Reklama

Reklama

Tajemný cizinec

(TV film)
  • Rakousko The Mysterious Stranger (více)

Obsahy(1)

Mladičký August Feldner je roku 1850 učněm v tiskařské dílně Heinricha Steina v Hannibalu v Missouri. Jednoho dne se ve svých snech vydá do Gutenbergovy doby, aby ve středověké Evropě pomáhal ve vyhlášené dílně s tištěním bible. Tady se také setkává s pozoruhodným stejně starým mladíkem, který má moc očarovat všechno a všechny kolem... Fantastický příběh vycházející z lidové báchorky převyprávěný Markem Twainem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

fragre 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se tento film vůbec odvolává na stejnojmenou novelu Marka Twaina? Vždyť s touto nemá skoro nic společného. Úplně chybí zde Twainův ateismus a jeho misantropie. Veškerá ironie, veškerá hořkost originálu je pryč. Výsledkem je jen plytce zábavná a ještě k tomu zamilovaná povídačka. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Mňa to naopak neprekvapuje, je to dosť neznámy film a ja som len teraz tiež náhodou naň klikol a zistil som , že som ho tiež videl kedysi dávno v tv a tiež sa mi páčil. ()

Reklama

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Velmi mě překvapuje, že tento film hodnotí jen jeden člověk. Já jsem ho mohla shlédnout kdysi dávno jednou ráno v televizi, když jsem byla nemocná, ale velmi mě zaujal výkon hlavního představitele, který kraluje celému filmu. ()

teltri 

všechny recenze uživatele

Dva krát išiel tento film na STV. Prvý krát som ho videl počas letných prázdnin ako stredoškolák a bol som šokovaný a užasnutý. Jeden z mojich prvých krokov k mystike. Veľmi rád by som ho videl ešte raz. Česť a sláva pamiatke MarkaTwaina. Chcel som ho hodnotiť už dávno, ale netušil som ako sa volá ten zázrak :-) ()

j.svoboda

všechny recenze uživatele

Pro vyjasnění (fragre): Twain rozepsal více verzí příběhu Tajemného cizince. Za svého života ani jednu verzi nepublikoval. V tomto filmu tvůrci zřejmě vycházeli z té třetí, méně známé. Ta sice má (jako jediná) uzavřený příběh, ale je dosti rozvleklá a postrádá dramatické napětí. Tajemný cizinec byl poprvé vydán v roce 1916 jako výsledek (nepřiznaných) úprav Alberta Bigelowa Paina, jenž spojil nedokončenou první verzi s poslední kapitolou třetí verze. ()

Zajímavosti (2)

  • Kompletní povídka byla nakladatelem sestavena až po Twainově smrti (Kamkon)
  • Mark Twain na povídce pracoval několik let, ale nikdy ji nevydal. (Kamkon)

Reklama

Reklama