Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

Nin 

všechny recenze uživatele

Goldfinger na mě působí jako taková první "nabušená" bondovka. Je v ní: Vyvedená automobilová honička, hromada přenádherných žen, pamětihodný padouch, zlodušské pasti a špionážní hračičky. Především je ale film krasojízdou charismatického Seana Conneryho, který s klidem svádí ženy i boj s nepřáteli. Kombinace erotického dusna a stylové akce. Třetí Bond je spíš o tom, že si 007 a Goldfinger dělají naschvály, což vyeskaluje v pokus o vykradení největší zásobárny zlata na světě. A upřímně řečeno, James se tu spoléhá spíš na štěstí než na své dovednosti. I tenhle Bond je každopádně (a možná jaký není?) sprominutím taková hloupoučká fantazie pro muže. Goldfingerovi však nemůžu upřít styl a správně slizkého padoucha. (8/10) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bond, James Bond, neohrožený, nebojácný a stylový agent, jenž se dokáže v každé situaci zorientovat a poslat k ledu i ty nejhrozivější mafiány. První Bondovky představovaly jakýsi prenatální vývoj akčního žánru, Goldfinger zdařile kombinuje adrenalinové dobrodružství s napětím thrilleru a akcí, čistě pro příjemný vizuální zážitek. Samozřejmě dnes je seznatelné nevyhnutelné stárnutí, zejména, když se Goldfinger ve své době snažil působit co nejvíce hi-end (špionážní výbavička apod), ale stále je možno si jej skvěle užit. 8/10 ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších, možná skutečně nejlepší bondovka. Charakter 007 se prohloubil o touhu po pomstě, ale především se na scéně předvedl geniální záporák se svým zlotřilým, avšak němým, zabijákem v cilindru. Navíc se nedá zapomenout na skvěle vybavený Aston Martin, jež obsahuje vše, co správný řidič potřebuje. :) Akorát Jamesova družka se mi tentokrát nelíbila. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí a co se týče pozdějšího vývoje série i nejzásadnější filmové dobroružství agenta 007. Všechny aspekty, které si dnes představíte pod pojmem bondovka ustanovil právě zde Guy Hamilton. Především hodil všechno dění do výrazné nadsázky a naprosto se odklonil od knižních předloh. A právě tím pro mě celou sérii zabil. Reálnější styl Srdečných pozdravů z Ruska mi byl podstatně sympatičtější. Co se musí pochválit je skvostný úvodní song. Charisma Conneryho či celková zábavnost jsou přítomny. Akorát holt po tomto snímku již Bond není jako předtím. Pro někoho je to jasná výhra, pro mě obrovské zklamání. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pro mne jedna z nejlepších bondovek, alespoň z těch prvních. Tentokrát je protřepán více Double O Seven než jeho protivník milovník zlata Goldfinger se svým svalnatým asijským strážcem. Klasikou tohoto dílu je jedna z Bond girls natřená zlatou barvou, auto Aston Martin upravené k všestrannému boji i památný golfový zápas, naopak ubylo akčních scén. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=94UpZMvUvEk ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Trezorové dveře ze scény ve Fort Knox se nyní nacházejí v bance v kalifornském Los Altos. (džanik)
  • Keď prichádza Oddjob (Harold Sakata) na vrakovisko, na zadnom sedadle leží zastrelený Goldfingerov spoločník. Po vystúpení Oddjoba z auta však v ďalšom zábere, kedy žeriav berie k zošrotovaniu automobil, chýba mŕtvola. (Biopler)
  • Pozlacená Shirley Eaton (Jill Masterson) z filmu se v listopadu 1964 objevila na obálce časopisu Life. (džanik)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama