Reklama

Reklama

Obsahy(1)

John je trochu lenivý, proto jen občas jezdí po New Yorku jako taxikář. Když veze namyšlenou slečnu na letiště, rozhněvá se, a tak ji nechá v taxíku na mostě a klíče zahodí do řeky. Spolu s kamarádem Russellem, kterého práce učitele angličtiny taky moc nebaví, se přihlásí do armády. Jack svým svérázným humorem způsobuje při výcviku sobě i ostatním problémy. Při jedné z mnoha vylomenin oba kamarádi zatknou v roli vojenské policie dvě pěkné dívky, s kterými se sblíží. Na prohlídce před závěrečnými zkouškami určí generál jednotku, která má v Itálii představit nové bojové vozidlo americké armády. Není to tank, ale špičkovou technikou vybavený pancéřový mikrobus se silnými zbraněmi. Jack a Russell se s ním vydají do Alp, kde se chtějí setkat se svými slečnami. Kapitán se s jednotkou vydá za nimi, protože si myslí, že John a Russell jsou špióni, kteří utekli s bojovým vozidlem do Československa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (76)

Colonist 

všechny recenze uživatele

80. léta, slibné prostředí pro komedii, můj oblíbenec Bill Murray pod taktovkou Ivana Reitmana, to přeci nemůže dopadnout špatně, říkal jsem si. Jenže bohužel dopadlo. Začátek filmu byl poměrně slibný, Bill hrál ve své typické póze a byl zde humor, což slibovalo příjemnou podívanou. Jenže s postupem času humor ubýval a zůstávaly jen nevtipné pokusy, něco skutečného zábavného se objevilo jen výjimečně. Se scénářem jsem také nebyl spokojen. Čekal jsem větší důraz na armádní výcvik, což by přinášelo jistě mnoho zábavných situací, čekal jsem, že kromě hlavních hrdinů se budou ostatní vojíni skládat z pestrých charakterů (něco ve stylu Policejní akademie), díky čemuž se také naskytnou mnohé vtipné okamžiky. Bohužel, slibně načrtnuté postavy jako "Psycho" nebo postava Johna Candyho nemají téměř žádný prostor a scénář jim nedovolil nic, čím by mohli doopravdy zaujmout. Ostatně co se týká dějové stránky, ani na té si nedali zrovna záležet. Je to osmdesátková komedie, Oscara za scénář nikdo nečeká, ale co je moc, to je moc. Že scénáristé odbyli výcvik, nejslibnější část filmu, a raději se věnovali podivně vloženým scénám jako byl zápas Johna Candyho s ženskými v bahně, to bych jim odpustil. Ale tu pitomou zápletku ve druhé půlce, to už vážně ne. Ústřední dvojici napadne, že si jen tak "vypůjčí" speciální armádní karavan a vyjedou si s ním do Německa za svými přítelkyněmi, zatímco je zbytek jejich jednotky pronásleduje a omylem padne do zajetí ruských oddílů v Československu. Je pochopitelné, že se hlavní hrdinové vydají svým kamarádům na pomoc, všechny zachrání a stanou se z nich hrdinové. Když už chtěli do závěru nacpat otřepanou akční zápletku, to nemohli vymyslet něco méně blbého? Komedie nekomedie, tohle bylo vymyšlené špatně (ani vtipné, ani napínavé) a ke konci jsem byl rád, že sleduji klasickou verzi, ne tu se dvaceti minutami navíc, protože i tak jsem měl problém film dokoukat. Bohužel, ani Bill Murray nedokáže zachránit tuhle ne moc vtipnou komedii s přitroublým dějem... ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, jakou kravinu dokázal Reitman natočit těsně před kultovním Ghostbusters s takovou sestavou. Scénář je až na začátek mizerný a s takovými dialogy to nedokáže zachránit ani Murray. Reitman si možná vzpomněl na své československé kořeny, ale "návštěva" Československa je pojata s tradiční americkou ignorancí, takže tam ani žádného čecha neuvidíte. Podprůměrný divák pozná, že tohle hranice železné opony opravdu není, průměrný divák pozná, že taková továrna u nás nikde nestojí a mírně pokročilý divák pozná, že tanky rozhodně nejsou sovětské. Hlavně si na konci pěkně zasalutovat, jaký jsou američtí vojáci kabrňáci. Nakonec ale přece dávám tu druhou hvězdu za Bernsteinovu hudbu a fiktivní československé noviny Denní Informátor : Místní hoši odrazili hordu tlupu yankeejů. A odkaz jistě na Dvořáka : Čechové měli vždy pověst dobrých hudebníků vždy pověst dobrých. 35% ()

Reklama

Žralok 

všechny recenze uživatele

Pěkná a trhlá komedie která je u nás relativně neznámá. A přitom jí režíroval Slovák :) Po tomto počinu se znovu vrátil ke spolupráci s Billem Murraym při natáčení jeho nejznámější komedie. Krotitelé duchů. Nalezneme zde i drobet hodně podivnou českou stopu. ;) Flákač John je natolik línej že ho nakonec opustí přítelkyně. Jeho to jak se patří sebere a nakonec se rozhodne narukovat. To se ukáže jako špatnej nápad. Díky jeho osobitému humoru a chování dostane sebe i celou svou jednotku do nejednoho problému. Když si ale vypůjčí přísně tajné vozidlo. Začíná to být poněkud vážné. Nečekejte žádnej hlubokej příběh. Ani žádnou vojenskou přesnost. Ale na odpolední odpočinek a odreagování je jako dělaná. Osobně doporučuji. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"IT'S CZECHOSLOVAKIA. IT'S LIKE GOING INTO WISCONSIN." Zapojení komunistického Československa přináší především pro nás přidanou, nostalgickou hodnotu :-) Je to úlet, jak jsme pro Amíky byli prostě jedna rudá ruská pakáž :-) Jako komedie nejde o nic přeborného, na Reitmana mi to vlastně přišlo celkem slabé, přeci jen to prostředí, v něm flákači jako Murray a Ramis, kruciš, to šlo výborně vytěžit, nicméně nestalo se, ALE (!) chemie Murray - Ramis zakořenila a co potom přišlo, všichni víme, takže dobrý :-) 60% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pise sa rok 1981 - v CSR zuri tuha normalizacia, ludia nesledovali politiku, stiahli sa do domovov, bytov, zahrad, venovali sa konickom .... no a za Atlantikom vznikali fajne filmy ako tento. Ktory sa do ceskoslovenskych kin nikdy nedostal, no zarobil na seba brutalne, doslova legendarna zlata bana. John Candy /Blazniva dovolena 1983/ sa staral o namakanu zabavu, k tomu este Bill Murray. Dalsi podceneny snimok, Film, ktory sa oplati mat , oddychovka jak sa patri  : 77 % ()

Galerie (48)

Zajímavosti (8)

  • Timothy Busfield v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama