Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (114)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nemá už vůbec nic. Vlastně jediná věc, pro kterou se některé remaky v poslední době točí je asi možnost přeobsadit hlavního hrdinu afroameričanem. Stává se to v seriálech i nových filmech. Např. Sedm statečných atd. Někdo to dotáhne až do plného obsazení černošskými herci - poslední verze Čaroděje ze země Oz. Místo aby film buď vystihl myšlenku knihy, kopíruje verzi Francois Truffauta a jeho nápad s chodícími knihami - lidmi. Film vůbec nemá ten existenciální přesah a neustálým strachem a už vůbec neukazuje duchovní krizi společnosti. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Fahrenheit 451 je okrem iného aj o tom, že spoločnosť sa snaží ľuďom do hláv natlačiť nepodstatné sprostosti, zaujať ich nezmyslami a oni zabudnú na podstatu. Nebudú sa pýtať prečo sa to robí, ale ako sa to robí. Nie o pálení kníh, ale o snahe vytvoriť z ľudí stádo, ktoré sa ľahko ovláda. O tom celom to je. Príbeh síce jednoduchý, ale obsah podstatný. Bahrani nie je nešikovný, iba nemal po tejto knihe vôbec siahnuť. Vy ale môžete. Bola napísaná pred 66 rokmi a dnes je aktuálnejšia viac než inokedy. A Shannon? ... ten nesklamal. 2,5* ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Proč já jsem si jako součást prezentace ke knize musela vybrat zrovna tuhle verzi... Nechtěla jsem věřit zdejším zklamaným reakcím, ale je to bohužel pravda, tenhle film za moc nestojí ani jako adaptace ani jako sci-fi sama o sobě. Kdybych to promítání nemusela hlídat, zaručeně bych u toho usnula. 4/10 ()

GMVajgl odpad!

všechny recenze uživatele

Tento snímek vykazuje typické prvky moderní filmařiny - nenápaditost, bezzubost, strach z rizika, neschopnost vyprávět pravdivý a poutavý příběh, diversity casting. Takovýmto dystopickým způsobem byla zfilmována představa dystopie v nespecifikované budoucnosti z roku 1953. Něco na té klíčové roli knížek mi tu přišlo tak nepatřičné. V roce 2018 se sice knížky stále četly, ale jejich význam byl podstatně menší než v roce 1953. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bradbury rotuje v hrobě. Mezi spalovanou literaturou je i Harry Potter. 1) Seriálové produkce HBO bývají mimořádně zdařilá díla. Filmové produkce HBO jsou většinou mizerné blockbustery nevalné hodnoty. Proč tomu tak je, netuším. Za výstižný příklad může sloužit nová verze příběhu o jednom požárníkovi._____ 2) Když Raymond Douglas Bradbury publikoval podle mnohých své vrcholné dílo, novelu 451 stupňů Fahrenheita, bylo mu 33 let a před půl rokem právě zemřel Stalin. Jeden z největších autorů scifi literatury vytvořil jednu z nejslavnějších dystopických vizí světa otroků, v němž jsou otroci sami šťastni, že jsou, co jsou._____ 3) Obecně je velmi těžké převést psané slovo do obrazové podoby, pokud hlavním nositelem sdělení knihy je čtenářova fantasie. Proto se věc taky jen málokdy podaří._____ 4) A zde se to nepovedlo ani trochu. Tento "oslnivý thriller" (text HBO Europe) nedokázal ani to, co jeho předchůdce._____ 5) Filmaři nejprve děj pečlivě zbavili všech duchovních aspektů a diváka zprostili jakékoli potřeby přemýšlet. To nejzajímavější na knize - dílčí náznaky, z nichž si čtenářova fantasie vytváří představu o popisovaném světě, důkladně vyškrtali._____ 6) Pak do světa nasadili z jiných filmů "osvědčené chuťovky". Vznikl tak akční odboj (úhoři - what the fuck) a příprava vzpoury. Do očí se kape tekutina, která vede k amnézii (Muži v černém). Televizi zpřítomňuje 9. kanál. Za hranicemi je "normální" život (Příběh služebnice). Vlastně jde o souboj technologií: protiknižní vs. omnis. Jako byste u dobrého jídla nahradili koření průmyslově vyráběnými ochucovadly. Film se tak stal dalším z mnoha rychloobrátkových "fastfoodových" počinů a zařadil se mezi nejhorší díla žánru._____ 7) Fahrenheit 451 - The temperature at which book paper catches fire and burns... Bradbury se spokojil s první informací o teplotě, při níž dochází k samovznícní papíru (233 stupňů Celsia). Dnes ovšem vědci tuto teplotu stanoví na 218 - 246 stupňů v závislosti na druhu papíru. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama