Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 4

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (129)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Africké Amazonky bez Miss Israel, ale zato s nasranou Violou Davis aneb rasistická černošská feministická propaganda...Za tohle by se styděla i zaslíbená Wakanda...Gina Prince navíc není nijak talentovaná režisérka a stejně jako v Old Guard ji sráží akce i trivialita/naivita scénáře...Film o nelidskosti obchodu s otroky i kmenových půtkách mohl být syrový, drsný, špinavý, emočně drásající, ale to by se tvůrci nesměli vydat woke cestou adorace sesterství, ženské sily, fialových transek a romantikou na úrovni telenovely... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na priemerné hodnotenia som nemal žiadne vysoké očakávania, avšak podľa popisu ma to celkom zaujalo a bol som na príbeh bojovníčok Agojie pochopiteľne zvedavý. Páčilo sa mi, že to nebola umelá fikcia, ale že Dahomejské kráľovstvo na území dnešného Beninu skutočne existovalo, a film bol postavený aj na reálnych historických okolnostiach. Musím uznať, že vizuálna stránka filmu je vysoko kvalitná, a rovnako aj vynikajúca výprava. Dejovo to bolo vyvážené, zaujímavé a aj zápletka s epickým rozmerom sa mi pozdávala. Akurát tie akčné scény ma až tak nechytili (ale to bude mojou averziou k takýmto praktikám). Každopádne, napokon milé prekvapenie, ktoré by som určite ohodnotil nadpriemerne. 4* ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(12/2023) / 54% hodnotenie v plnej nahote ukazuje česko-slovenskú malosť a zaprdenosť. Nepochybujem o tom, že sa tunajším "expertom" ťažko prekúsava fakt, že pozitívnymi hrdinkami sú čierne ženy. Mňa absolútne netrápi, že sa v akčnom filme nedodržiava historická presnosť, nie je to dokument, je to fikcia. K filmu. Pre mňa osobne veľké prekvapenie. Zaujímavý, akčný a príbehovo super vystavaný. Estetika je kapitola sama osebe, jeden z najkrajších filmov poslednej doby. Najlepšie na koniec, neokukaný (až na Violu) herci, ktorí vytvorili uveriteľné postavy s emóciami. A celkovo príbeh dokáže namotať a človeku neni jedno čo sa s kým stane. Dobre mi to všetko padlo, svieži vietor v hollywúdskych vodách. (9/10) ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Hereckým výkonom sa tu nedá nič ubrať, Viola Davis je fenomenálna, no nič menej by som od nej ani neočakával. Problém je, že je trochu málo využívaná. Očakával som, že bude hlavnou postavou, ako je to zobrazené v každom traileri a filmovom plagáte, no nakoniec je odsunutá do vedľajšej úlohy. Moje najväčšie obavy sa týkajú réžie a kinematografie. Kamera vyzerala veľmi amatérsky a napriek tomu sú akčné sekvencie dobré zvládnuté. Čo sa týka réžie je premierná, tak ako film. 6/10 ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Propagandistický pokus o změnu a revizi dějin, kdy dochází nejen k jejich překrucování, nýbrž i k popírání historicky doložitelných událostí. Jestliže se film tváří jako historický, třebaže se odvolává pouze na inspiraci příběhem dahomejských Amazonek, musí dodržovat alespoň nějaké základní reálie. V případě snímku The Woman King se de facto jedná o jejich nekritickou adoraci, přičemž tvůrci záměrně ignorují fakt, že se Dahomejské království specializovalo na vývoz otroků, a tamní ženské vojenské oddíly tudíž neměly s abolicionistickými aktivitami cokoliv společného, ba naopak. Cením si profesionality a charakteru Lupity Nyong'o, která odmítla nabízenou roli, jelikož na základě vlastního výzkumu odhalila, že text scénáře vůbec nekoresponduje s historickou realitou. Nenáročný a historií nepolíbený divák, který má o minulosti pouze vágní a časově neukotvené představy, si však snímek užije, protože akce je bohatá, postavy černobílé a zápletka vskutku triviální. Pro mě naopak absolutní ztráta času, v důsledku čehož nemůžu snímek The Woman King ohodnotit jinak než odpadem. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Žena jménem Nawi, identickým jako má jedna z hlavních hrdinek ztvárněná Thuso Mbedu, zemřela v roce 1979 a byla zřejmě poslední známou Agojie, která bojovala s Francouzi ještě v roce 1892. (Jirka_Šč)
  • Existují dvě verze toho, jak vznikla ženská armáda Agojie. První říká, že byla založena první a dodnes jedinou královnou v dnešním Beninu, Tassi Hangbè (u moci 1716–1718), která nechtěla sveřit své bezpečí do rukou mužů. Druhá tvrdí, že Agojie rekrutoval už král Houegbadja (u moci 1645–1685), protože po dlouholetých bojích se sousedními kmeny už zkrátka v Dahomey nebylo dost bojeschopných mužů. (Candice)
  • Dahomejské amazonky bojovaly i v druhé francouzsko-dahomejské válce v letech 1892–1894, která skončila podmaněním Dahomeje Francouzi. Na této válce je zajímavý především obří nepoměr ztrát na životech. Zatímco Dahomejců zemřelo v boji 2000-4000, Francouzů zemřelo v boji jen 85 (a dalších 205 podlehlo místním nemocem). A to navzdory tomu, že Dahomejci měli k dispozici relativně moderní palné zbraně a dokonce i několik kulometů či kanónů. (vojtaruzek)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama