Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Traja čínski kamaráti prichádzajú do Kórei učiť sa bojové umenie Hapkido. Po návrate domov si otvoria vlastnú školu v tomto štýle. Po tom, čo bol jeden z nich zabitý Japoncami, ostatní dvaja pripravujú pomstu. (Lubkoko)

Recenze (10)

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Typický tohle-je-moje-škola-a-vy-jste-zlí-japonci film, dobře natočený a poměrně zábavný. Co udělá trocha středně dobrého kung-fu, pár kopů a dráty :) Naprosto zde perlí skvělý Sammo Hung a pak taky hérečka co ztvárňuje hlavní hrdinku (i když její kung-fu není nijak extrémně oslnivé, ale kaskadéři se snaží co to jde aby mu přidali svými reakcemi patřičné grády). Choreografie bojových scén je velmi velmi vtipná (všimněte si, jak směšně všichni poskakují okolo a chytají se za místa, jež nikdy nebyla uhozena apod., takhle se to dřív dělalo! zlaté nepoměrně realističtěji působící bojové scény pozdějších JCH filmů, které fakt bolej. Tady jsou scény, nudné (kromě příležitostného sešvihání copem) a strašné). Mimochodem v bojovce Najdi si svého Jackie Chana jsem ho zahlédla asi 1:13 v japonské škole ve dveřích, snad držel v jednom záběru desky i v Hapkido škole hned na začátku, a pak v davových scénách (třeba na konci zmiňované bitky v japonské škole v bílém kimonu vzadu u zdi). Už se těším, který snímek na své pouti po stopách Jackieho Chana sjedu příště (a jestli ho tam vůbec najdu). ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Fanoušek Martial Arts filmů zde dostane pořádnou porci akce, většina soubojů probíhá stylem jeden proti přesile. O akční choreografii se postral Sammo Hung Kam-Bo. Ve snímku by se měli objevit v cameo rolich Jackie Chan (Black Bear student) a Yuen Biao (Japanese martial arts student), ale vůbec jsem je nezaregistroval. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicke kung-fu o dobrych Cinanoch a zlych Japoncoch okorenene nevyhnutnymi hlaskami: moje kung-fu je lepsie ako tvoje, ktore su prednasane smrtelne vazne. Samozrejme nemôzu chybat ani divoke kamerove zoomy a zvukove efekty pri uderoch jak keby okola vas prefrcala formula. Najväcsim minusom filmu je pre mna pribeh, ktory je strasne primitivny. Trojica Cinanov (Angela Mao, Carter Wong, Sammo Hung) sa vrati z Korey do vlasti, aby si otvorili skolu Hapkido, ale to sa nepaci zakernym Japoncom z konkurencnej skoly (ktoru vedu Teruo Yamane a Pai Ying), ktory terorizuju cele mesto. A bez nejakych okolkov sa zacne jedna bitka za druhou. Ked dôjdu akekolvek rozumne zamienky pre bitku, tak si uplne vystacia aj zo zlym pohladom a hor sa do suboja. Bitky su premenlivej kvality. Od jednoduchych fackovaciek aj po nieco komplexnejsie. Od pomalych fazovaciek po celkom dynamicke az po ocividne zrychlovane. Od realne pouzitelnych chvatov po absurdne poskakovacky. Od klasickych duelov po hromadne vymlatenie celej skoly. Od kontktnych s nejakym tym bolestivym uderom po mlatenie vzduchoprazdna na metre daleko od supera. Kazdy si tu nieco najde. Na osemdesiatkove bitky to nema, ale je to lepsie ako bitky z interierovych kung-fu filmov Chang Cheha. Mna najviac bavili bitky Samma Hunga, ktory tu ma druhu hlavnu a prekvapivo kladnu ulohu horkokrvneho chlapika. V tej dobe väcsinou hraval zaporakov s komickym umelym predkusom. Ani som si behom filmu neuvedomil, ze mal len dvadsat rokov. Mam pocit, ze furt vyzera rovnako. Dalej sa tu mihne polovica buducich hviezd v ulohach japoncov, ktorych vymlati Angela Mao v hromadnych bitkach. Aj Jackie Chan to riadne tvrdo schytá. Fanusikovia HK filmov sa môzu medzi bitkami bavit pocitanim znamych xichtov v dobach, ked im tieklo mlieko po brade. Takze vysledkom je solidny napriemer hlavne vdaka velkemu mnozstvu bitiek, ktory by ziadny fanusik Sammo Hunga nemal vynechat. 6/10. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

První větší film Sammo Hunga se na můj stůl dostal víceméně náhodou, ale protože tvoří kapitolu nejen v životě Samma, ale i jeho spolužáků z opery, byl jsem docela zvědav a nenechal jsem se odradit ani divokým anglickým poutákem "Here Comes the Unbreakable China Doll Who Gives You the Licking of Your Life!". Obhroublost této věty budiž varováním pro mé následovníky, protože sledování Hapkida je o život! Těžko věřit, že mezi "tímhle" a např. Drunken Masterem je pouhých šest let mezera, až uvidíte režiséra Huang Fenga v akci, odpustíte Brucovkám jakoukoliv chybu, Hapkido vás bude šokovat na každém kroku - v duelech se bojovníci míjejí doslova o metry (zvuk to jistí ;), reverz je tu na denním pořádku a kopie, kterou jsem měl dispozici byla asi stažena z hodně omakaného filmového pásu, protože místy chybí celé vteřiny a některé střihy si tak o kontinuitě mohou nechat jenom zdát. Děj Hapkida je jednoduchý - tři čínští studenti se v době japonské okupace vracejí z korejských končin, aby si doma v Číně otevřeli školu Hapkida. Naráží však na zlé Japonce z konkurenční školy karate a stačí pár dobrých skutků, aby se jim stali trnem v oku. Je docela příjemné, že scénář se nezatěžuje podrobnostmi a jakýkoliv náznak dialogu rázně dusí ránou do břicha. Dusit se však budete i vy, protože jediný, kdo tu bojuje ve jménu Hapkida je Whang In-Sik (už tenkrát mu to zatraceně dobře kopalo), ostatní kolem sebe spíš máchají rukama (platí pro všechny tři hlavní hrdiny - Angelu Mao, Cartera Wonga i Sammo Hunga, který tíhu své role příliš neunesl... i když s ohledem na celkové kvality snímku se v hromadných bitkách alespoň trochu orientuje), přičemž většinou podlehnou japonské přesile... smutné. Akčních scén je tedy dost, ale eleganci a techniky byste v nich hledali marně (i když ke konci se alespoň objeví spásonosná brutalita ;). Nechci Hapkido urážet, ale je to zkrátka old-school nejtvrdšího zrna s vykulenými hereckými výkony, neatraktivní a pomalou (místy opravdu pppooommmaaalllooouuu) choreografií. K tomu se ještě přidávají špatné anglické titulky a chybějící záběry, takže je jasné, že před Sammem vás budu tentokrát výjimečně varovat. Hapkido není tak špatné, abyste se u něj svíjeli v křečích smíchu, ani není tak dobré, aby se jeho chyby daly omluvit dobou vzniku. Jediné čím zaimponuje je odvaha, s níž se snímek vrhá do náročných skupinových bitek (jeden vs. hodně) a také raritní přehlídka tehdy ještě neznámých mladíků slavných jmen (Jackie Chan, Yuen Biao, Lam Ching-Ying, Corey Yuen). Pokud ale neumíráte touhou poznat dvacetiletého Lam Ching-Yinga, vyhněte se tomuhle dílu obloukem. 40% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný kung-fu filmeček, kde vystupuje spousta dobrých kaskadérů a akrobatů, ale bohužel téměř žádný opravdový mistr bojového umění. Jediným skutečným mistrem je učitel školy hapkido, který na začátku filmu vysílá své tři žáky do Číny, aby zde jeho umění šířili. V tom, co předvádí, tkví jedinná opravdová hodnota filmu. Později si to tento borec rozdal i s Brucem Lee v pagodě při točení prvních scén pro "Game of Death". Jinak se ale jedná o naprosto klasický hong kongský filmeček plný známých herců a kaskadérů. Choreografie soubojů je výborně zvládnutá, ovšem na to byli asiati vždycky machři. Zajímavé však je, že děj filmu je téměř totožný (stejně jako některé konkrétní scény) s legendárním Bruceho filmem "Fist of Furty" a později remakem "Fist of Legend" s Jet Lim. Zajímalo by mne, který film kopíroval který, protože pochází oba ze stejného roku ... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Jeden z nejvyšších Hapkido mistrů světa Ji Han Jae, který v snímku ztvárnil učitele Hapkida, býval osobní strážce a velitel bezpečnosti jihokorejského prezidenta Parka Chung-heeho. (Epistemolog)

Reklama

Reklama