Reklama

Reklama

Jsou rozdílní jako čtyři živly, ale spojil je boj proti stejnému nepříteli... Pistolník Emmett rozhodně není žádný zelenáč, strávil delší čas ve vězení a právě se chystá do Kalifornie. Přitom se chce zastavit v městečku Silverado, kde hodlá navštívit své blízké příbuzné. Na cestě je přepaden neznámými muži, za dramatických okolností se seznámí s dalšími psanci, málomluvným Padenem a černochem Malem a na poslední chvíli zachrání svého bratra Jakea před smrtí na šibenici. Když všichni prchají z městečka Turley, vůbec netuší, že se brzy znovu spolu setkají právě v Silveradu. Tomu a celému okolí všemocnou rukou vládnou šerif Cobb a bohatý starousedlík McKendrick… Film natočil režisér Lawrence Kasdan (Náhodný turista, Wyatt Earp, Francouzský polibek), který jím vzdal hold klasickému žánru westernu. Velkou šanci přitom dal hlavním hereckým představitelům, osamělého pistolníka Padena hraje Kevin Kline, Emmetta Scott Glenn, mladého Jakea ztělesnil Kevin Costner a zarputilého Afroameričana Mala vytvořil Danny Glover. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ó, to je klasa. Osmdesátá léta byla pro western bídná, znovu to oživili až Tanec s vlky a Nesmiřitelní, ale Silverado si rozhodně se slavnými 60´s až 70´s díly nezadá. Úchvatná atmosféra a sice westernové všudypřítomné klišé, ale co bysme chtěli od filmu, který se pokusil vzkřísit westernový žánr? Díky očekávanému ději a oněm klišé nejde o nikterak výjimečný film, onu klasu z něj dělá úžasné herecké obsazení. Málokterý film je nabitý takovými hereckými jmény (nejde o nějakou extraligu, ale prostě takové ty super herce z druhé vlny) a především SYMPAŤÁKY! Celá hlavní čtveřice v čele se Kevinem Klinem a Scottem Glennem vás hne má a vy si víceméně přejete, aby to dopadlo podle očekáváná a nikoho z nich nepicli, protože by to byla škoda. Pro lidi, které jen trochu bere westernový žánr a taky maji slabost pro zde se vyskytujácí herce povinnost. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nevím jak v 80. letech (asi špička), ale dnes je "Silverado" průměrný western se všemi obvyklými klady a neduhy: máme tady čtveřici čestných pistolníků, co střílejí jen v sebeobraně, zlého padoucha a jeho pohůnky, kteří terorizují okolí, klaďasové dostanou důvod k pomstě a ukončení bezpráví, bum-bum-prásk, a jestli neumřeli, žijí dodnes. Předvídatelné, klišoidní, plné logických trhlin a bohů ve stroji, přesto víceméně funkční, chytlavý příběh se slušným hereckým obsazením. Je tady však jeden gigantický zádrhel, nutící mne vážně uvažovat o hodnocení podprůměrném: dabing, vážení přátelé, absolutně katastrofální dabing. Nevím, kde to Nova Cinema sebrala, ve které žumpě zalovila, ovšem něco tak otřesného a degradujícího už jsem dlouho neslyšela. Naposledy za bájných časů amatérsky dabovaných VHS, kdy smrtelný řev by komentován nezúčastněným: "Au." Hlasy byly vybrány tak, aby se k postavám hodily co nejméně a všichni bez výjimky deklamovali s intonací leklé ryby, dialogy vyznívaly vyloženě parodicky. Už po prvních minutách jsem díky tomuto überzblitkovému dabingu přemítala, zda se na to raději nevysrat. Vydržela jsem, což je nakonec nejlepší možné dosvědčení kvality "Silverada". 60% navzdory heroickému úsilí českých dabérů dostat film do odpadových hodnot. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Začiatok super. Predstavenie postáv. Krásne scenérie. Celkom dobre napísané dialógy. Costner je akousi predzvesťou odľahčujúcej postavy a záporáci ovládajúci mestečko rovnako v pohode. Po prvej hodine tomu ale výrazne začína dochádzať dych. Má to akčné scény. Aj dejové zvraty, ale postavy spĺňajú režisérom dané archetypy. Nevyvíjajú sa. Stávajú sa nezaujímavými. A celé sa to dostane na takú úroveň, ktorá vo mne evokuje taký ten pocit, tak poďme to ukončiť, aby sa to nejako ukončilo. O nikoho sa tam nebojíme. Hudba, ktorá na začiatku pôsobila epicky a dobrodružne sa stáva unavujúcou, ťažkopádnou a v mnohých ohľadoch lezúcou na nervy, keď zaznieva takmer neustále. Absolútne nevyužitý potenciál čo sa vývinu postáv týka. A ich vzťahov. Kasdan by mal byť milovník westernov. Tu je cítiť ale taká opatrnosť, že som úprimne prekvapený, ak sa tam mihol niekto, kto bol špinavý od prachu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dochází mi chlapi." To je fakt těžké, když si padoušský šerif Cobb naložil na svá bedra mnohem větší úkol, než byl schopen zvládnout. Já jsem mu říkal, nepřetěžuj se, ale on na mě nedal. Rpzhodl se totiž vyřídit jednou ranou trefovače kaktusových ostnů Emmetha, olizovače svolných dívčích úst Jakea i černého bojovníka za rodinný majetek Mala a ještě k tomu přinutit ostrostřelce Padena, aby při honbě na jeho kamarády nechal svůj kolt nečinně zasunutý v pouzdře. To asi nemohlo vyjít, ale já umím ve westernu ocenit černobílé charaktery, protože se pak mohu soustředit na střelbu. A v tomto směru by chlapci měli pořádně potrénovat. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Když western, tak začít pořádným střílením, hlava, nehlava. Se slušným hereckým obsazením. Byť s mírně podbízivou kamerou. Další film s neopakovatelnými spodními růžovými trikoty s dlouhými rukávy i nohavicemi. Asi byl tehdy tenhle kousek oděvu in. Rozjezd docela pomalý, hodně navzájem propojených postav. Minulostí, vztahy, zážitky. Nedorozuměními. Bratrský rozhovor ve vězení dává tušit následující děj. O Silveradu se zatím jen mluví. Za chvíli ve vězení oba bratři. A jak se z něj dostat? Dobrý fígl v jednom kabátě a čtveřice je pohromadě. Vstříc spravedlnosti, zločinům, osadníkům a všemu, co je na cestě čeká. Přiznám bez mučení, že některé scény jsem si kvůli pochopení děje vracela, jiné kvůli opakovanému zážitku. Třeba když Glovera čeká jen vypálený dům a medailonek. A otec. Šmrnc starých westernů tomu trošku chybí, ale je to koukatelné. I když jako obvykle zákony neplatí pro všechny stejně. „Svět je takový, jaký si ho uděláte. Když vám nesedí, upravíte si ho.“ Potkávají se staří známí, děj neustále skáče z děje do děje. Pěkné přiznání: „Šerife, jsem hazardní hráč, který by si tady chtěl zahrát poctivou hru.“ Jako by lidí nebylo málo, ještě Goldblum. Přítel nepozná přítele a do toho ožívají staré zášti. Kouzelná je scéna s ředěním whisky. Mimochodem, Linda Hunt, maličká herečka velkého rejstříku, je okouzlující a posouvá a glosuje děj a dokonalá. Pohled na nůž v botě nebude jen tak. Šerif je čím dál nečestnější, s tím nožem jsem měla pravdu. Ta prťavá předčila všechny chlapy. Také vám hašení požáru s vědry vždycky připadalo nesmyslné? Moc ohně, málo vody. Costnerův trik s chůzí pozpátku a střelbou za dva rohy fakt dobrý. Mám ráda ve větru se převalující trsy klestí z prérie, v pozadí s bílým kostelíkem, fakt efektní. Který z těch dvou přežije bylo v rámci tradic jasné. Stejně jako větší či menší happy endy všech zúčastněných. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Lawrence Kasdan obsadil do menších rolí i svou ženu a dvě děti. (D3VIL)
  • Hlavný hudobný motív bol použitý ako temp-track v hrubom zostrihu filmu Jurský park (1993), v scéne príletu helikoptéry na ostrov. (Tvrdolín Veliký)
  • Richard Jenkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama