Reklama

Reklama

Vysoká karetní hra

  • Itálie Lo scopone scientifico (více)

Obsahy(1)

Boháči hrají pro zábavu a chudáci o všechno – padni komu padni... Každý rok Peppino (Alberto Sordi) a jeho žena Antonia (Silvana Manganová) netrpělivě vyhlížejí příjezd americké miliardářky do Říma. Excentrická dáma (Bette Davisová) je totiž pokaždé zve na partičku karet o velké peníze a protože neustále cestuje za teplým podnebím, ve své italské vile stráví vždy jen pár týdnů. Vetešník a jeho manželka za ta dlouhá léta ani jednou nevyhráli, tentokrát však cítí, že smůlu určitě prolomí. Ještě aby ne – celý rok starobylou hru scopone scientifico trénovali a počítali karty. Manželskému páru fandí také celá chudinská čtvrť, která vidí karetní souboj jako příležitost srovnat účty s nafrněnými boháči. Hra však probíhá jako obvykle a zatímco obě ženy hrají na mistrovské úrovni, Peppino se drží moc při zdi a sekretář George (Joseph Cotten) si zase neumí spočítat karty. Roztrpčená Antonia tak při další odvetě zkusí štěstí s novým partnerem, profesionálním hráčem a podvodníčkem Righettem (Domenico Modugno). Jak se ovšem ukáže, stará dáma je ochotná obětovat téměř cokoliv, aby neprohrála byť jen jediný cent. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

charles3 

všechny recenze uživatele

Dost hořká komedie na téma "jak chudák k ještě větší nouzi přišel". Ocenil jsem kvalitní a hlasově dobře obsazený dabing FS Barrandov z dob české kinopremiéry (1978), ovšem Kopeckého hlas se k Sordimu podle mě nehodí. Zklamala mě také kvalita záznamu, pořízeného právě z už "jeté" české distribuční 35mm kopie se všemi nedostatky: nepříliš ostrý obraz (ORWO?), šum ve zvuku, občasné skoky v obrazu i zvuku v místech poškozených (vystřižených) políček, na druhou stranu tyto "slepky" nebyly ve zvuku slyšet. Celkově hodnotím jako průměr, ani v kinech v uvedené době film nijak zvláštní ohlas nezaznamenal. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhá, občas typicky italsky ukřičená, občas nečekaně hořká komedie, která by se mohla pyšnit alespoň dabingem Miloše Kopeckého, kdyby ten dabing ovšem neměl tak prachbídný zvuk a kromě hlasů v něm bylo slyšet ještě něco. Spíše než vtipy si z ní ale stejně budu pamatovat ty lehce bizarní, leč ze života v tehdejší Itálii pravděpodobně poctivě okoukané scény s dětmi zaměstnanými v pohřebním ústavu, především s chlapečkem holícím nebožtíka. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přidejte si Miloše Kopeckého v dabingu a počítejte s dokonalým zážitkem. Sociálním aspektem velmi krutý příběh, ale Peppinovi a jeho káře se budete smát. Nejlepší byla Kleopatra a její suché hlášky: Kam jedou? Prohrát nám nový byt. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Itálská tragikomedie o dvou chudácích, pro které jediná možnost jak vydělat nějakou tu liru navíc je obrat starou bohatou dámu v kartách. Zpočátku se jim to nedaří, jako 8 let předtím, ale pak jednou konečně vítězí. Bohužel jak Antonia tak bohatá dáma skončit nechtějí a tak přijde to nejhorší. Vůbec nevím, jakou karetní hru hráli, nikdy jsem o ní neslyšel a ani za celý film jsem nepochopil zcela pravidla. Italský film vypráví nejen o střetu dvou světů, ale především je dobovou sociální výpovědí o stavu Itálie. A také o tom, že s bohatými se jen složitě vyhrává. Zvláště, když lpí na penězích. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama