Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

HAL 

všechny recenze uživatele

Snad až nebondovská bondovka, ve které není místo pro typický béčkový odér který byl jinak filmům o agentovi s povolením zabíjet vlastní, a veškeré odlehčující vsuvky jsou postavené jen na Conneryho charisma a jeho laškováním s každou sukní v dohledu. Jinak jde, možná jako následek Kubánské krize, o překvapivě velmi vážný a komorní špionážní film s minimem akčních scén, ale zato spoustou intrikaření, napjaté atmosféry a... mluvení. Na seriózní thriller srovnatelný s etalony žánru jako North by Northwest či novější Day of the Jackal je ale ve scénáři až příliš mnoho děr a nedomyšleností, stejně jako se do příliš dlouhého děje místy vkrádá nuda. Od Doktora No svým způsobem posun k lepšímu, jako film fungují Pozdravy z ruska lépe, ale od povrchní jednoduché zábavy se šílenými záporáky, fantastickými vynálezy a opulentní akcí, jakou vždy bondovky byly, je stylem až příliš daleko. 7/10 ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Young tentokrát vykradl co mohl z Alfreda Hitchcocka, takže tahle bondovka se trochu liší od ostatních. Méně humoru, ale zato perfektní thriller o zabijákovi ve vlaku v podání legendárního lovce žraloků Roberta Shawa. Navíc se zde poprvé objeví Desmond Llewelyn a na jednom nádraží čeká na vlak dokonce i samotný Bondův otec Ian Fleming. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Oproti Dr. No už bez začiatočníckych chýb. Mám na mysli hlavne tempo a rytmus, akčné scény sú umne dávkované a ťažko tu hľadať hluché miesta. Typ striedania lokácií z pozdravov sa stal symptomatickým pre celú sériu a je to dobre. Zase mi však bolo jedno o čom to je (nemyslím chronologicky po No ale všeobecne v bondovkách), tu ide o tú vizuálnu príťažlivosť v každom aspekte. Tak sa dostávam k Bond girl, ktorej to spolu s Jamesom tentokrát obzvlášť sekne. Môj problém spočíva v tom, že staršie filmy sú pre mňa "iba" staré dobré bondovky, zatiaľ čo pre väčšinu práve "tie" staré dobré bondovky. ()

woody 

všechny recenze uživatele

2. bondovka - SPECTRE se na agenta OO7 nakrkla a připravila důmyslnou pomstu za Dr. No. Geniální šachista Kronsteen naplánuje důmyslný plán jak se zbavit "sexistického dinosaura" v čemž mu pomáhají takový poskoci jako Rosa Klebbová, Morzeny (Walter Gottel se později objevil jako generál Gogol - šéf KGB) a hlavně Rudý Grant. Vraždící stroj s vypracovanou muskulturou. Nádherná bond-girl, památná rvačka ve vlaku a skvělý scénář slibují skvělý zážitek. Ale to by tu nesmělo být tolik uňuděných scén - hlavně těch v cikánském táboře. Bylo skvělé, že za rok přišel Guy Hamilton, protože s Youngem by z Bonda zbyla maximálně trilogie. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#2 - Scenár je upletený majstrovsky, no vidno, že v druhej bondovke sa Connery ešte stále len stotožňuje s rolou agenta a tvorcovia ešte stále nemajú namiešané to pravé, orechové. Cez to všetko je tu akcia, odstupný anglický humor aj v tých najvážnejších situáciách a bondovské hračky ako sa patrí. Bond ale ešte nemal svoje auto, na dievčatá zabudnúť nemohol a znova mi chýbala fráza 'Vodku s martini. Potrepať, nemiešať!'. To všetko ale už nabudúce. 75%. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • První bondovka, která končí prohlášením "James Bond se vrátí v..." (naposledy tak tomu bylo ve filmu Chobotnička z roku 1983). (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama