Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezdětný vdovec je jednoho dne náhodným svědkem smrti stejně starého muže, jako je on sám. Podlehne náhlému strachu, že jeho dny jsou již sečteny. Rozhodne se proto odejít z práce, dát si život do pořádku a využít beze zbytku všeho, co nabízí. Všechny jeho pokusy však končí tragicky. Jeho deziluze ho navrací k jediné jeho životní jistotě - k jeho práci. Existenciální téma je podtrženo zasazením do neorealistického kontextu. Teprve druhý Petriho film, ale jeden z nejlepších v celé jeho kariéře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Italská Americká krása? Škoda, že se Petrimu tak úplně nepodařilo udržet mojí pozornost. Kdyby byl celý film tak silný, jako se to povedlo u scén s lámáním ruky, šel bych s hodnocením někam úplně jinam. ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Moje první a náhodné rande s Eiem Petrim. Úplně klidně si vedle kategorie drama domyslete lomítko a slovo komedie, protože tenhle kousek fakt nenudí. Jde o myšlenkově hlubokej film, kterej je v podstatě dost depresivní a bezvýchodnej, ale to ještě neznamená, že to nemůže být prezentovaný s neskutečnou lehkostí, humorem blízkým českým Formanům a na italskej neorealismus i svižným tempem. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Po skvělém snímku Podivné vyšetřování jsem se rozhodl navštívit další Petriho film a opět jsem z projekce odcházel velmi potěšen. Dvaapadesátiletý instalatér Cesare bilancuje svůj dosavadní život po šoku, který utrpěl v tramvaji, ve které přirozenou cestou zemřel stejné starý muž. Cesare se rozhodne nepromarnit už ani minutu a zanechává své práce. Chce se veselit a radovat ze života spolu s mladými, ale nejde to podle jeho představ. Dává se do řečí s cizími lidmi protože ho trápí myšlenka, že o nich vůbec nic neví a snaží se pochopit spoustu věcí, které mu dosud unikaly. Poté, co mu došly peníze, uvažuje i cestě zločinu, ale nakonec se vrací zpět ke své původní profesi. Dokonalá esej o životě s komediálními prvky, která v závěru vrcholí halucinogenní sekvencí. 85%. MFF KV. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Vy jste existencialista, ale nevíte o tom. Když vám život nenadělí ani schopnost rozeznat fakt, že vám nic nenadělil, teprve ostrý zásah, jako je smrt spolucestujícího v autobuse, donutí hlavního hrdinu k přehodnocení svého života a pokusu o jakési ztopoření. Smutné je pak zjištění, že se v životě nedokážete pohybovat tak jak byste chtěli a všechny pokusy o vymanění se z každodenní rutiny končí tragédií. Poznání, že v životě máte jenom na onen neměnný řád věcí je poznání, které nikdo nechce slyšet, ale které mnohý zažije. Formálně precizní počin překvapí nejen scénou lámání ruky. Čtyřicet let dělal práci, kterou neměl rád, pro rodinu, která neměla ráda jeho. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama