Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný rakousko-německý historický film natočil zkušený režisér a kameraman mnoha filmů Rainera Wernera Fassbindera Xaver Schwarzenberger (1945, Vídeň) Pro titulní roli tyrolského zbojníka Andrease Hofera vybral populárního Tobiase Morettiho. Příběh nás přenese do roku 1809, kdy bylo území podřízeno násilím Bavorsku a jeho arogantní sebevědomé nadvládě. Andreas Hofer, skutečná historická postava a národní hrdina, žijící v letech 1767 až 1810, vedl s podporou arcivévody Jana Habsburského povstání proti bavorské vládě, dosazené Napoleonem I. na základě tzv. bratislavského míru roku 1805. Po vítězstvích nad bavorským a francouzským vojskem se stal na krátkou dobu s podporou svých nejbližších spolubojovníků regentem země. Po porážce Rakouska Francií se však jeho šťastná karta začala obracet. Historický snímek z národních dějin vznikl v koprodukci rakouské a bavorské televize spolu s italskou RAI a s podporou bavorského filmového fondu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Řídím se Machrovicovou radou a coby milovník historie dávám 4*. Morettiho herecký projev byl podle mého hodně povedený, stejně jako výkon představitele jeho ideového proti(spolu)hráče. Jen ten Napoleon - to byla spíš nepovedená karikatura. ()

Anio 

všechny recenze uživatele

Film Andreas Hofer: Volný jako papoušek mi byl sympatický už podle názvu a svou náklonnost jsem nezměnil ani po jeho shlédnutí. Pro mne byly nejvýraznějšími myšlenkami filmu – přiblížení historie Tyrol a upozornění na nesmyslnost, krutost a falešné ideály zaslepených lidí ve víru války. Nevím zda to režisér chtěl, ale jeho dílo má prvky dokumentu a to mu ve finále moc fanoušků nepřidalo. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Kostýmům ani výpravě není co vytknout, ale "choreografie" bojových scén byla více než tristní. Herecké výkony hlavních dvou představitelů (Hofer a mnich-fanatik) byli více než přesvědčivé, ale vedlejším postavám se mohlo o přesvědčivosti jenom zdát a to především kvůli nedobrému dabingu. Castingu taky není co vytknout (Snad jen Napoleon byl ošklivější než bylo nutné, aspoň když to srovnám ze čtyřdílnou sérií Napoleon, kde Napoleona hrál Clavier.Jenže tam byl Napoleon víceméně klaďas, zatímco tady hraje císař Francie roli hlavního záporaka, a proto musí být ošklivej, aby si divákovi sympatie získal Andreas Hofer.) Krásný souboj fanatismu a zdravého rozumu mezi Hoferem a Haspingrem (fanatickým mnichem). Pro seznámení s historickými událostmi roku 1809 v Tyrolsku více než dostačující, ale s filmovým zážitekem už to bylo horší (ale to už bývá u každého jiné). Máte-li rádi historii/historické filmy přidejte si jednu hvězdičku navrch. ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama