Reklama

Reklama

Ideal Husband, An

(TV film)
všechny plakáty
Velká Británie, 1969

Scénář:

Oscar Wilde (divadelní hra)

Obsahy(1)

Lord Robert Chiltern, uznávaný politik, čestný muž, milující hlava rodiny, vyhledávaný a zábavný hostitel. Gertruda Chilternová má prostě ideálního manžela.
Když se na jednom večírku objeví Gertrudina dávná spolužačka lady Cheveleyová, ideální manžel Robert zbledne. Tato dáma, která dlouhou dobu pobývala ve Vídni, se vrací s důkazem o Robertově skutečné minulosti, jejíž odhalení by ho společensky i lidsky naprosto zničilo. Lady Cheveleyová je ochotna se kompromitujících materiálů vzdát, pokud Robert na půdě Dolní sněmovny podpoří projekt argentinského kanálu, na jehož výstavbě má tato dáma zjevný zájem.
Televizní adaptace světově proslulé literární klasiky, satirické konverzační komedie z pera Oscara Wildea, vznikla v produkci BBC. Premiérově byla v britské televizi odvysílána 11. května 1969. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Já prostě tyhle televizní adaptace odehrávající se v jednom ateliéru moc nemusím. Navíc, snad mě profesoři literatury nebudou tlouct čepicemi, ale hry Oscara Wildea už jsou nějaké to desetiletí za zenitem. Nejenom slovníkem, ale spíš společensky. To jsem ještě ochotný se usmát pamětnickým třicátým létům, ale tohle mě ani jako retro nebere. Společenská kritika musí být vždy na místě, ale prostředí britské degenerované smetánky konce 19. století je naší době vzdálenější než výsledek první přímé české prezidentské volby zdravému rozumu. Špatně jsem se podíval na plakát, myslel jsem, že na pozadí je Peter Sellers. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Jeremy Brett má dar namíchat ješitnost a eleganci do tak neodolatelné kreace, že nevím, co je větší - jeho herecký talent nebo osobní kouzlo. Celkově je to nadstandardní konverzační britská televizní inscenace, které se u nás točily o deset let později, zde ozdobené přesnými hereckými výkony, skvělou angličtinou a pochopitelně přesným Wildem. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl hodnotit jako komedii, tak to nevydá ani na 3 hvězdičky. Jako televizní konverzační hra zabývající se morálními hodnotami to už ale působí mnohem lépe. Možná by se to taky dalo přejmenovat na An Ideal Wife, protože žena, která si nejvíce na manželovi cení jeho morální stránky, to už tehdy byl dle mého názoru vzácný úkaz, natož dnes. ()

Reklama

Reklama