Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

silentname 

všechny recenze uživatele

Budeme pokračovať v James Bond hodnoteniach druhým filmom z tejto série "From Russia With Love." A ak som spomínal nedávno pri Dr. No, že tu niektoré momentky úplne nefungovali, tak toto je film, ktorý opravuje problémy svojho predchodcu a vstupuje do nového levelu. Akcia sa zdvihla na lepší level a rovnako aj záverečný súboj s naším antagonistom je spracovaná oveľa oveľa lepšie. Nielenže je dlhšia, ale mám pocit, že z nej vyťažili všetko čo sa dalo. Plus je super už vidieť aj nejaké tie špionážne hračičky, ktoré James Bond počas filmu bude môcť dobre využiť. A takisto je aj vidno, kde bola inšpirácia v minuloročných Kingsman. Najmä keď uvidíme boty s jedovatými hrotmi. Osobne si myslím, že "From Russia With Love" vstupuje do vyššieho levelu. Herecké výkony sú stále skvelé (rovnako ako minule), film je dobre zrežírovaný, no súčasne pôsobí aj akčnejšie, nápaditejšie a má aj veľa zapamätateľných scénok, ako napríklad cigánsky tábor či jazda vlakom. Myslím si, že film stojí za to vidieť. Uvidíme ako bude táto séria pokračovať a povieme si o tom viac nabudúce pri Goldfinger Hodnotenie: A ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je vůbec možné, že tenhle film byl natočen v roce 1963? Chytrý scénář, solidní napětí, dobré lokace, velmi dobře využitá hudba. Tentokrát dojde v lokacích na Benátky a Istanbul, což je skvělý výběr, zvláště Konstantinův rezervoár ze 4. století vypadá úchvatně. Kamera vážně kouzlí, kde se dá. Není to trapné, jako moderní thrillery, a rozhodně vše dává smysl, na rozdíl od moderních thrillerů. Přitom tady stačí dva výbuchy, a ne demolování celého města superhrdiny. Návštěva u cikánů se mi rovněž moc líbila, dobré využití tradičních prvků. Vůbec postava Aliho Kerima v určitých chvílích Bonda dokonale zastíní, ty suché hlášky a jeho postoj nad věcí jsou dokonalé. A samozřejmě mne jako našince mrzelo, že Čechoslováka zabili. Ano, pod M pracuje nejlepší československý šachista! Když se nad tím zamyslím, navíc měl pravdu - on vymyslel geniální plán, který fungoval skvěle v několika vrstvách, ale lidi to pokaňhali. Někteří agenti Spectre se dokonce chvílemi chovají jako najatí idioti. Skutečně mistrovsky natočený thriller, který ve scéně nahánění Bonda vrtulníkem dal vzpomenout i Hitchcockova Na sever severozápadní linkou. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem navštívil muzeum, kde jsem mohl obdivovat dámské róby předních prvorepublikových krejčovských salónů, které byly určené ženám z vyšší společnosti. Říkám "mohl", ale neobdivoval, protože bylo zřejmé, že zub času neúprosně zapracoval nejen na vybledlých barvách, ale i na kdysi odvážných vzorech a střihu. To, co kdysi oslňovalo, je dnes už jen položkou v inventáři muzea. A podobný pocit mám i u raných bondovek. Sérii o neporazitelném agentu Jejího Veličenstva jsem vlastně vždycky považoval za ryze okrajovou část kinematografie a především snímky ze 60. a 70. let mám ve své mysli zafixované jako muzejní exponáty. Bondovky z 90. let začaly být zajímavé svou výpravou, triky a akcí, ale definitivně jsem jejich univerzum vzal na milost až s příchodem Daniela Craiga - stal se prvním Bondem, kterému jsem toho neprůstřelného akčního hrdinu uvěřil. Braková podstata Srdečných pozdravů z Ruska je zřejmá, ale ne dost výrazná na to, aby byl film zábavný sám o sobě. Určitý nadhled je sice ze snímku znát, není ale dostatečný. Bere se příliš vážně na to, jak naivně dnes celá zápletka vypadá a jak toporně funguje po akční stránce. V hlavičce snímku si sice můžu vybrat ze čtyř žánrů, ale ten jediný, který by dnes obstál, tzn. komedie, tam nenacházím a bohužel takto ani nebyl myšlen. Při nejdynamičtější akční scéně přepadení cikánského tábora jsem málem zadřímal. A tvrzení, že Sean Connery je jediný autentický Bond, přikládám stejnou váhu jako tvrzení, že nás ovládají zelení mužíčkové z Marsu. Celkový dojem: 45 %. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak mne film z roku 1963, tedy filmařsky již úplně jinde, dokázal nadchnout a pohltit. Hlášky a grimasy Bonda nestárnou ani po 50 letech. Některé efekty jsou samozřejmě kostrbaté, ale při takovém tempu a tak úderném scénáři tohle nelze netolerovat. Výborní záporáci, fantastická rvačka ve vlaku a hlavně spalující tempo. Oproti prvnímu dílu je to mílový posun kupředu. Čekal jsem, že to absolovuji spíše z povinnosti, ale slupl jsem to s chutí nečekanou. Už tehdy dokázali filmaři krásně využít kulisy - Istanbul a Benátky s citem pro vynikající kameru. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tak trochu North By Northwest mezi bondovkami (Bond obětí hry, kterou řídí jiní + přiznaná citace slavného náletu práškovacího letadla). Akčních scén není mnoho, ale patří k těm nejlepším, souboj v jedoucím vlaku je jenom o málo syrovější než bitky muže proti muži v bourneovkách. A do Taťány jsem se platonicky zamiloval už v raném mládí. Jedna z nejlepších. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, Legas, ]V[()Rt ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Úvodní píseň s názvem From Russia with Love nazpíval Matt Munro. Hudbu složil John Barry. (Benjamin-L)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama