Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milionář Stevens otevírá v Palm Beach muzeum svých sbírek. Ke slavnostnímu otevření expozice nechává převézt z Washingtonu cenné obrazy, automobilové veterány a další starožitnosti nedozírné ceny. Transport se má uskutečnit obřím letadlem nového typu, které pilotuje zkušený kapitán Gallagher. Kromě posádky a cenného nákladu letí v jumbu i skupina prominentních cestujících - osobních Stevensových hostů, včetně jeho dcery Evy a vnuka. Nikdo netuší, že o náklad má zájem skupina lupičů, kteří proniknou na palubu letadla jako obsluhující personál. Zpočátku let probíhá podle plánu, ale nad oceánem zahájí spiklenci akci. Omráčí kapitána, uspí cestující pomocí nervového plynu a ovládnou letadlo. Pilotáže se ujme druhý pilot, který patří k lupičům. Za snížené viditelnosti však ztratí orientaci, následuje havárie a pád letadla do moře. (TV Nova)

(více)

Recenze (65)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy "Letiště", alespoň tedy první tři, mají něco do sebe. V tomhle případě je zde vystavěn příběh vlastně jen proto, aby bylo možné potopit letadlo do moře, ale ono to funguje a scény pod vodou jsou velmi dobré. Navíc je zde plejáda skvělých herců od Jacka Lemmona přes Olivii de Havilland až po moje oblíbence Stewarta a Leeho. ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Dalsi dil ze serie Letist a dalsi pro me prijemny a necekany prekvapeni. Sedivej bohac si nechava poslat svou sbirku obrazu svym novym superluxusnim letadlem. Na zbozi ma ovsem zalusk skupina padouchu, ktery se infiltrujou do letadla, pomoci plynu omami cestujici, plan je pristat nekde v Jizni Americe a s cennostma zmizet. Neklapne to, hlavni pilot ( vybornej Jack Lemmon ) se probere driv nez desperati cekali, zpacifikuje je, letadlo narazi do ropny veze ( ?! ) a jde k zemi. No spis k vode. Vlastne pod vodu a to hodne rychle, jsou preci nad Atlantikem. Divny mi bylo ze se cely potopilo cca 10 metru pod hladinu a zustalo zasekly na nejaky podivnym piscitym dne ... no nic nebudu rejpat, atmosfera houstne, do letadla tece voda, radio nefunguje ... rozjizdi se zachranna operace a posledni cca pulhodina je fakt napinava. Nadprumernej katastrofickej film 70% ()

Reklama

Kangax 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov z katastrofickej "Letiskovej" série zo sedemdesiatich rokov, odborníkmi aj divákmi považovaný za druhý najlepší po Letisku z roku 1970. Osobne sa mi veľmi pozdával námet - lietadlo je nečakane unesené, cestujúci uspaní plynom, kapitán spacifikovaný, a únoscovia, ktorý mali pripravený vskutku skvelý plán utekajú z lietadlom (naloženým okrem iného aj drahými umeleckými predmetmi do Južnej Ameriky. Geniálny plán však nečakane zlyháva v momente, keď jediný únosca ktorý vie pilotovať lietadlo, nezvláda riadenie a zachytý krídlom o ropnú vežu na mori... Výborný námet, nápad, ale spracovanie veľmi pochybné. S klaustrofobickej atmosféry potápajúceho lietadla sa dalo vyťažiť oveľa, oveľa viacej. Film stráca dych práve v momente kedy mal byť najnapínavejší, teda v záverečnej časti, keď je lietadlo už na dne mora a pomaly je zaplavované. Namiesto psychlogickej drámy, ktorá by sa hodila, tu čumíme na rozsiahle záchranárske práce námorníkov, ako vystrihnuté z nejakého dokumentu na Viasat Explorer..:).. Je pekné, že bol veľký rozpočet, a že sa nakrúcania zúčastnila aj americká armáda s vrtuľníkmi, ľodami, stíhačkami... a ale kde zostala atmosféra, pán režisér??? Proste veľký rozpočet, a účasť kvalitných hercov zastali nevyužité, preto pôjdem trochu proti prúdu a dávam filmu podpriemerné hodnotenie. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Bezva kousek tenhle dil je opet o neco lepsi nez predchozi tentokrat se letadlo stava tercem unosu ktery tak docela nevyjde a skonci v mori krome Lemmona byl v pohode i Lee toho mi bylo lito a taky Kennedy kterej jeste nedostal takovej prostor jinak to pristani na mori asi nebude tak spatny kdyz se hodilo Fredu olenu Rayovi aby si to vypujcil do svyho V Zajeti hlubin samozrejmne ze odtud jsou i ty zabery na letadlo pod vodou kazdopadne na tu dobu urcite spicka a plny hodnoceni nedam protoze preci jenom od chvile kdy letadlo skonci ve vode uz to takovej narez nebyl kazdopadne letistni serie mela vzestupnou tendenci a tenhle film to potvrzuje ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další katastrofický snímek v řadě z oblasti dopravního letectví jen opakuje již vyřčené. Bohatá smetánka si cestuje v honosném luxusu, v tomto případě, dopravním letadlem a ztroskotá. Takový námět byl již v předešlých snímcích této 'letištní' série, byl použit i u filmu 'Hindenburg' (1975) či 'Dobrodružství Poseidonu' (1972). Veškeré snímky o Titaniku ani nemluvě. U Poseidonu však zůstaneme. Snímek 'Letiště 77' ho totiž ve své druhé polovině v hojné míře cituje a to snad ve všem. Charaktery postav a jejich výjevy, emoční scény i reakcí v době zaplavování vodou. Děj je jednoduchý, prostý a, jak již bylo naznačeno, naprosto neoriginální. Samozřejmě za použití dějové šablony, která byla poprvé použita klasickým snímkem 'Rozbouřené nebe' (1954).  Startuje letadlo, ztroskotá (v tomto případě vlivem neúspěšného únosu přímo do oceánu jdoucí okamžitě ke dnu) s následujícími záchrannými pracemi. Na konci snímku divákům upozorňující titulek oznamuje, že je v tomto filmu vylíčená událost pouhá fikce. Záchranářské postupy použité námořnictvem jsou však naopak skutečné. No tak dejme tomu. O velkolepý katastrofický film se nejedná, ale svým způsobem určitou přitažlivostí vyniká. Je sice od první minuty každý další navazující scénou předvídatelný, ale na filmové zábavnosti to nijak neubírá. Svým způsobem se sice jedná již o zbytečný film, ze kterého spíše vyznívá dojem, že vznikl pouze z komerčních důvodů, ale dokud na to lidé, chodí tak proč ne. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Aby se připravil na svou roli, navštěvoval Jack Lemmon školu potápění a leteckou školu. Jak řekl pro svůj letový výcvik: „Chtěl jsem vědět, k čemu jsou všechny knoflíky a číselníky.“ (sator)
  • Boing 707 použitý ve filmu havaroval v Brazílii v roce 1989. (sator)
  • Filmovanie prebiehalo na Floride, konkrétne v meste Miami a v oblasti Wakulla Springs. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (více)

Reklama

Reklama