Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Výkupné (1974) zavádí diváky do blíže neurčené skandinávské země, kde skupina teroristů obsadila rezidenci britského velvyslance, aby dosáhla propuštění svých druhů z britských vězení. V dramatickém a komplikovaném ději se překvapivě zkříží zájmy britské a místní bezpečnosti… Hlavní roli místního šéfa bezpečnosti Tahlvika ztělesnil známý skotský herec Sean Connery, který se v té době snažil zbavit nálepky své nejslavnější postavy – neohroženého agenta 007 Jamese Bonda. Jeho protihráčem v úloze teroristy Petrieho byl tehdy populární anglický herec Ian McShane. Režíroval málo známý finský tvůrce německého aristokratického původu Casper Wrede (1929–1998), který na sebe předtím upozornil filmovou adaptací Solženicynova románu Jeden den Ivana Děnisoviče (1970), a za kamerou stál slavný Bergmanův spolupracovník Sven Nykvist. Snímek vznikl v norských exteriérech a hrál se v druhé polovině sedmdesátých let i v našich kinech. Tehdy také vznikla česká verze, v níž postavu Petrieho namluvil těsně před svou emigrací Jan Tříska, jehož jméno bylo z filmu odstraněno. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, na který se dobře kouká, ale není to nic, co by jsme neviděli. Někdy v lepší jindy v horší podobě. Film má hodně nevrovnaná tempo děje, neboť záživné okamžiky se střídají s nudnými opravdu často. Sean Connery je velmi charismatický herec a kouká se na něj dobře v jakémkoli filmu, takže proti jeho výkonu nemám co dodat. Pokud nemáte o víkendu co dělat, tak mohu jen doporučit, protože se jedná o příjemně "zabitou" hoďku a půl....... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný thriller, co se rozpadá na několik nestejně kvalitních část, které pohromadě nedrží a nudí a nezachrání je ani charismatický Sean Connery, protože v podstatě nemá co hrát. --- EDIT: Viděno znovu 2/2019. Docela to drží v napětí a závěrečný zvrat je zajímavý (i když nad ním raději moc nepřemýšlet, protože ne ve všem dává smysl a ne vše do sebe zapadne), i stopáž je přiměřená, ale stejně to na lepší hodnocení nakonec nemá. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Film začíná sérií teroristických útoků ve Skandinávii, které zosnovoval Martin Shepherd...trochu jsme se zahřáli, ale pak se děj převážně odehrává v mrazu a sněhu. Byla mě zima. Plukovník Tahlvik ( Sean Connery ) se ujme vedení vyšetřování při vyjednávání z teroristy, kteří drží několik rukojmí. Někdy až moc politické, pár hluchých míst, hodně dialogů, málo akce...prostě docela nuda. Akční honička dvou malých motorových letadel za doprovodu houslí a piána byla opravdu nervy drásající...to byla ironie. Malé chyby : 1, Motorové letadlo z lyžemi ve kterém je schovaný zvěd, odletí ze svého místa a druhé letadlo ho pronásleduje ( ta akční honička ) , první letadlo přistane někde u jezera a to druhé se vrátí na letiště. Při přistávání je v záběru vidět to první letadlo jak stojí na tom svém původním místě - špatný střih. 2, Thalvik zamkne Barnese ( Jeffry Wickham ) do jedné místnosti a nechá ho hlídat. V dalším záběru se tam Thalvik vrátí a po rozhovoru použije vysílačku, která je ve stejné místnosti kam nechal Barnese zamknout. Barnes byl tedy v izolaci, ale měl možnost použít vysílačku. Hodně podprůměrný snímek. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Občas se mezi těmi neznámými průměrnými retro kriminálkami vyloupne nečekaná pecka. Kdesi ve Skandinávii drží teroristi britského velvyslance. Další skupina teroristů drží letadlo na letišti se stovkou cestujících a žádají pro první skupinu volný odchod. Kapitán letadla ale poškodil podvozek a odlet se protáhne. Britové tlačí na volný odchod a velitel švédské bezpečnosti zkouší přijít na to, co dělat a co se vlastně děje. Toho hraje Connery, který se zkoušel oprostit od Bonda, jeho postava je obyčejný chlápek středního věku a analytik na hony vzdálený akčnímu Bondovi. Až na 2 minutky na konci to není akční, ale za to napínavé s pár perfektními scénami (odhalování špeha na letišti, letecká honička v horách), mrazivou atmosférou a nečekanou pointou kdo je kdo. Vzpomněl jsem si při tom na o dva roky novější Profesionály, kde se Britové taky nebáli šít do vlastních řad. Silné 4*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně debilní plakát k filmu, podle něhož si The Terrorists na první pohled zařadíte mezi westerny (ačkoliv se odehrává na zasněženém severu, přesněji v Norsku). Skvělý námět, úžasný dabing, škoda trochu televizní kamery (až na výjimky) a ušmudlanosti některých scén (kolem vily atašého). A lituju trochu nepřehledného konce. Od začátku to má spád, fandíte Šónovi, aby to proti byrokratům i teroristům dotáhl do konce, tipujete, v které minutě před koncem to s velvyslancem sekne a čekáte překvapivé zvraty. Jestli budou, to doporučuju zkouknout na vlastní oči, ovšem pozor, vyhněte se dalším zbytečným dabingům a sežeňte si verzi s mistry Cupákem, Třískou, Štepánkem, Moravcem, Brouskem a Sklenčkou. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Ian McShane (Ray Petrie) nosí hodinky značky Omega Speedmaster Professional. (dyfur)
  • Natáčení probíhalo v norském Oslu a v anglickém studiu Shepperton. (Terva)

Reklama

Reklama