Reklama

Reklama

Vládce severu

  • Česko Vládce severní dráhy (více)

Obsahy(1)

Dva hoboes (Lee Marvin) a (Keith Carradine) vedou nelítostný boj s krutým Shackem /Ernest Borgnine/ při jejich snaze přejet "Severní dráhu". Vynikající herecké výkony a nádherná scenérie hor kudy vlak projíždí, vévodí tomuto filmu z dob "velké krize". Úvodní melodii filmu zpívá hvězda americké country, dnes již nežijící Marty Robbins. (modista)

(více)

Recenze (59)

mm13 

všechny recenze uživatele

Prvá približne polovica snímku mi v podvedomí maľovala päť vyblýskaných hviezd. Dobrodružná dráma so sociálnym podtextom, v netradičnom prostredí, s dobre vykreslenými a skvele stvárnenými postavami, chytala sa ma triaška, čo ešte príde, kam tento súboj vyústi. Potom prišlo pár hluchších miest a najväčšie sklamanie nastalo, keď nabehli záverečné titulky a ja som neveriacky zízal, ktorým komínom vyletel ten obrovský potenciál a vytratil sa takmer bez stopy. Samotným koncom príbehu, ako ho zvolili, to asi nebude, škrípu skôr posledné slová postavy Lee Marvina. Ticho by hukot a rachot odchádzajúceho vlaku doprevádzalo ďaleko trefnejšie. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Sonda do tuláckeho života na železničnej trati to nie je. Stopy trileru sa dajú vystopovať snáď iba s pomocou cvičeného štvrnohého priateľa človeka. Kvalitným spracovaním sa to tiež nemôže veľmi oháňať, iba ak tak pár scénami na vlaku. Logika a zmysel pre reálnosť dostávajú tiež zabrať. Ešteže to držia nad vodou Borgnine (rola sa však naňho nehodí) a Marvin, ktorým však vďaka ich veku evidentne chýba fyzička. ()

Reklama

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, dobrý je i Lee Marvin, ale co tady vyvádí Ernest Borgnine a taky už dnes znám ještě film Konvoj -a doufám budou ještě další- kde je nekompromisní, má tolik energii že by vyřídil sám snad i Kubu. Vždycky jsem si pamatoval na jeho pohodové role ale hned jak dostane něco kde má protivníka (a tady v těch případech je člověkem zákona), tak se do něj zahryzne a nepustí. Ernest Borgnine na doraz. 5/5 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Drsný chlapácký film se skvělou dvojicí Lee Marvin a Ernest Borgnine, ovšem k dokonalosti mu něco chybí. Zasloužil by si buď kratší stopáž, nebo dravější režii (viz Frankenheimerův Vlak), a rozhodně by mu také neuškodila lepší hudba (slyš Goldsmithův Breakheartský průsmyk či Von Ryanův expres). Tři a půl hvězdičky přesto zaokrouhluji nahoru. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný film, jen jsem se s úsměvem pozastavoval nad odolností tělesných schránek bojujících hrdinů. Rány železnou tyčí, kladivem či dřevěným trámkem by složily i Ramba, ale naši hrdinové se otřepou a bojují dál jako nezničitelní démoni nějakého šíleného hororu. Celkově bych hodnotil snímek někde mezi 3 a 4 hvězdičkami, ke čtyřem jsem se přiklonil za opravdu nádherné přírodní scenérie, kudy vlak projíždí. Myslím, že filmu by více slušel přívlastek "dobrodružný" než "drama". ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Willis Kyle, prezident železniční společnosti ´Oregon, Pacific and Eastern Railway´, umožnil štábu neomezený přístup k vozovému parku společnosti. (džanik)
  • Poslední film Malcolma Atterburyho. (džanik)
  • Natočeno podle knížek 'Cesta' od Jacka Londona a 'Od Pobřeží k Pobřeží s Jackem Londonem' od "A-No.1", což byl literární pseudonym Leona Raye Livingstona. (džanik)

Reklama

Reklama