Reklama

Reklama

Mučedník smrti

  • Austrálie The Survivor

Obsahy(1)

Ikona britského filmu David Hemmings (Zvětšenina, Umírání za dlouhého dne) natočil v roce 1981 mysteriózní horor podle bestselleru Jamese Herberta. Když zkušený pilot Keller nasedal toho dne do kokpitu dopravního letadla 747, bral to jako rutinní záležitost. Pak se ale něco přihodilo a letadlo za záhadných okolností havarovalo. 300 lidí skončilo krátce po vzletu v plamenech. Jediný, kdo katastrofu přežil, je právě Keller, který ale utrpěl krátkodobou ztrátu paměti. Byla to náhoda, anebo mají v celé události prsty nadpřirozené síly, které mají s pilotem postranní úmysly? Spletité nitky pomalu začínají zapadat do sebe a před všemi zúčastněnými se odkrývá děsivé tajemství! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Mučedník smrti“ byl ve své době přelomovým dílem, neboť se jednalo o první australský film s rozpočtem přesahujícím jeden milión australských dolarů, ale velké finanční prostředky (z nichž část spolklo angažování zahraničních hvězd) nevyužívá k prvoplánově spektakulárnímu mámení publika. Naopak famózní výprava a početný kompars užité k inscenování sekvence letecké havárie slouží k expresivnímu vyjádření hraniční situace. V tomto ohledu si zaslouží zmínit především kameraman John Seale a hudební skladatel Brian May, kteří mají hlavní zásluhu na tom, že v mnoha ohledech diskutabilní film funguje alespoň z hlediska atmosféry. Podobně jako vrcholné australské horory napsané scenáristou Everettem De Rochem i zdejší vyprávění staví na vytváření dojmu rozklížené reality a ztráty racionálních jistot. Zneklidňující náladu snímku vedle zmíněné ponuré hudby a stísňujících kamerových kompozicí dotváří zvuková složka, když obrazy současného děje narušují ozvěny katastrofy z minulosti. Navzdory sugestivně pojatým katastrofickým i mysteriózním sekvencím stahuje film zpět k brakovým kořenům jeho naivní scénář, jehož následkem se "Mučedník smrti“ pohybuje přesně na hraně funkční vypjatosti a nechtěné úsměvnosti. 7/10 ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyla taková nuda, tak by to nebylo tak špatné... bohužel film ve mě kromě již zmíněné nudy nevzbudil žádné emoce. Ani pozitivní, ani vysloveně negativní... prostě se jen tak proplížil kolem a upadl v zapomění. Skutečnost, že sem tento snímek někdy viděl, mi za pár měsíců připomenou už jen tyto řádky zapsané na csfd. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Takhle nezáživnou filmovou havárii letadla jsem tedy ještě neviděl. Líbilo se mi, že značnou část filmu postavy mlčí a jen něco dělají, bez dialogů, to jsou docela zajímavé úseky filmu, není to prostě ukecané. Pár hezkých okamžiků film taky má. Ale to tempo by mohlo být alespoň trošičku svižnější, pointa údernější a ne tak nejednoznačná a celý příběh by mohl být trošku konzistentnější a ne tak halabala rozkročený do více stran a v mnoha věcech nijak nedořečený. Docela by mně zajímala literární předloha, Herbert psal docela filmově a rád bych zjistil, nakolik je tato filmová verze věrná té literární, jestli je i ta literární obecně tak nezáživná. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Snímek začíná havárií letadla při níž zahyne přes 300lidí. Přežije jen jedinej člověk. Pilot letadla Keller. A od toho se potom dál vše odvíjí. Vyšetřování toho proč a jak se neštěstí stalo. Keller však má částečnou Amnézii. Do toho všeho se objeví tajemná žena která jak se zdá chce Kellerovi pomoct. Konec filmu dnes už asi nikoho nepřekvapí a neoslní ale v roce 1981 ještě zase tak „obehranou písničkou" nebyl. Spíš mě udivuje, že na to, že jde o první australskej film kterej stál více než 1 milión australskejch dolarů tady má snímek jen 120hodnocení. 3hvězdy ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ani po letech neztratil tenhle snímek zajímavou atmosféru a napětí. Občas se sice objeví nudnější pasáže, ale jako celek je snímek napínavý. Ponurost a tajemnost vytváří především hudba (Brian May), jejíž zlověstné tóny nabývají v určitých momentech strašidelnosti. Ne vše je doslovně vysvětleno, a tak zatímco se hlavní hrdina snaží zjistit, proč k neštěstí vlastně došlo, divák sleduje řadu mysteriózních úmrtí a podivných úkazů. Příběh se postupně mění v jednu noční můru, jejíž vyvrcholení je překvapující (alespoň na dobu vzniku filmu, dnes už máme podobných filmů několik nejen z asijské kinematografie...). Velmi se mi líbila Jenny Agutterová jako tajemná žena snažící se hlavní postavě pomoci. A havárie letadla bez počítačových efektů je rovněž velmi působivá... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Film je adaptací novely Jamese Herberta. Je označován za Ozploitation, australský exploitation. (hladass)
  • Většina scén s australskými herci Peter Sumner a Angela Punch McGregor byla z filmu vystřižena. (Cheeker)
  • Režisér Brian Trenchard-Smith udělal 18 minut dlouhé promo video tohoto filmu, který se snažil nalákal potenciální kupce. (Cheeker)

Reklama

Reklama