Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam natočil pro mě často nepochopitelné filmy (Brazil, Imaginárium), ale také natočil 12 opic. Bratři Grimmové nedopadli zdaleka tak špatně jak zdejší hodnocení vypadá. Nápadů je poměrně hodně. Dojem kazí slabší triky, s kterými si ovšem Terry nikdy zase tak moc hlavu nelámal. Skutečně to hodně balancuje mezi komedií a hororem. Atmosféra vesnice a lesa by se klidně dala zaměnit s Ospalou dírou. 65% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dekadentně laděná pohádka-nepohádka, která v temných kulisách tajemného lesa a černohumorného příběhu, dokazuje, že s přibývajícím věkem jako by Terry Gilliam vstupoval do filmařské puberty a jeho jediným cílem bylo provokovat. Nicméně provokuje chytře, odvážně a zábavně zároveň, takže každý, kdo má alespoň kapku citu pro trochu „jiné“ vyprávění si dozajista užije minimálně božského Petera Stormarea a jako bonus mu bude dáno jedno malé bílé koťáko! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Chaos-man strikes back“ Terry Gilliam opět dokázal, že dokáže natočit (leda tak) prvotřídní maglajz. Jednání postav je zmatečné, zkratkovité a neustále jsem měl pocit, že ony, nikoliv divák, toho vědí více. Pokud to zrovna není účel filmu (jako u Mementa a jemu podobných), bude problém buď v režisérovi nebo ve scénáristovi, nebo v obou. Poměrně závažným problémem Grimmů je také jejich divácká nevyhraněnost. Oceňuji, že se pan režisér rozhodl zůstat za každou cenu sám sebou, ale tento přístup by bylo snazší pochopit u filmu nemajícího rozpočet 80 milionů dolarů a tudíž potenciálně jdoucího mimo hlavní proud. Mnohé scény jsou opravdu strašidelné, mnohé nechutné a mnohé velice bizarní (zrození “perníčka“ z louže bláta). Na výsledek se skvěle hodí slovo “nekonzistentní“. Přílišným charismatem či hvězdnou aurou neoplývá ani jeden ze dvojice hlavních hrdinů ztvárněných Mattem Damonem a Heathem Ledgerem, oba spíše jenom lacině figurkaří. Pozoruhodnější výkon na prostoru nesrovnatelně menším podává Miroslav Táborský. Ne tak Tomáš Hanák, který se jako záporák v hollywoodských filmech nejspíš neuchytí. Kletba bratří Grimmů svým morbidním laděním a dobovým umístěním připomíná Burtonovu Ospalou díru. Jenže…: v Ospalé díře nebyl humor infantilní a otravný, nýbrž černý a vtipný, Johnny Depp disponuje skutečným charismatem, ne jen jeho napodobeninou a hlavně, ať už je Tim Burton jakkoliv mizerným vypravěčem, stále dokáže vyprávět o devadesát procent srozumitelněji a zábavněji než Terry Gilliam. 45% Zajímavé komentáře: Marius, Rex Mundi, PALINO, El Loco, crozet, Hermes ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Trapná nádeničina, kterou si Terry Gilliam ryze prakticky a s téměř stoprocentní úsporou logiky a invence vydělal čas i peníze na ve stejné době chystaný skvost Tideland, kterému dal veškerý talent, um, pronikavost i odvahu - a vyplatilo se to miliónově (ne, ne, nechápejte mě špatně, Tideland peníze nevydělal, ale bez něj by umění filmu a příběhů bylo o dimenzi míň bohaté). Tohle ovšem není film, ale správně umístěná rohožka s kasičkou. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Celkom milé a príjemné občerstvenie a osvieženie, popri ktorom som naplno vypol od trochu vážnejšieho obdobia filmov, do ktorého som sa pustil. Rozprávkový les sa podaril na jednotku. S dejom a pointou to bolo priemernejšie, rovnako ako aj s trošku natiahnutou dĺžkou, no komediálna stránka mi sem sadla jedinečne. Škoda, že som Stormarea nepočul v originále. 70%. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • V zakletém lese je každý strom listnatý. Ale když Jacob (Heath Ledger) vyleze na věž ve stejném lese a rozhlédne se, všechny stromy jsou jehličnany! (DivX)
  • Svérázný režisér Terry Gilliam dostal nejvyšší rozpočet ve své kariéře – 80 mil. dolarů, ale snímek vydělal během premiérového víkendu (26.-28. 8. 2005) v USA jen 15 milionů. Celkové tržby v domovině byly 37,9 milionu. (imro)
  • Kvůli problémům na place (nedostatek financí a zásahy producentů) si Terry Gilliam "mohl" vybrat půlroční pauzu, během které natočil komorní filmík Krajina přílivu (2005) (imro)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama