Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou v lese narazil chalupník Vávra (B. Čáp) na hejkala (Z. Řehoř). Pověděl to své ženě (I. Janžurová) a ta si hned věděla rady, jak hejkala zaměstnat. Našla pro něj práci při sekání dřeva. Nakonec se z něj stal kominík. Mezi lidmi se mu zalíbilo a byl rád, že může pověsit na hřebík to své hejkalí řemeslo. I když bez problémů to nebylo, někteří lidé na zámku mu chystali léčky. Jenže hejkal se života mezi lidmi nechtěl vzdát, zvláště když se potkal s půvabnou Baruškou (D. Veškrnová)… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Typické ztvárnění pohádky z tv produkce, kde studiové scény patřili neodmyslitelně k mým dětským představám, protože takových pohádek bylo mnoho. V paměti mě nejvíce zůstala postava samotného hejkala představena Řehořem, který po celou pohádku víceméně kňučel a plakal a mě jako klukovi byl nejméně sympatický. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Krátká bajka o Hejkalovi by možná mohla být zajímavější, kdyby ovšem Zdeňku Řehořovi netáhlo k šedesátce a Dagmar Veškrnové ke třicítce. Ti dva spolu vůbec nešli dohromady. A takový to chlap leze po komínech a dělá, že je mrštný. Jinak je ale pan Řehoř můj oblíbený herec. Celá pohádka se pak točí kolem toho, jak se z Hejkala stane poctivý chlap i když na zámku by ho nejraději ukazovali. Zoufale málo. ()

Reklama

Ezis 

všechny recenze uživatele

Hejkal má hlad a rád by žil mezi lidmi. Ujme se ho jedna vesnická rodina, začne pracovat jako kominík, najde si děvče... zdálo by se, že je všechno v pořádku, kdyby si místní kníže neusmyslel, že chce strašidlo jako atrakci pro svou zahradní slavnost. - "Hejkal" je taková poklidná letní pohádka se spoustou pěkných záběrů na les. (Není studiová, jak tu píše uživatel Tiiso). Navíc je částečně komediální, a tím pádem úplně ideální pro dlouhé zimní večery, kdy se člověku stýská po létě a potřebuje zlepšit náladu. Já jsem ji kdovíproč vnímala jako něco mezi Šumavskou trilogií s Tomášem Holým (hudbou podbarvené záběry na les) a pohádkou O vysoké věži (Janžurová a Veškrnová ve vesnickém). Všechny tyto filmy vznikly ve stejnou dobu, tak na tom asi něco bude... Tahle pohádka nemá úplně dobrý příběh, žádnou zásadní zápletku a rozuzlení, ale to jsem jí ráda odpustila, protože děj je dost neobvyklý, takže člověk dopředu netuší, jak se bude vyvíjet, a navíc je docela krátká a má jinak všechny kvality klasické televizní pohádky - pěknou hudbu, takový ten správný pohádkový styl vyjadřování, krásné exteriéry, herce ještě ze staré školy, které je radost poslouchat. Načančaný kníže hlasem Svatopluka Beneše v jednom kuse vyhrožuje sluhovi "Alfons, půjde pást čuníky a nic mu nepomůže." ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi milé, humorné, dokonce legrační, herecky příjemně uvolněné. V příběhu o polidštění jednoho vyjukaného hejkala, jenž už nechce promlouvat s lesem, nechybí ani klasicky pohádková, morální kapka. "Umím čistit komíny, štípat dříví, posekat trávu a taky podojit stračenu" "No...to umí každý hejhula!" "Každý ne, pane kníže, vy jste se k takové práci ještě nedostal a tady váš panáček na ní už dávno zapomněl..." ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

"Už mě nevolej, lese" Moje oblíbená pohádka z dětství, díky které mám postavu hejkala doživotně spojenou se Zdeňkem Řehořem. I na stará kolena jsem s touhle pohádkou velice spokojen, mimo jiné díky humoru (ke kterému velkou měrou přispívá Oldřích Velen) a místy zajímavé atmosféře spojené s hejkalovým vztahem k lesu. I když ta pátá hvězdička je asi hlavně z nostalgie. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se ve skanzenu v Přerově nad Labem a na zámku Veltrusy. (Miggi90)

Reklama

Reklama