Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sean Connery a Michelle Pfeifferová - milenci z protilehlých stran železné opony - se dostanou do nebezpečné špionážní hry... Souboj lásky a svědomí muže, jenž se ocitl v síti tajných služeb. Ačkoli hraje v americkém špionážním filmu hlavní roli Sean Connery, nemá snímek nic společného ani s bondovkami, ani s šachovnicí tradičního špionážního thrilleru s bílými a černými figurami, kde superhrdina brání lidstvo před zlem odhodlaným zničit svět. Vypráví drama lásky a svědomí v dramatu obyčejného muže zataženého do špinavé špionážní hry. Je jím britský intelektuál Barley Blair, který se musí rozhodnout mezi objektivními politickými ohledy a vlastním svědomím, mezi zradou přítele a státních zájmů. Barley si oblíbil Rusko stejně jako před ním mnoho západních umělců a intelektuálů. Pro jeho divokost a tajemnost, pro srdečnost lidí, recitujících u vodky verše o bolestech duše a beznaději. Má rád jejich smysl pro šibeniční humor i existenční úvahy. "Je to nádherný svět", říká škrobeným chlapíkům z britské výzvědné služby. A při jedné z cest do Moskvy (devět týdnů se natáčelo v Moskvě, tehdy ještě Leningradě i jinde) se Barley seznámí s ruským fyzikem a agentem s krycím jménem Dante, který se rozhodl zastavit nesmyslné závody ve zbrojení a přes svou bývalou milenku Káťu propašovat do Londýna poznámky s cennými informacemi o jaderném programu, které má Barley zveřejnit. Zásilka se dostane do rukou britské výzvědné služby a ta se rozhodne nakladatele vyslat do Moskvy, aby prověřil Danteho i pravdivost poznámek. Chuť do špionáže však Barleyho přejde ve chvíli, kdy pozná něco důležitějšího než státní zájem - Káťu a lásku, což v jeho případě jedno jest. Přestože není žádný hrdina, okolnosti jej k hrdinství donutí. Film natočil Fred Schepisi podle scénáře Toma Stopparda, a je adaptací románu Johna Le Carréa, dlouholetého pracovníka britské výzvědné služby. Tvůrci ostentativně rezignovali na matoucí formu vzrušujícího dramatu a zůstali blízko literárnímu vyprávění s monology i hlasem vypravěče. Události se opakují, aby je divák spatřil z jiné perspektivy a plně pochopil. Příběh se rozvíjí jako květ a teprve ve finále je možno zahlédnout to, co se skrývá uvnitř. (TV Prima)

(více)

Recenze (44)

McIron 

všechny recenze uživatele

Nejraději bych dal 5hvězd, ale uznávám, že na to to nemá. To by pochopil možná jen ten, kdo stejně jako já a jako Barnie Blair byl v roce 1990 v Moskvě. Ta atmosféra je neuvěřitelně vystižená, fakt neuvěřitelně. A jestli si něco samo o sobě zasluhuje 10hvězd, tak je to Goldsmithova hudba, ta je neskutečná!!! Jinak ale samozřejmě lepší průměr s nadprůměrným obsazením. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tento špionážní thriler je pouze průměrný a to ještě hodně zásluhou výborných herců. Scénář není zvlášť povedený, taktéž je průměrný, což je dost překvapivé, scénáře Toma Stopparda jsou obvykle velmi kvalitní (Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, Zamilovaný Shakespeare, Romantická Angličanka). Ani režie Freda Schepisiho film nijak nepovyšuje. Takže celkem 3*, hlavně za herce (takovým skvostům jako je např. "Špión, který přišel z chladu" se zdale nevyrovná). ()

Reklama

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Je to Connery ale musím dať za 2*. A to je jediné, čo ma zaujalo. Ani som to nedopozeral. Také malé plus je ešte to, že som bol prekvapený, keď sa zjavil starý známy z Conneryho "Never say never again" Klaus Maria Brandauer (nevedel som, že tu hrá). Inak nič. Režisér bol blázon, keď bol schopný tomu dať 2 hodiny a chcieť s tým aj niekoho zaujať. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na počátku byl rukopis, který měl dokazovat, že jaderná síla Sovětského svazu není tak velká, jak západní svět předpokládá. Tento rukopis se měl dostat do rukou britského vydavatele Blaira (Sean Connery), jenže místo toho se dostane do rukou britských tajných služeb. Ty samozřejmě dokumentu přikládají velký význam, a tak angažují samotného Blaira, aby v Sovětském svazu zjistil od tvůrce rukopisu, Danta a jeho přítelkyně Katji (Michelle Pfeiffer) víc .... Jak už tu píší i jiní, tento film by směle mohl soutěžit o titul Nejnudnější film desetiletí. Sice má lehce přes dvě hodinky, ale jeho sledování mi přišlo jako věčnost - a v polovině filmu jsem se rozhodl, abych neusnul, nechat jej jako kulisu a radši po domě udělat spoustu restů. Takže je možné, že mi několik kousků uniklo, ale nepředpokládám že se ve filmu dělo něco zásadního. Nebýt ve hlavních rolích Sean Connery a Michelle Pfeiffer (kteří alespoň předstírali nějaké to hraní), asi bych šel s hodnocením níže ... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Až na jednu výjimku (Špión, který se vrátil z chladu) mi přijdou předlohy le Carrého mizerné - a to nemyslím jen podle filmů, ale i z toho, co jsem od něho četl. Naprosto neumí vytvořit funkční dějovou linku a přijde mi jako velmi přeceňovaný autor. Zde je vidět vše v odhaleném hávu - naprosto nijaká chemie mezi hlavními postavami, pár špionských rad vytažených z klobouku, jedna zajímavá myšlenka (pokud nepřítel má horší zbraně než my, jak to vysvětlit našemu zbrojnímu průmyslu?), něco sice zajímavých lokací, ale naprosto nezajímavě natočených (kameraman prostě netvořil náladu nebo atmosféru, ale snažil se jen, aby postavy a budovy byly vycentrovány na střed), a celková zápletka poněkud hloupá, až to bolelo. Jistě, potěší zmínky o Československu, československé tramvaje v ulicích, ale prostě celé je to nudné, často zmatené, nepočítající s divákem. Samotné postavy mi přišly zcela bez charakteru, a láska mezi Britem a Ruskou neodůvodněná a nevygradovaná, vážně špatně podaná. Děti a strejda jen do počtu. A stejně tak postava Danteho v podání KMB zcela nevyužitá. ()

Galerie (58)

Reklama

Reklama