Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je vcelku podařenou sondou do světa paranoiou pronásledovaného člověka. Myslím, že tohle je asi každému jasné už od začátku. V tomto smyslu nelze očekávat žádné překvapení a je na kžadém jak se k tomu postaví. Já s tím nemám problém, protože film má své kouzlo. Již od začátku se mu daří udržovat diváka v neustálých obavách z čehosi neurčitého, co je všudypřítomné. Co říct k Chrustianu Baleovi? Role šílenců mů svědčí. Jako herec je nejepší v roli buď fanatických šílenců, nebo fanatických obhajců dobra. A zde vytvořil po Patricku Batemanovi dalšího věrohodného psychouše Reznicka, jehož sehrál tak zarputile, až vážně uvažuju o tom, jestli i sám herec je vůbec psychicky v pořádku. Vybízí se otázka, jestli skutečně musel zhubnout až tolik, přeci jen dobrý herec by si měl poradit i jinak. Na druhou stranu to dodává pstavě Reznicka až patologický rozměr. Film mi připomněl novější Černou labuť, která se zabývá podobnými tématy, ale mnohem lépe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra a hodně dobrá vizuální stránka to vás praští do nosu hned po extrémě vychrtlém Baleovi, který ve své roli skutečně exceluje (když má ty vykulený oči vypadá fakt nepříčetně). Mechanik se mi opravdu hodně líbil a celou dobu (hlavně ze začátku) jsem měl tak trochu pocit že sleduju sci-fi, absolutně nevim proč ale ten pocit tam byl. Filmy s nejasným rozuzlením mám rád akorát tadyto vyplynulo z děje možná dříve než by si tvůrci přáli, ale to nic nemění že Mechanik je opravdu nevšední zážitek s brilantním Christianem Balem i ostatními herci. (zvlášť Ivan byl cool týpek) ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Ou Shit, usínat se mi dobře rozhodně nebude. Osmdesát minut filmu si mě pan režisér připravoval na solidnéí porážku, ale to co udělal v posledních sekundách, to jsem vážně nečekal. Totálně mě odstřelil. Opravdu silné kafe, při kterém mi mráz na zádech udělal ne jedno tetování. Christian Bale, díky tak (ne)oblíbené Stanislavského metodě, ze sebe udělal anorektického psychopata takovým způsobem, že se mi místy zvedal žaludek. To ani DD Lewis nezvádl u svého There Will Be Blood. Opravdový masakr, který mě dostal. I když si film přišel po Fincherově opusu magnum, tak to vůbec nevadí, tohle jde dál! (naschvál neříkám název, protože ten kdo viděl v akci Pitta s Nortonem, pochopí očem ten film bude a ztráti to to dekadentní kouzlo). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a deprimující snímek opírající se hlavně o herecký projev a vizáž Christiana Balea. Režisér skvěle diktuje tempo a ponurou atmosférou dokáže udržet diváka hodinu a půl v tom nejvyšším napětí a bdělosti. Také scénář se s ničím nemaže, jde si po celou dobu cílevědomě za svým a závěr filmu, byť se možná dá odhadnout dopředu, je výborným a vzrušujícím završením tohoto povedeného a originálního thrilleru. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha tradičních "filmů s pointou." Bohužel pointou nikterak zajímavou a od začátku se jasně nabízející. Nicméně, na film se hezky kouká, pozornost neupadá a nuda se nedostavuje. Christian Bale se do své postavy takřka převtělil, z obrazovky skoro nesleze, takže veškerá positiva padají na jeho hlavu. Leč tohle je asi jediné, co mi z celého sledování alespoň mírně utkvělo, jinak je snímek pohříchu snadno zapomenutelný. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Scott Kosar dopsal scénář ještě v době, kdy studoval na filmové škole. (Satan)
  • Baleova každodenní strava se skládala z jedné plechovky tuňáka a jablka. Sám Bale chtěl zhubnout až na 100 liber (cca. 45 kg), ale to už mu štáb nedovolil, neboť se silně obával o jeho zdraví. Bale poté včas nabral váhu a svalstvo pro roli Batmana. Bale se k tomu vyjádřil následovně: „Věděl jsem, že potřebuji shodit nějaké kilo, jen jsem nevěděl kolik přesně, aby to vypadalo tak, jak jsem si zhruba představoval, že by moje postava měla vypadat. Měl jsem fotku Hanka Williamse (zpěvák, skladatel) když měl jen 29 let, ale vypadal na 50, asi hlavně kvůli drogám. Byla to fotka po tom, co se dostal z vězení, jen pár měsíců před tím, než zemřel. Byl bez trička a vypadal opravdu jako takový vrak, úplně vyhublý. V duchu jsem si však říkal, že taková postava by se dost hodila do scénáře, a to by měl být ten pravý Trevor image. Tak jsem prostě hubnul a hubnul.“ (Satan)
  • Christian Bale zhubl z původních 180 liber (cca. 80 kg) na 120 (cca. 55 kg), což je uvedeno jako rekord. Přesně se jednalo o ztrátu 63 liber (28.6 kg). (Satan)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama