Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vznikla na motivy dvou pohádek Boženy Němcové "Spravedlivý Bohumil" a "O černé princezně". Vypráví o slabošském králi (M. Vašut) a jeho ženě (M. Steinmasslová), kterou touha po dítěti přivede až ke spolku s ďáblem (K. Heřmánek). Princezna (M. Kobrová), jejíž dospívání proběhne pod vlivem „nečistých“ mocností, se z jejich moci vymaní až díky lásce k rybáři Radkovi (T. Herfort). (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem taky z těch, které tato pohádka v mládí pořádně vyděsila, což se dá považovat spolu s Akty X za jeden z televizních pilířů mého hororového fanouškovství. A musím říct. že dalo dost práce ji po letech vypátrat. Pro malé děti tato pohádka rozhodně není, protože příběh o zakleté spící princezně s černým xichtem, která přes noc trhá hlídače na kusy, dost pravděpodobně způsobí prckům poruchy spánku. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co na králi bylo slabošského. Že se nepokoušel řešit něco, co stejně vyřešit nemohl? Jo, slaboch. Nebo že rád rybařil? Napadá mě, s náboženským podtextem pohádky, jak velký slaboch by pak byl třeba svatý Petr. Princezna nemá moc prostor se projevit a ty okamžiky, kdy se projevuje, nestojí za mnoho, navíc má většinu doby pěkně hnusné umělé nehty. Rybář Radek je sympaťák, ovšem ani jemu se nedostane mnoho prostoru a jeho láska na první letmý pohled na princeznu je těžko uvěřitelná. Pavel Mang tu je roztomilý, Karel Heřmánek je démonický, film si však pro sebe naprosto jednoznačně ukradla Milena Steinmasslová jako královna. Jen mě tak napadá k tomu jejímu tragickému zestárlému vzhledu, který šokoval dvořany - valná část žen i mnohem mladších nevypadá zdaleka tak dobře jako ona, když je nenalíčená, což bylo podstatou jejího zchátrání. ()

Reklama

duddek 

všechny recenze uživatele

Nic pro děti. První půlhodina je zaplácnutá nespokojenou královnou, což je ukrutná nuda, a jediné, co by je mohlo přilákat, je interakce mezi ďábelskou princeznou a rybářem Radkem. To mi ale na více než hodinový film připadá málo. Navíc závěr není zrovna dvakrát výchovný - král, který předtím Radka odkopl, se k němu najednou lísá, jako by se nechumelilo... Omluva nikde. A Radkovi to vůbec nevadí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Méně tlačící na náboženskou notu než předloha či novější a doslovnější adaptace (o pro mne problematickém vyznění předlohy jsem se rozepsal tam), celkově ale ne příliš vyvedená pohádka. Samotná princezna tu ovšem působí ve své posedlé podobě podle mě o něco přesvědčivěji a Heřmánek v bezeslovné roli ďábla je docela démonický (zapomeňte na S čerty nejsou žerty). ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Bída a děs. Pohádka, co první třetina vypadá spíše jak hodně nepovedená dramatická historická fraška. S příchodem satanáše Heřmánka sice trošku tou pohádkovostí se začne, ale Jordánová vůbec nenachází ve svých schopnostech cit pro látku, i děj. Děti se nudí, rodiče líší a já nechápu. Tv pohádky sice byly laciné a chudé, ale většinou měli hravost, humor a herce co zde hráli s láskou. Pohádka O Radkovi a Mileně nemá nic z toho. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na hradech Roštejn a Veveří. (Janek2002)

Reklama

Reklama