Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když losangeleský detektiv Stan Zedlov zastřelí při policejní akci syna čínského mafiánského bosse Terenceho Weie, je najat zkušený zabiják John Lee, aby splatil krvavý dluh stejnou mincí. Jenomže Lee nedokáže chladnokrevně zastřelit Stanova syna a sám se tak stane živým terčem Weiových pistolníků. Spolu s kurážnou padělatelkou dokladů Meg Coburnovou vítězně bojuje ve volném hongkongském stylu s přesilou nažhavených hlavní: za svůj život, záchranu rodiny i sedmiletého chlapce, na kterého pomstychtivý Wei nasadil nelítostný zabijácký tandem. Ale profesionál John zná všechny gangsterské triky a ví, že svoji vzpouru musí dovést až do konce. A tak, podle hesla - "Zabij, nebo budeš zabit" - směřuje k rozhodujícímu souboji se samotným Weiem. (Cinemax)

(více)

Recenze (107)

tron 

všechny recenze uživatele

V polovici 90. rokov Hongokong prešiel pod správnu Číny, mnohí tamojší herci a režiséri sa zľakli cenzúry a emigrovali do USA, kde následne vďaka nim vznikla vlna tzv. hongkongských akčniakov - napr. Matrix, Smrtonosná zbraň 4, Tvár toho druhého.. alebo Muži na zabitie. Chow Yun–Fat napriek svojej bohatej žánrovej minulosti musel u Američanov začínať od nuly a byť rád aspoň za takýto priemerný scenár. Našťastie snímka má dobré tempo, veľa ostrej akcie, medzi sympaťákom Chowom a potetovanou bývalou Quentina Tarantina, Mirou Sorvino, to patrične iskrí. Bonusom je i kvalitné zlo (Danny Trejo, Til Sweigner, Jürgen Prochnow), Michael Rooker v kladnej (!) úlohe a výrazná "reklamná" stránka (okrem hongkongskej akcie v tom čase Hollywood zažíval i príchod inej vlny a to vlny mladých a agresívnych režisérov, ktorí dovtedy mali skúsenosti prevažne s videoklipmi a reklamami a keď začali natáčať filmy, ich audiovizuálny štýl sa čiastočne podobal na klipy a reklamy, za vodcu tejto tlupy býva neoficiálne považovaný Michael Bay). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hollywoodsky debut Chow Yun-Fata, ktory mal z neho urobit hviezdu, ale ako uz dnes vieme, tak sa to nejak nepodarilo. Cistokrvnym akcnym film uz v tej dobe zvonil umieracik, ale tento film naviac vznikol podla beckoveho scenara, ktory bol uz v dobe vzniku davno za zenitom. Nieco tak tupe a nezazivne sa len tak nevidi. Bohuzial sa to naviac berie neskutocne vazne, takze par scen je dokonca trapnych. Proste dejova vypln je bez pretacania neznesitelna a postavy tiez nefunguju. Chow Yun-Fat je nevyrazny a radsej ako keby drmolil anglictinu, tak mlčí. Mira Sorvino je sexy, ale zaroven dost otravna. A zaporaci proste maju drsne xichty, ale ziadny z nich naplno nevynikne, kedze ich tu je prilis vela. Najviac ma potesil legendarny Al Leong. Tak aj Chow Yun-Fata si môze odskrtnut zo zoznamu akcnych hviezd, ktore ho zabili. Jedinou spasou filmu su spickove prestrelky v Hong Kongskom style. Spomalene, prehladne, brutalne a hlavne stylove. K tomu hra skvela hudba, takze to pôsobi ako neskutocne cool akcny videoklip. Chow Yun-Fat striela obojrucne z pištolí jak vo filmoch Johna Woo. Takze vysledok je tupy akcniak s nezazivnym dejom, ale mnozstvom prestreliek kvôli ktorym sa film oplati vidiet. Ale ani pred rokmi mi film k srdcu neprirastol a dodnes sa na tom nic nezmenilo. HK akciu sa tvorcom podarilo vystihnut celkom dobre, ale zapletka je klasicky americka. Extended verzia je este ukecanejsia a neznesitelnejsia. 5/10. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Sympatický americký hold hongkongským střílečkám Johna Woo od celovečerně debutujícího Fuquy, který si do něj vypůjčil i Woovy herecké koně - v americkém filmu debutujícího Chow Yun-Fata a jako záporáka Kennetha Tsanga. Fuqua se snaží a krom bohulibého autorského záměru a pestrého mezinárodního castu (německo-mexické záporácké duo Schweiger-Trejo, Jürgen Prochnow), dodává velmi solidní dávku ucházející akce, navzdory tomu, že se samozřejmě nemůže tak krvavě rozmáchnout jako Woo. Scénář bohužel stahuje film do průměru - jednoduchost by mi nevadila, ale ty otravné postavy (posmutnělý Chow, namachrovaná Sorvino) a nevýrazný hlavní padouch ano. Člověku je smutno z toho, jak hongkongské megastar Woo a Fat musely v USA začínat od znova prachsprostými béčky. Woo sice Živý terč opulentní filmařinou povýšil na zážitek, tady se to přes podobnou snahu nepovedlo, i když Fat asi mohl být rád, že v Americe vyfasoval aspoň takového režisérského snaživce jako Fuqua. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tak nějak tušíme, co se stane, když nájemný zabiják odmítne splnit úkol. Má prostě pravidlo, že děti ne. Vše se proti němu otočí a stává se z něj terč celého gangu. Jenže v případě Chow Yun-Fata velmi nesnadný terč. Shodou okolností se spojí s padělatelkou dokladů, která ovšem umí držet v ruce kvér a nejde pro ránu daleko. Sic si vysloužili přední místa na seznamu smrti mafiánského bosse, jenže snadno odejít ze scény nehodlají. Klipař Antoine Fuqua si tady kroutí svůj celovečerní debut, hongkongská legenda je na tom stejně: první hollywoodská akce. Producentsky je navíc pohlídal John Woo, takže udělat ostudu snad ani nešlo. Příběh je prostý, tuctový a provařuje veškerá možná klišé, nicméně akce je dostatek, vesměs je vydařená a řádně řízná. Záporáků je hned několik a je radost na ně pohledět – jen škoda, že žádný nedostal patřičný prostor. Vedle kousků Johna Woo jde pochopitelně o chudého příbuzného, přesto tohle béčko chutná i po letech. A Fuqua dokazuje, proč dneska patří mezi širší akční špičku. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Chow Yun-Fat a jeho první Hollywoodský film. A jak jinak, ve velkém stylu. John Woo na to všechno dohlížel, takže drsná akční Hong-Kongská škola je tu zcela nezpochybnitelná. Jinak to snad ani nešlo. Od skvělých stříleček tu máme i vcelku silný příběh, kde není vynechána ani citová stránka věci. Hustá atmosféra se tu dá krájet a akční scény nejsou jen bezduché střílečky. Je tu snaha napodobit samotného Johna Woo. A zdařilo se. Nebýt zúčastněných Hollywoodských herců, nebylo by ani poznat, že se jedná o americký film. Chow Yun-Fat vstoupil na americkou filmovou půdu s excelentní noblesou. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (12)

  • Film v tom čase nastavil rekord za najviac vystrieľaných nábojov v americkom filme. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Los Angeles a trvalo tri mesiace. (Real Tom Hardy)
  • V pôvodnom scenári mala vo filme zohrať úlohu talianska mafia namiesto tej čínskej a rolu bossa stvárniť Chazz Palminteri. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama