Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román známého amerického autora Johna Irvinga Modlitba za Owena Meanyho (1989, česky 1994) vypráví neobyčejný příběh mladíka, který přes výrazný tělesný handicap (porucha růstu) nepřestává hledat duchovní rozměr svého bytí a ve jménu nalezené víry dokáže obětovat vlastní život. Americký scenárista a režisér Mark Steven Johnson (nar. 1964), který se uvedl scénářem k úspěšné komedii Dej si pohov, kámoši (1993), v níž navzdory svému mládí projevil vzácné pochopení pro soupeření dvou staříků v podání Jacka Lemmona a Waltera Matthaua, však objemnou knihu natolik redukoval a pozměnil, že byl nucen vyhovět přání autora a změnit jméno hlavního hrdiny a tedy i název filmu. Příběh malého Simona Birche (Ian Michael Smith, trpící vzácným Morquiovým syndromem) je vyprávěn z pohledu jeho nejlepšího kamaráda Joea (Joseph Mazzello), který žije s milující matkou a nejvíc trpí tím, že je mu zatajováno jméno jeho skutečného otce. Pátrání po otcově identitě tvoří páteř snímku, zvláště po tom, když Joeova matka přijde při bizarní nehodě o život. Johnson vytvořil pozoruhodné dílo, jež vedle sugestivního portrétu maloměstského života v 60. letech vykresluje i dětský svět plný tužeb a fantazie. Oba chlapci podávají přesvědčivé výkony a v rolích dospělých bodují zejména Ashley Juddová (Joeova matka Rebecca), Oliver Platt (její nápadník Ben) a David Strathairn (reverend Russell). V úloze dospělého Joea-vypravěče se překvapivě objevuje známý komik Jim Carrey. Přes svoji „nevěrnost“ předloze se Simon Birch řadí vedle Pravidel moštárny režiséra Lasseho Hallströma k nejlepším irvingovským adaptacím. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Yardie 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný a příjemný filmeček, místy až dojemný a velice inspirativní. Bylo krásně vidět až neskutečné vyrovnání se s osudem nemocného chlapce, chlapcem samotným. Byl zde i hrdinův jemný humor a skvělé hlášky. Atmosféra filmu byla neskutečně milá, místy až moc naivní a dokonalá. Ale všechno krásně zapadlo a doplňovalo se - ničeho nebylo příliš a všeho bylo tak akorát - humoru, smutku, naivity a pozitivismu. Velká škoda, že ve filmu nebyla déle Ashley Judd, vypadalo kouzelně. Celá forma a podání filmu bylo ale i přesto vynikající. Spokojenost! Howgh! ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Milé. Film od prvej minúty navodí príjemnú atmosféru, s vtipnými dialógmi a pôsobí ľahko. Ku koncu začína tlačiť na emócie, ale nič, čo by mi vadilo. Dokonca sa mu podarilo viackrát ma prekvapiť, nielen rozprávaním J. Carreyho. Takéto snímky mám zaradené ako tie najlepšie na nedeľnajšie poobedie. Škoda, že som si akosi nenašla cestu k hlavnej postave - Simona mohol hrať niekto sympatickejší...J. Mazello bol rozhodne roztomilejší. :) ()

Reklama

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Vykuchaná Modlitba za Owena Meanyho. Mělo to všechno, co má i kniha, až na to, že byla řádně osekaná až z ní zbylo jen několik úvodních kapitol a narychlo spíchnutý konec, který dopadl podobně jako v knize, avšak o mnoho let dříve. Na navození typické Irvingovské atmosféry to stačí, na uspokojení skalního čtenáře nikoliv, ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Příběh prťavýho kluka, kterej byl větší, než všichni ostatní. Hned v první scéně se dozvíme, jak to s titulním Simonem Birchem dopadne. Pak už jde jen o to, jak se to rejžovi povedlo odvyprávět. Celkem jo. Po dlouhý době jsem viděl drama, které dokáže chytnout u srdce. Drama u kterého diváka mrzí, že to nedopadlo trochu líp, protože si všechny postavy oblíbil. Sice mě závěr připadal trochu manipulativní, ale celkem jsem to zbaštil. Titulní dvojice dětských herců hraje slušně (pořád jsem si řikal, odkud toho Josepha Mazzella znám a pak mě to došlo: v devadesátým třetím pobíhal po Jurským parku), Oliver Platt, David Strathairn a Ashley Juddová jsou jedním slovem skvělí! Režisér Mark Steven Johnson ukázal že umí, škoda, že od té doby točí samý kraviny. ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí tady píše, že má silný vztah ke knižní předloze tohoto filmu. Je možné, že je to vynikající knížka. Film dává znát, že je knižní předloha asi docela výjimečná, ale nepodařilo se to tak úplně přenést na plátno. Dvanáctiletí kluci tam vedou řeči o pár let starších puberťáků, chybí jakási podstatnější akce, myslím vývoj těch postav. Svět, který zřejmě dokázal vytvořit autor knižní předlohy, se v tomto filmovém zpracování docela rozmělnil. Na druhou stranu je zde obdivuhodně předvedeno, že pro lidi v USA je zcela běžné chodit do kostela a uvažovat o Bohu. V tomto směru je film docela zajímavý a poučný. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Předlohou snímku byl román Johna Irwinga Modlitba za Owena Meanyho. Kniha však byla tvůrci natolik zredukována, že bylo na přání jejího autora změněno jméno hlavního hrdiny a tím i celého filmu. (Olík)

Reklama

Reklama