Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ráno 20. července 1944 se rozběhl dlouho plánovaný kolotoč událostí, zahrnující atentát na Hitlera a státní převrat, od nějž si spiklenci slibovali záchranu Německa a ukončení války. Generálplukovník ve výslužbě Beck (Karl Ludwig Diehl), jenž je určen provizorní hlavou státu, připravil proklamaci převzetí moci po Hitlerově smrti. Generálplukovník ve výslužbě Hoepner míří za generálem Olbrichtem (Erik Frey) do místností OKH (Oberkommando des Heeres - Vrchní velitelství vojska) v Bendlerstraße, odkud mají být akce řízeny. V 10.30 odlétá plukovník hrabě Schenk von Stauffenberg (Bernhard Wicki) se svým pobočníkem von Haeftenem (Til Kiwe) k Hitlerem naplánované poradě ve východopruské Wolfsschanze. Ve své tašce veze Stauffenberg bombu s časovým spínačem - anglický model nejvyšší kvality. Podaří se mu ji pronést všemi strážemi... (Pohrobek)

(více)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o veľmi dobrý polo dokumentárny hraný historický film aj keď s niektorými nepresnosťami (bomba bola aktivovaná u majora von Freyenda a sprisahanci neboli popravovaný hromadne a iné drobnosti). Film zjednodušene ukazuje celý priebeh udalosti zo dňa 20. júla 1944 kedy bol spáchaný pokus o atentát na Hitlera pod kódovým označením Valkýra. Film z roku 1955 bol prvým, ktorý sa zaoberal vojenskou opozíciou proti nacistickému režimu. Ďalšie filmy z touto tematikou Operácia Valkýra – Prísne tajný proces Tretej ríše,2009; Plukovník Stauffenberg,2004; Chceli zabiť Hitlera,2004; Valkýra,2008; 42 atentátov na Hitlera,2008. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Oproti Valkýře v čele s Tomem Cruisem tahle polodokumentární verze nevydařeného atentátu na Hitlera nemá žádnou hereckou ikonu o kterou by se mohla opřít. Film však vyznívá mnohem komornějším a uvěřitelnějším způsobem a zdá se mi ve vykreslení detailů operace Valkýra mnohem lepší. Další věc která hraje této verzi do karet, je její stopáž, po téměř hodině a půl diváka nepřestane nudit, ale udrží si jeho pozornost i bez uměle digitálních pozlátek. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Byla by samozřejmě chyba jakýkoli Pabstův film podceňovat. A byl to právě ten génius výmarského zázraku, který svou kariéru uzavřel dvěma nejdůležitějšími manifesty proti nacizmu - posledními dny Hitlera v bunkru Der letzte Akt a tímto zobrazením von Stauffenbergova pokusu o atentát. Dnešní divák uvyklý na Valkýru s Tomem Cruisem sice bude muset přijmout jiný styl, ale pokud se tomu poddá, dočká se skvělého zážitku. Deset let po válce byl svět ještě docela jiný a blíž skutečný událostem. Precizní, bezmála dokonalý film. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Semidokumentární a velmi působivá rekonstrukce událostí 20. července 1944. Příběh nejznámějšího atentátu na Hitlera. Snímek je natočen s bezpříkladnou věrností, často s doslovnou přesností. Je charakterizován velmi rychlým tokem vyprávění, v němž se člověk možná zpočátku příliš neorientuje, ale atmosféra beznaděje obou stran - té, která chtěla Německo zachránit, i té, která ho zachránila na rok, - je navozena brzy a velmi dobře. Hlavního hrdinu atentátu - von Stauffenberga si zahrál slavný "válečný" režisér Bernhard Wicki a jeho postava je bez diskuzí tou nejpropracovanější. Jinak zaujme i stařičký generálplukovník Beck nebo generál Olbricht. Hitler tu z pietních důvodů jenom mluví, zato kratičké vystoupení utrápeného Goebbelse je vynikající. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je zaujímavý hlavne z dôvodu atraktívnej témy atentátu na Hitlera a následného pokusu o vojenský prevrat. Samozrejme, na novší americký film Valkýra to nemá, ale je fajn vidieť to v podaní Nemcov, ešte k tomu nie dlho po skončení vojny. Trochu očistiť si kabát zagniavený nacizmom. Tvorcovia sa zdatne popasovali s témou, aj keď pre dnešného diváka tomu chýba viac akcie, drsnosti, viac vypätých situácií a aj herecky prepracovanejší výsledok. Trochu som sa ztrácal v záplave mien a hodností, kto má komu rozkazovať a tak podobne, ale po vlažnejšom začiatku to neskôr chytilo solídne tempo až do konca. Za čo môže aj priaznivá stopáž. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama