Reklama

Reklama

Hercova pomsta

(festivalový název)
  • Japonsko Revenge of a Kabuki Actor (více)

Obsahy(1)

Nakamura Jukinodžo je populární herec divadla kabuki, kde ztvárňuje ženské postavy. Nese si v sobě obrovskou zášť vůči lidem, kteří dohnali jeho rodiče k sebevraždě, když byl malé dítě. Nyní se jim chce pomstít a využívá k tomu právě svou popularitu. Rozhodne se pro první krok - získat dceru jednoho z nich. (Zíza)

Recenze (16)

decouble 

všechny recenze uživatele

Možná, že herci kabuki ztvárňující ženské role, takto vystupují i mimo divadlo. Dívat se na starýho zmalovanýho chlapa, mluvícího a vystupujícího po celý film jako žena v Japonsku před mnoha a mnoha lety, je pro mě příliš komický zážitek. "Snídaně na Plutu" mě bavila, ale byla mi jaksi kulturně bližší (a protože byl ukázán vývoj hlavní postavy od dětství, mohl jsem jí chápat a mít rád). Tady mámě babo-chlapa, který je úžasný bojovník a každá žena se do něj zamiluje a tomu nedokážu věřit. A ať si je hlavní herec sebelepší, pozorovat finále ženského vrhu koulí a obdivovat dovednosti nežensky tvarovaných koulařek, by mě bavilo asi tak stejně....Výtvarná stylizace je zde ovšem velmi dobrá. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "I haven't seen such a beautiful woman in a long time. Ushi... Tame... where'd you find a girl like this?" "Some dogs were barking at her."     Historická dráma zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorej dej sa odohráva v roku 1836 v meste Edo (terajšie Tokio). Má síce nepochybné kvality, moje hodnotenie je ale, žiaľ, negatívne ovplyvnené faktom, že nedokážem nájsť krásu v tradičnom japonskom divadle kabuki (táto travesty show s kvílivými zvukmi mi je skôr protivná). A čo viac, hneď dve pôvabné dievčiny (predovšetkým Ajako Wakao je až nezvyčajne krásna) sa v tomto príbehu zaľúbia do muža hrajúceho sa na ženu (Yukinojo, herec divadla kabuki), hovoriaceho protivne tenkým hláskom, ktorý tu je ešte k tomu aj hlavným hrdinom. Tým som si ale negatíva odbyl a budem sa venovať už iba pozitívam. Klasický príbeh pomsty je stvárnený pútavou formou, má ľúbivú obrazovú stránku (najmä tie nočné scény sú úchvatné) a vydarená je i jeho hudobná zložka (džezovo ladená). Výborne sú napísané i jednotlivé postavy, do ktorých sa tvorcom podarilo vložiť aj celkom príťažlivý humor. Moje sympatie má v tomto smere hlavne zlodejka Ohatsu a zaujali ma aj prekvapivé schopnosti zženštilého hlavného hrdinu Yukinoja, na ktorých sú postavené veľmi vtipné situácie. ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

Celý příběh podán v silně teatrální vizuální a vypravěčské formě. Reálný děj a jeho napětí je tím ale komletně zničeno. 55-letý Kazuo Hasegawa zvládl svoji dvojroli profesionálně, i když ve svých 27 letech, kdy hrál tuto roli poprvé, mohl být ještě zajímavější...Ukázky tradičního japonského divadla, zejména ukázka v závěru filmu, jsou nádherné, dokonalé, dech beroucí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Paráda. Postavy vystupující z šerosvitu divadla kabuki a opět se do něj ponořující, meze mezi virtualitou a realitou jsou narušeny, hlavní postava se potácí mezi mužem a ženou, podléháním a přemáháním, dáváním za pravdu a pochybám o ní. "Mstitel", Hasegawa Kazuo, se nemůže od své role odloučit, daří se mu to jen při velkém emočním vypětí. Jeho ženská "maska", persona, kterou má stále na sobě, ho opouští jen ve vzpomínce na své dětství a smrt rodičů. Není žádný Monte Christo, plán tu je, ale jsou tu také jiné, virtuální okolnosti, které mohou převážit v realitu. Pozn. 1: Skoro totožná myšlenka i její vyjádření: "Jednotlivé scény vystupují ze tmy, aby se do ní opět nořily, stejně jako v divadle kabuki..." (viz stub*****) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, který je okořeněný japonským divadlem, a do toho ještě skvělá forma, kterou legendární Kon Ichikawa zvolil. Výborné momenty, ale také výborné prvky, které jsou spojené s akčními samurajskými filmy, tak se samotným kabuki divadlem. Forma trochu vítězí nad příběhem, ale zase tak moc to nevadí. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Stejně jako v původním filmu z roku 1935 si zde hlavní roli zahrál Kazu Hasegawa. (Hans.)
  • V době natáčení nebyl režisér Kon Ičikawa ve svém studiu v oblibě, neboť jeho poslední dva filmy skončily finanční ztrátou. Za trest mu byl uložen úkol natočit film k oslavě třísté filmové role legendárního herce Kazua Hasegawy. (Hans.)
  • Film je známy aj pod názvom "The Revenge Of Ukeno-Jo". (Svadbos)

Reklama

Reklama