Reklama

Reklama

Incantation

Tchaj-wan, 2022, 110 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Ruo Nan (Hsuan-yen Tsai) před 6 lety náhodou porušila náboženské tabu. To způsobilo, že její přítel a rodina bez důvodu zemřeli. Prošla temným obdobím pověr a své tajemství před lidmi tajila, dokonce své nově narozené dítě dala jiné rodině. Po několika letech šla na terapii a vrátila se do normálního života. Rozhodla se, že její dítě bude žít s ní, ale její dcera se začala objevovat jako znamení prokletí, které potkala před 6 lety. Ruo Nan je při ochraně své dcery nucena čelit té největší hrůze. Začne zaznamenávat vše o kletbě a snaží se najít způsob, jak zachránit své dítě. (mikki089)

(více)

Recenze (33)

WathanajX 

všechny recenze uživatele

„Naše vůle a mysl tiše utváří tento svět.“ Ne příliš známý horor z Tchaj-wanu… Asi jsem od toho nic moc nečekala i když téma vypadalo velmi slibně. Čeho jsem se opět ale obávala byla kamera. Klady: Jak jsem čekala velmi zajímavé téma se solidně zvládnutou děsivou atmosférou. Nakonec jsem byla i mile překvapena tím, jak byl film natočen. Rituály, kletba i tajemné božstvo z toho všeho jsem měla opravdu nahnáno. A konečně závěr a video z tajemného tunelu si rozhodně samo o sobě zaslouží hvězdičku. Nevšední a opravdu slušný horor to musím uznat. Zápory: Téma skvělé ale i přesto jsem z filmu měla jednak pocit celkové nedotaženosti a také místy to byl prostě totální chaos. Míchání několika časových linií nebyl také nejlepší nápad. Při té délce mi opravdu spousta věcí chyběla a stejně jako u mnoha dalších hororů jsem i zde postrádala nějaké to podrobnější vysvětlení. Opět obrovská škoda… Hodnocení: 35 % / 3 z 10 – Láká mě film pustit si znovu a možná to někdy opět realizuji. Tento film se ale obecně těžko doporučuje… (30.) ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Found Footage nemá plodný rok, dokonca by som povedal, že mu vyschýňa prameň, no z Taiwanu prišiel film, ktorý sa zrejme stane, pokiaľ sa nestane zázrak, najlepším FF hororom tohto roka. Dokonca ho poňal dosť originálne – dve dejové línie, zapojenie diváka do deja alebo využívanie všeliakých možností kamier. Dej sa skladá z dvoch časových rovín. Hlavná zobrazuje súčasnosť. Matka si po niekoľkých rokoch berie svoju dcéru z detského domova a začnú sa diať čudné veci. V druhej časovej rovine sledujeme minulosť; partia mladých ľudí (medzi nimi aj spomínaná matka) prekazí budhistický rituál s fatálnymi dôsledkami. Obidve časové roviny kráčajú hlbšie a hlbšie do temnoty. Snímok má hustú atmosféru, využitie FF v tomto prípade bolo skvelým ťahom, vďaka tejto forme film stiahne diváka priamo do deja a pri scéne v tuneli som až nedýchal. Tá mala fakt, že silu. Exotické prostredie, budihistické náboženstvo a ich rituály sú skvelým “nevšedným” nástrojom vzbudiť hrôzu. Je to niečo iné a hlavne to funguje. Najbližšie k tomuto filmu je Noroi, ktorý tiež výborne pracoval s nevšedným prostredím. Jediné, čo mi vadilo, bolo nevhodné využívanie hudby. Autori použili až moc “bombastickúô hudbu do dramatických scén a to bolo v konfilkte s minimalizom FF žánru a rušilo to atmosféru snímku.  INCANTATION je temným FF hororom s hutnou atmosférou a odohrávajúci sa v exotickom prostredí. Zatiaľ jeden z top hororov roka. Dokonca po dopozeraní filmu pocit strachu pretrval a s malou dušičkou som pozeral do temných zákutí bytu. Konečne! ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

"Šťastie doprevádza nešťastie." Ázijský nábožensko - okultný mockumentary (film sa tvári že je dokument) found footage. Vo svojich najlepších pasážach docela creepy a s hutnou atmosférou. Najmä na výlete do tunela a okultnej dediny, či v pasážach s "prekliatym" znakom a rituálnou hudbou v pozadí by sa atmosféra dala krájať. Vo svojich slabších pasážach s mierne zmätočnou dejovou náväznosťou, slabšími hercami a kultúrnymi odlišnosťami, ktoré bránia naplno sa do filmu zažrať. V závere vysvitne, že film je dejovo celkom dômyselne premyslený (podobnú pointu som už čiastočne videl v jednom slávnom ázijskom horore ale i tak nie je až tak prevarená a vyznela vcelku odlišne od štandardných rozuzlení) a súhlasím s JASM, že ak by bol Incantation o 20-25 minút kratší možno by som mu prihodil i štvrtú hviezdu, pretože v rámci found footage je to jeden z najlepších filmov posledných rokov. Silné 3* a 60% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Taiwan poslednou dobou na poli hororov rozhodne prekvapuje. Niežeby sme teda dostávali nejako zásadné, silne nadpriemerné kúsky, ale minimálne to čo si v nich Taiwanci zaujmú, to aj splnia. A tak po The Sadness kde sme dostali sľubovanú porciu brutality, v Incantation dostávame zase sľubovanú porciu efektného found footage strašenia. Ktoré si síce občas vypožiačiava z v určitých kruhoch dnes už kultového japonského Noroi až príliš, ale nemôže sa mu uprieť po celý čas trvajúca správne temná atmosféra. Byť to o pol hodinu kratšie a hlavne v druhej polovici menej naťahované, možno by som išiel aj s hviezdičkou vyššie. V tomto zostrihu však "len" poctivé found footage strašenie, u ktorého som si myslel po nedávnom tragickom americkom V/H/S/99, že už dávno vyšlo z módy a nemá čo ponúknuť. Taiwan však dokázal naservírovať poctivú nepríjemnú ff žánrovku. CELKOVO: 6/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čakal som to horšie. Musíte mať naozaj slabosť na horory z Tchaj-wanu, aby ste ich tvorbu dokázali doceniť. Sú iní, točia inak, nie je to Európa, ani Amerika, ktorá vsádza takmer všetky karty na efekt. Tu je dej pomalší, pričom ak Vás po atmosférickej stránke nevtiahne, nemáte šancu si ho "užiť". Ja osobne spokojný .. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Film byl na Tchaj-wanu uveden 18. března 2022 a stal se nejvýdělečnějším tchajwanským hororem. (LUKICKK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno