Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (649)

Fr 

všechny recenze uživatele

Klasické příběhy o Králi Artušovi a jejich rytířích vznikly podle skutečného hrdiny, který žil 1000 let předtím...... . Úspěch filmu jistě ovlivnil C.Owen a I. Gruffudd, kterým role padnou. Příběh ujde, i když ten velkej rozpočet zase tolik znát není. Technická stránka je ovšem výborná. Není to žádné veledílo, ale celkově to vyznívá sympaticky. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nejslabší snímek, který Fuqua natočil. Celý film postrádá výraznější moment, vysoký rozpočet rozhodně znát není a krásné exteriéry jsou většinu času zahaleny mlhou (asi ta byla digitální, jinak vážně nevím, kam ty prachy šly). Ač je ve filmu hned několik charismatických herců, ani jeden z nich nestojí za zapamatování, je to neskutečná přehlídka zapomenutelných figur. Prostě film bez výraznější scény a postavy, jehož slabiny korunuje Merlin jako křovák... ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdebilnějších filmů všech dob, v jehož nitru stojí jako Svatý grál šílený scénář s ubohými dialogy a těmi nejnezajímavějšími scénami jaké jsem za svůj krátký život viděl. S tímhle by si neporadil skutečně nikdo, natož Fuqua, který má pár světlejších momentů, ale jinak se potácí mezi špatnou a tragickou režií, která z potenciálně silného nápadu a kvalitních herců nevymáčkne nic víc než kapičku potu a hromadu mlhy, díky níž není vidět vůbec nic a Británie vypadá jako onen svět, kde je buď mrtvo nebo jsou všichni v lese. A souboj 500 Sasů versus banda křováků, to už je jen špička ledovce, již tahle trapná báchorka přináší. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Nemozem Artusa ohodnotit az tak kriticky ako to spravila vacsina ostatnych. Excalibur si pamatam uz len velmi matne, takze tieto dva filmy nemozem porovnavat. Pravdou vsak ostava, ze "novodoby" Artus sa mi celkom pozdava. Nie je to sice ziadna pecka a z hlavy rychlo vysumi, ale svoje kvality bezpochyby ma. Filmu ma pomerne slusny dej, dobru vypravu a hlavne vela dymu ;-) (vid zaverecnu bitvu). Inac sa stale divim, preco mi vsetci tvrdia, ze Artusa hral Clive Owen, ked som si stopro isty, ze to bol Niki cage :-D ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět tvou tvář, abych tě pak na bojišti poznal. A ty by sis měl zapamatovat moji tvář, Sase. Protože až ji spatříš příště, bude ona to poslední, co ještě uvidíš......Jeden z najhorších filmov, na akých som bol v kine. Ukážky boli dobre zostrihané a doplnené poriadnou burcujúcou hudbou. Tešil som sa. No v kine som sa nudil a odchádzal som poriadne rozčarovaný. Pochválil by som výpravu a ku koncu podarenú bitku, ale inak ma to veľmi nebavilo. Tupá popcornová zábava s veľmi zlým scenárom. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Film měl původně režírovat megaloman Michael Bay, ale opustil jej kvůli neshodám ohledně rozpočtu a věnoval se raději akčnímu snímku Mizerové II (2003) (POMO)
  • Finální bitva se dle historiků odehrála někdy okolo roku 495-516. Jména velitelů nejsou známa, ale některé soudobé historické kroniky uvádí jako velitele keltů jméno Artuš či Arthur (ve filmu Clive Owen). Pozdější výzkum ukázal, že keltským velitelem mohl být Ambrosius Aurelianus, některými označován jako základ pro legendu o králi Artušovi, a saským velitelem by mohl tedy být Aelle ze Sussexu, král jižních Sasů. (ajaxx)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama