Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (585)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 1 - První bondovka se mi docela dost líbí. 007 kouří, nosí klobouk, což se postupně v dalších pokračováních vytrácí. Celý film nese vynikající atmosféru detektivky, akce, špionáže a celkově 60.let. Oceňuji, že samotný doktor No se ukáže až téměř na konci, než spatříme jeho tvář, je zabírán jen do pasu. Výtečný podmořský palác, megalomanský plán zloducha, nádherná Bond-girl...Trošku mě zklamal rychlý konec (příliš rychlý spád), dr. No a zápas s Jamesem se mi zdál příliš okrajově pojatý, ovšem klouzání kovových ruk je hezký závěr. Také se tu nedočkáme pana Q a jeho vynálezů. Zajímavost: Když se tvůrci rozhodli převést na filmové plátno agenta 007, chtěli, aby se role ujal Roger Moore (samotný Broccoli jej prosazoval). Ten, jako známý herec, byl příliš drahý, takže dalším favoritem na Jamese Bonda byl Richard Burton, také Cary Grant nebo David Niven, ovšem nakonec dostal povolení zabíjet Sean Connery a jak vidíme, je to jen dobře. Vdechnul Bondovi život a ještě šestkrát (de facto sedmkrát) jej ztvárnil...asi (určitě?) nejlepší představitel. Jen tak btw, Sean Connery od svých 21 let plešatí, takže ve všech bondovkách nosil příčesek. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.1__Bondovka, která "všechno začala" a naservírovala všechny ingredience pro ní typické - jednoduchou zápletku, u které se nemusí smažit mozkové závity, výrazného záporáka s megalomanskými plány (v tomoto případě člena organizace SPECTRE, která pravidelně provázela conneryovské bondovky) atraktivní prostředí a hezký baby (výstup z moře Ursully Anders patří dodnes k často citovaným scénám). Přesto je DR.No v něčem jiný. Téměř postrádá akci, chybí tu typické vychytávky pana Q. a hlavně Connery je tu zatím příliš vážný, těméř tu absentují jeho sarkastické hlášky a nadhled. Přesto právě výrazné Conneryho charisma "udělalo" tenhle film - bez něj by to byl pouze velmi průměrný film. Lepší časy teprve měly přijít...... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Slečna a máte rada aj iné hry?“ Hoci je DR. NO oficiálne úplne prvou sfilmovanou bondovkou podľa kníh Iana Fleminga, v určitých kruhoch a pod určitým uhlom pohľadu býva za prvú "skutočnú" (snáď v tom zmysle, že až tam nabral Bond tie skutočné bondovské parametre) bondovku pokladaná až "trojka" alias GOLDFINGER (prišiel po DR. NO a SRDEČNÝCH POZDRAVOCH Z RUSKA). Tak či tak, DR. NO je špionážna klasika so začínajúcim Seanom Connerym v titulnej charizmatickej úlohe. Herec dodáva šialenému jamajskému príbehu s Ursulou Andressovou (neskôr KANIBALI 2 a SÚBOJ TITANOV) potrebný nadhľad, ostatné (scenár, herecké výkony) je vedľajšie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Informace o tom, že Connery nosil v roli agenta 007 tupé, měla pro mě stejně devastující účinek, jako kdybych se dozvěděl o sexuálním selhání Eso Rimmera.. První opravdová Bondovka jakožto docela svižný mustr pro ty další - až jsem byl překvapen, jak blízko má i přes svou vousatost k těm současným. Mimochodem, lovkyně perel Ursula Svlečená se umístila na druhém místě v nedávno konané celosvětové anketě o historicky nejdůležitější vylodění. První bylo přistání Kryštofa Kolumba u San Salvadoru (dnešní Bahamy) v roce 1492 a třetí zahájení spojenecké invaze v Normandii na pláži Omaha.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Jamesem Bondem bylo naštěstí velmi podařené a Sean Connery mi předvedl dokonalého agenta, o kterém každý muž či žena v noci sní, v plné kráse. Tvář Seana tak navždy zůstala synonymem agenta 007 bez jediné chybičky a s naprosto dokonalým vzhledem. Tato zaškatulkovanost nula-nula-sedmičky se naštěstí brzo začala měnit a agent jejího veličenstva všem ukázal, že je nesmrtelný a proto ho máme také všichni rádi. První byl No, poslední podle mě nebude NikdO :) ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • Při přestřelce na ostrově Crab Key, střílí Bond (Sean Connery) po obrněném vozidle nejprve z pistole Walther PP a následně z Colt 1911, přičemž pří  odzbrojení má u sebe zpět Walther PP. (JohnSmith)
  • John Barry se dlouho mylně pokládá za autora hudebního motivu z "Jamese Bonda“. Melodie má nicméně původ v písni "Good Sign, Bad Sign" složené Monty Normanem pro nepodařený muzikál "The House of Mr. Biswas". Barry Normanovu melodii zaranžoval a dal ji orchestrální kabát tak jak ji dnes znají lidé po celém světě. (džanik)
  • Postava „Q“ vychází z Charlese Fraser-Smithe, který sestrojil různé špionážní pomůcky nazývané "Q-prostředky". (džanik)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama