Reklama

Reklama

Poslední západ slunce

  • USA The Last Sunset (více)

Před odplatou se neschováš... Známý americký herec Kirk Douglas (nar. 1916) patří k nejčastějším představitelům filmových westernů. Ve filmu Poslední západ slunce (1961) hraje tuláka Brena O'Malleyho, který se zničehonic objeví na mexickém ranči Johna Breckenridge (Joseph Cotten), do jehož ženy Belle (Dorothy Maloneová) byl před lety zamilovaný. Představitel zákona Dana Stribling (Rock Hudson), který má na Brena zatykač za vraždu svého švagra, nemá v Mexiku žádnou pravomoc. Oba se nechají najmout, aby dopravili stádo Breckenridgeova dobytka do texaského městečka Crazy Horse. Tam se také mezi nimi má rozhodnout. Po Breckenridgeově smrti v hospodské rvačce však do věci promluví nejen Belle, ale také její šestnáctiletá dcera Missy (Carol Lynleyová), která je své matce až příliš podobná. Snímek režíroval přední tvůrce akčních filmů Robert Aldrich (Apač, Vera Cruz, Tucet špinavců apod.) v produkční společnosti Kirka Douglase, již herec pojmenoval po své matce Bryna. Natáčení v mexickém státě Aguascalientes a ve studiích Churubusco v Mexico City skončilo už v červenci 1960, ale kvůli problémům při postprodukci se premiéra filmu konala až v červnu 1961. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Aldrich /Vladce severni drahy, Co se vlastne stalo s Baby Jane/ natocil slaby priemerny western, navyse s Rokom Hadsnom v hlavnej ulohe. Hruza. Hadsn mi pasuje do presladenych romantickych komedii, kde neurobi skodu a ktore su neskodne. Dej je priserna umelina, Joseph Cotten /Obcan Kane, 3rd man/ bol pomaly az zbytocny, Kirk Douglas tiez, navyse este aj hral hovno. Ako rastie minutaz, straca sa doveryhodnost, este dobre, ze tam bolo to stado. Takto to aspon skoncilo v sivom sedom priemere : 67 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu pre western mierne netradičné prvky ako púštna búrka, záchrana z tekutého piesku, zmienku o predaji žien na divokom západe a zvláštne rodinné vzťahy, pri ktorých by som nerád spoileroval. Ani ten presun dobytka nie je v každom westerne. Zasadené je to síce do klasického sujetu, lenže zase sú tu dvaja hrdinovia, z ktorých tu nie je ani jeden vyslovený záporák. Inými slovami superklaďas a ten ambivalentnejší. S prihliadnutím k viacerým hereckým esám za štyri. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Středobodem a jediným opravdu velkým kladem filmu je Kirk Douglas a jeho poutavá a sympatická nejednoznačná postava, k níž jeho charisma skvěle pasuje. Rock Hudson v kontrastu s ním působí jen jako nudný Mirek Dušín, jenž si sám o sobě nemá jak získat divácké sympatie. Aldrichova pověstná "chlapáckost" je zde přítomna asi jen v onom ústředním konfliktu dvou hlavních hrdinů (který je výborný a dal by se na něm postavit strhující emotivní příběh). Velká škoda, že svým konvenčním stylem to má mnohem blíž ke klasickým romantickým westernům (jimž ale témata snímku tak úplně neodpovídají) než k pozdějším odvážnějším revizionistickým žánrovým dílům. 60 - 70 % ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrný western o lásce na cestě napříč Mexikem se spoustou krav, který je zbytečně moc dlouhý, přesto nepostávající ve vyprávění, nepostrádající napětí, které se vznáší mezi dvěma muži s krásnou ženou, jako jedním z podnětů sváru. Přímo skvělý, vygradovaný závěr s duelem tak dokonalým a vybroušeným do posledního detialu. Ten film snad vznikl jen pro ten souboj-za něj a skvostné žluté šaty si ho chci pamatovat. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Robert Aldrich poněkud vyměkl a natočil western se silnou romantickou zápletkou (pouze přestřelka v baru a zloději žen jsou odznakem jeho chlapáckosti). To není vůbec ku škodě, když je scénář inteligentní a dialogy a mají smysl. Problém je v tom, že zatímco postava O'Malleyho je perfektně napsaná a zahraná, postava šerifa Striblinga je tak strašně plochá a schématická (to není ani moc Hudsonova vina, nebyl špatný herec), že mi bylo šum a fuk jak to s ním dopadne. Navíc film s přibývajícími minutami ztrácí na věrohodnosti (že by Belle tak snadno podlehla Striblingovi vůbec nevěřím) a závěrečný souboj (ač je výtečně natočený) tomu nasadil korunu. Kdyby se tvůrci vyvarovali přílišné naivitě druhé poloviny a (malinko spoiler) finální duel se buďto nekonal nebo dopadl obráceně, mohlo hodnocení atakovat maximum. Kirk Douglas, obě krásné dámy a zajímavý příběh by si to zasloužili. Takto ode mne musí vzít zavděk 60%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Lauren Bacall bola ponúknutá rola Belle Breckinridge, ale nevzala ju, a tak rola bola ponúknutá herečke Dorothy Malone. (westerns)

Reklama

Reklama