Reklama

Reklama

V Severní Americe v malém kolonistickém městě se dopustí ctihodný katolík Will Smythe nevěry a polygamie. Puritáni z městečka ho chtějí oběsit. Nakonec jej však pouze i s několika následovníky vyženou z města. Zálesák Marion Dalton chce, aby šli do ztraceného údolí, kde však sídlí starobylé zlo, temný duch. Jeho žena je také členkou výpravy a podvádí ho s katolíkem Willem Smythem. Skupina cestu podnikne a dorazí do údolí panenské přírody. Její členové se však začnou ztrácet a čím dál častěji se objevují tajemné přízraky. Čarodějnictví v údolí musí nakonec překazit šílená Leah, která zjistí, jak porazit útoky ducha. (Intervideo)

(více)

Recenze (15)

destroy83 

všechny recenze uživatele

Dobrodružně laděný horor s pohádkovým nádechem z dob osídlování amerického kontinentu anglickými přistěhovalci o indiánské podobě ďábla, čarodějnicích a bezbožnosti některých služebníků božích. Samotný příběh začíná v jednom malém kolonialistickém městečku, kde se místní duchovní Will Smithe neprojevuje zrovna křesťanským způsobem, takže se ho ostatní obyvatelé chystají oběsit. Poprava se však nekoná a Smithe prchá s několika přívrženci na převozu nalézt zaslíbenou zem. Na stopě je mu kromě indiánů i zálesák Marion Dalton, který má ve Smitheově skupince ženu a dceru. Skupinka i s Daltonem se ocitá sama uprostřed indiánského území a je divochy vmanévrována do malebného údolí, které sice nese známky civilizace, ale zároveň o něm kolují mezi indiány děsivé příběhy. Snímek celkem slušně odsýpá, výprava i herecké obsazení je na celkem slušné úrovni a sem tam ukápne i kapka krve. Výsledný dojem je průměrná, dobrodružná, hororová pohádka s ne tolik okoukaným námětem, ale bohužel téměř bez atmosféry a jakéhokoliv diváckého pocitu strachu. U mě za tři hvězdy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Průměrný pagan horor s pěknou přírodou a krásnými stromy, které obývají duchové zemřelých. Údolí, jímž protéká řeka, se vyhýbají i Indiáni, protože se bojí tamější čarodějnice a duchů. Namyšlený kněz Smythe je přesvědčen, že dokáže s pomocí Boha uchránit skupinu, která zde chce začít nový život. Jenže Bůh má jeho i ostatní na háku, a tak jedinou možnou záchranu představuje dívka Leah, jejíž matku právě za asistence kněze upálili jako čarodějnici. Leah ovšem má v sobě magickou moc, kterou se snaží využít na záchranu ostatních. Film působí televizně, čemuž napomáhá i děsivý český dabing, Některé scenérie jsou ale vizuálně velmi dobré - příchod duchů, bouře, stromy s obličeji topící se v mlze, kterou protínají sluneční paprsky. Místy má snímek příjemné napětí. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Předně musím konstatovat, že oficiální text distributora psal nějaký ignorant, neb v žádném případě nešlo o "ctihodného katolíka", ale o protestantského kazatele a vůbec o protestantskou (nejspíše puritánskou) komunitu. Mysteriózní příběh se odehrává v koloniální severní Americe roku 1750 a je zde dobře stupňováno napětí, nejprve strachu z útoku Indiánů, poté z jevů nadpřirozených. Nezanedbatelným dílem k poutavosti tohoto zvláštního filmu přispívá divoká příroda, zvuky lesa a temné scény se zjevujícími se démony, přičemž do děje jsou zamotány pseudonáboženské výroky, umocňující depresi a beznaděj. V žádném případě nejde o western a v žádném případě nejde o historický příběh s křesťanským pozadím, ale o horor naopak s pozadím animisticko-pohanským, zahaleným do protestantského hávu. Ačkoliv nejsem nijak zvlášť tímto filmem nadšen, přesto je třeba mu přiznat určité kvality a myslím, že k dnešnímu dni (8. 10. 11) hodnocení 46%, jej dosti podceňuje. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zvláštní a podivný horor. Rozhodně se vymaká většině hororů, které v začátkem 80. let vznikaly. Jsme v půlce 18. století a máme tu skupinu osadníků, kteří štvaní úřady a loveni indiány zakotví v prokletém údolí. Úvodní dobrodružně-westernová část je natočena slušně. Bohužel hororová část se mění v podivnou fantasmagorii, která ač mám rád nadpřirzeno nedávala moc smysl. Je tu kouzelnice, zlá holčička, duchové vtahující lidi do stromů, podzemní monstra a celé to připomíná divný mišmaš s mizernými efekty. Rovněž podivné proslovy, voiceovery a vztahy mezi postavami atmosféru naprosto zabíjely. Nepochybuju že dobrý režisér (nebo spisovatel?) by z toho udělal skvělou hororovou klasiku, ale tady to moc nevyšlo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Samotná atmosféra připomíná jízdu na housenkové dráze, kdy právě probíhající děj nevýslovně nudí, aby se následně před námi objevila scéna při které skutečně zamrazí. Bohužel těchto prokrvení jinak docela chladného filmu se tu mockrát nedočkáme a jejich příchod očekávejte až v druhé polovině filmu. Do té doby je totiž celý snímek spíše jedna velká nuda. Jediné co trošku drží průměrnou kvalitu nad hladinou po celou dobu je slušný hudební doprovod, který určitě stojí za povšimnutí. 5/10 ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel od května do července 1983 v americkém státě Missouri, a to v lokalicích Blue Springs, Stover a Lake of the Ozarks. (GASTON73)

Reklama

Reklama