Reklama

Reklama

Dívka v černém

  • Řecko Koritsi me ta mavra, To (více)

Obsahy(1)

Řecký umělecký film, odehrávající se v malém městečku ostrova Hydry v řeckém souostroví. V kdysi bohatém, dnes však rozpadajícím se panském domě, žije řecká dívka Marina – „dívka v černém“. Její mladý život je poznamenán neštěstím – otec, bohatý obchodník, zahynul za okupace, která celou rodinu ožebračila. Starší sestra spáchala před rokem sebevraždu z nešťastné lásky. Marinina matka žije volným životem, který vrhá stín na celou rodinu. Hrdá Marina trpí nekonečnými posměšky a urážkami mladých povalečů, kteří se jí tak mstí za to, že odmítá jejich dvoření. Na ostrov přijíždějí dva mladí Athéňané na dovolenou. Jeden z nich, nadaný spisovatel Parlos, se do Mariny zamiluje. Všechny překážky, které se jejich vzájemnému citu staví do cesty, nemohou jejich lásku zlomit. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (5)

slunicko87 

všechny recenze uživatele

Jiná doba, jiné mravy. Přesto téma šikany většinovou společností zůstává aktuální. Jak píše Sartre v jednom ze svých děl: "Peklo jsou ti druzí." ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Láska je radost!" / "Ne v tomto domě!" - když se muži stanou flákači a/nebo floutkové, nemají ani ženy valnou šanci něco si počít. Inteligentním ženám se v těchto podmínkách nabízí jen posluhování v domácnosti nebo klášter. Tak to ostatně bylo i za doby Hildegardy von Bingen, které nezbývalo než to druhé. Floutkem je ostatně i "cizinec z Athén" Pavlos, budoucí milenec a snad i manžel krásné Mariny., jenže tomu to nakonec bohudík docvakne. Téma xenofobních srandiček vůči cizinci (přítel architekt se zdekuje zavčas) je zde akcentováno zvlášť zlomyslně - nikdy se přitom nelze vyhnout možnosti tragického vyústění. A tak morálka z tohoto příběhu: chlapi zahnat do práce, nebo alespoň do zaměstnání. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama