, kde princezna je, a unesou ji. Jogurt poskytne Lone Starovi benzín a ten se okamžitě vydá princeznu hledat... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (443)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jelikož už Hvězdné války považuji vlastně svého druhu za parodii, pak mne parodie parodie svým uměleckým záměrem právě příliš nepřesvědčuje. Mel Brooks se navíc doslovně drží dějově linie parodovaného originálu, čímž ještě více zdůrazňují vlastní povrchnost a průměrnost. Meritem věci je ale to, že neoriginalita parodie by měla být vyvážena smrští vtipů a gagů...kterou ale Spaceballs nenabízí...je tu příliš hluchých míst, mnohdy jsou vtipy tak lehce předvídatelné a čitelné, většina mi vůbec nepřipadala vtipná...pár dobrých gagů tu sice bylo, ale většinu filmového času jsem se nudil...a nejočividnější je, jak rychle tenhle film zestárl...analogová technika v éře budoucích ,,hvězdných válek", sbírka VHS kazet na palubě vesmírné lodi... Spaceballs skutečně nejsou nadčasová zábava... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Vesmírná komedie, klasika mezi parodiemi pro každého fanouška fantastických filmů a nejen Hvězdných válek, ze kterých si tento film utahuje seč mu síly (a bránice) stačí. Humor Mela Brookse nemusí sednout každému, ale "Války hvězd naruby" vynikají mezi ostatními parodiemi svou větší nápaditostí rovnoměrně dávkovaného humoru a kvalitním hereckým obsazením. Je to již nějaké to desetiletí, co jsem film viděl, přesto: 90% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Připravujeme loď na metamorfózu, pane.“ – „Dobře. Do toho!“ – „Připraven, Kafko?“ Byl jsem velmi zvědavý, jak se s parodií na můj milovaný fenomén Star Wars (bez jehož znalosti bych ani zhlédnutí nedoporučoval) Mel Brooks vypořádá, a musím konstatovat, že docela dost se ctí. Spaceballs obsahují mnoho vtipných narážek na (nejen) SW a jiné (John Hurt!) sci-fi díla (bohužel stejně tak i příklady jednoduššího a podstatně méně zábavného humoru), ovšem jestli se filmu něco podařilo na výbornou, tak je to jeho sebeuvědomělost, která přitom zdaleka není odbytá pohledy postav do kamery, nýbrž si velmi kouzelně pohrává s faktem, že hrdinové vědí o procesu natáčení (reklamní předměty, Brooksova filmografie, videokazeta s již dokončeným snímkem, narážka na možný druhý díl atd.). Je fakt, že určité scény by nezaškodilo prostříhat (úvodní zdlouhavý záběr na loď), některé trefné fóry zbytečně nenatahovat/neopakovat (doslovné pročesávání + Yogurt a „the Schwartz“), a stejně tak se podle mého názoru dalo z dané tématiky vytřískat ještě víc, přesto na slabší 4* to mně osobně ještě stačí. „Ty nevíš, odkud jsi?“ – „Ne. Našli mě na prahu dveří kláštera.“ – „Kláštera? Kde?“ – „Někde ve Fordově galaxii.“ ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděno v dabingu a nutno zdůraznit, že polovina vtipů se soudě podle zapnutých anglických titulků z dialogů vytratila, ovšem další zase přibyly. Nejsem ulítlý fanda Star Wars, ale mám je rád, čímž chci říct, že je rozhodně neznám moc dobře. Tím mi chybí hlavní předpoklad pro to užít si tuhle bláznivou parodii na plnej céres. Potěšila socha Svobody a Cornelius se Zirou a mraky dalších věcí. Daphne Zuniga je hodně známá, ale na Melrose Place jsem se fakt nedíval. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Parodie Spaceballs, která především paroduje původní trilogii Star Wars má víceméně v rámci parodií podobný kultovní status jako například Žhavé výstřely či Bláznivá střela. Kromě Star Wars se tu paroduje i Vetřelec nebo Planeta opic. Autorem filmu je poté Mel Brooks, který se kromě herectví časem vrhnul právě i na režírování filmů a je autorem filmů jako Ohnivá sedla či Bláznivý příběh Robina Hooda s Cary Elwesem. Spaceballs jsou ovšem společně s Ohnivý sedly zřejmě jeho nejznámějším filmem a to i díky poměrné široké škále fanoušků. Jen vlastně těžko říct, zda si zrovna takový status Spaceballs zaslouží a zda jsou skutečně na úrovni právě takových Žhavých výstřelů.   Spaceballs dle očekávání citují kultovní scény právě ze Star Wars a spol. a rozhodně se nedá říct, že by některé z těch gagů nebyli vtipné. Spaceballs fungují i díky dobrému castingu, z toho vyčuhuje především Rick Moranis jako Dark Helmet nebo John Candy jako Barf, speciálně poté stojí za zmínku John Hurt, který si ve svém cameu utahuje ze své postavy Kanea z Vetřelce. Kromě pár povedených gagů/vtipů se ovšem ve finále ukáže, že jich zas tolik vlastně není. A index vtipnosti Spaceballs, který by je měl hnát na úroveň právě Žhavých výstřelů je tak snadno diskutabilním tématem. Osobně jsem byl vlastně překvapen, jak nevtipné to v celém součtu je. A ani těch pár reálně dobrých vtipů nespasí fakt, že na kultovní parodii jsou Spaceballs celkem nezábavné.   Výprava je poměrně slušná, kostýmy jednotlivých postav si očividně střílejí právě především ze Star Wars a jsou ve finále jednou z nejzábavnějších věcí. Yogurt vzhledově paroduje Yodu, Jabba Hutt je poté parodován gangsterem jménem Pizza Hutt. Je to celé tak prvoplánové, přesto to přeci jen funguje. Efekty nejsou světoborné, zrovna od Spaceballs ovšem ani nic jiného v téhle kategorii čekat nejde.       Star Wars se rozhodně mohli dočkat lepší parodie. Žhavé výstřely byli bravurní parodií Top Gunu, Žhavé výstřely 2 zase bravurní parodií Ramba, Zrovna Spaceballs ovšem kdovíjak bravurní parodií původních Hvězdných válek nejsou. Pár vtipů skutečně funguje, jinak jich ovšem kdovíjak vtipných vlastně není a hraničí s vyloženou trapností. Minimálně díky fajn obsazení, těch pár solidním a skutečně zábavným momentům a faktu, že to celé skutečně funguje jako parodie na Star Wars. Přesto mohla být o poznání zábavnější, kreativnější a méně infantilnější. Je až překvapující, že v pár momentech Spaceballs dokonce připomenou ty nejhorší parodie současnosti. A o to překvapující je to, že jsou Spaceballs skutečně tak oblíbenou záležitostí...... ()

Galerie (113)

Zajímavosti (37)

  • V závere filmu sa objaví aj loď Millenium Falcon, konkrétne na palube vesmírnej stanice, na ktorej sa zastavia Lone Starr (Bill Pullman) a Barf (John Candy). (ČSFD)
  • Elon Musk je fanúšikom tohto filmu a odkazy naň môžeme nájsť aj v jeho automobilke Tesla. Jej autá napríklad podporujú tzv. Ludicrous mode, pomenovaný podľa Ludicrous speed (absurdná rýchlosť), ktorou sa v jednej scéne rúti Spaceball 1. Nie je preto prekvapením, že Ludicrous mode v Teslách znamená režim extrémneho zrýchlenia. V roku 2021 začala Tesla dodávať Modely S v konfigurácií Plaid (prehoz) a tieto autá boli označené za najrýchlejšie sériovo vyrábané vozidlá. Označenie Plaid vychádza z hlášky „They've gone to plaid.“ Tú si povedia Lone Starr (Bill Pullman) s Barfom (John Candy), keď ich Spaceball 1 vo veľkej rýchlosti predbehne a zanechá stopu v podobe tkaniny. Tieto modely Plaid navyše pri Ludicrous mode zobrazujú rovnakú animáciu, akú vidí posádka Spaceball 1, keď sa rúti absurdnou rýchlosťou (Ludicrous speed) a zanecháva za sebou tkaninovú „Plaid“ stopu. (ČSFD)
  • Režisér Mel Brooks, který hrál zároveň postavu všemocného Yoghurta, neměl při natáčení moc důvodů k úsměvu. Zlatý make-up mu způsoboval nepříjemnou vyrážku a stěžoval si také na bolesti v kolenou, po kterých musel chodit, aby byla postava dostatečně malá. (Hans.)

Reklama

Reklama