Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

KarolMalina 

všechny recenze uživatele

Človeka dokáže aj po tak dlhej dobe prekvapiť tvorba z minulosti . Herečka Markéta Fišerová sa mi vždy veľmi páčila, v rámci jej neopakovateľnej charizme a umelecko-prirodzeného prejavu.. Taká zvláštna kombinácia zložitosti a jednoduchosti, ale v tejto inscenačnej rozprávke vytiahla svoj talent ozaj veľmi vysoko. Jemný a prirodzený situačný humor len vyšperkoval celý príbeh, nielen hlavnej postavy. Bohužiaľ je len na škodu, že to bolo točené inscenačnou kamerou. Napriek tomu je o triedu na vyššej umeleckej priečke, celé dielko, ako hocijaká súčasná filmová rozprávka.  ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dnes se bohužel jen otravně popisuje a opisuje a uřvaným postavám se cpou do pusy šílené dialogy. Scénáristé chybí, stejně jako v posledních letech pohádka, která v sobě kloubí kouzla, humor, kvalitní herecké výkony a tu správnou pohádkovou atmosféru. Buďme tak za každý podobný pohádkový kus jako je O štěstí a kráse rádi. Sic je televizní a nijak výpravná, nahrazuje to její bezprostřednost, vtip a příjemná atmosféra. Jaroslav Uhlíř samozřejmě znovu bezchybný!! ()

Reklama

Nonna 

všechny recenze uživatele

Ač nemusím studiové pohádky s hudebními vsuvkami, tuhle mám moc ráda. Má zajímavý příběh, je v ní spousta vtipu a prakticky nikdo v ní nehraje špatně. Markéta Fišerová v dvojroli princezny a pradlenky je krásná, živelná a je jí plno všude a v obou rolích. Libuši Havelkové v této roli víc jak v jiné podobné věřím, že je skutečně kouzelná babička, laskavá, trpělivá, ale ve svém činění důsledná a spravedlivá. Občas mi trochu zatrnou uši při písničkách, zvlášť princ Petr (Karel Roden) vypadá při zpěvu poněkud neohebně a rozpačitě, jako by nevěděl, co s tím. No a královna Julie (Zdena Hadrbolcová), když se v závěru s uzarděním přiznává k těm svým rozkošným dvojčátkům....nádhera. ()

Dory1 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepovedené! Jednu hvězdičku odemme dostal jen protože my ho bylo líto úplně vyhodit. Bohužel v této pohádce neshledávám žádný dobrý nápad a ani provedení se moc nepovedlo. A to jsem mylovník pohadek. Takže pokud vás baví pohádky radši si pusťte sůl nad zlato nebo popelku či královský slib, protože touto pohádkou stratíte jen čas a nic vám to nedá. Nemá to v sobě žádné kouzlo! Prachobyčejný pokus, který se projednou nepoved. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka, které nechybí pohádkovost především díky Libuše Havelkové. Nechybí ani legrace, což je důležité, ač se za břicho popadat rozhodně nebudete. Má to děj a je to humorné, především díky Miroslavovi Vladykovi. Chválím i hudbu, i když není zase tak kvalitní. Písničky v pohádkách jsou ale vždy ku prospěchu věci. V této pohádce sice nenajdeme hity, ale rozhodně pomůžou. Ze studiových pohádek, tahle se ale napůl točí i venku, což je také velmi pozitivní, je to jedna z těch lepších. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • V pohádce se objevuje hudební motiv písně „Šel nádražák na mlíčí“ ze hry „Švestka“ Divadla Járy Cimrmana, kterou údajně mistr složil vlivem stařecké senility pouze o dvou tónech v rozmezí půltónu. Jedná se tak o objev této melodie o 11 let dříve než u slavných Cimrmanů. (Nptoh)
  • Ve scéně, kde se Majdalenka (Markéta Fišerová) opře o dveře od babiččina domu, je vidět otvor poštovní schránky. V době, do které je snímek situován, ale pošta do schránek nechodila. Navíc poštovní doručování fungovalo mezi Prahou a Vídní, případně na zámcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama