Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Monolog má ve svém komentáři nespornou pravdu. Kletba bratří Grimmů není špatný film, krom toho, že je zatracovaný až hanba. A že to je kvůli režisérovi, o tom nejsou pražádné spory. Terry Gilliam je režisér, který k absurdnosti nemá daleko. Jeho filmy jsou většinou na vysoké úrovni jak zvratů, tak humoru. Když ale sledujete bratry, kteří s realitou mají pramálo společného, víte, že je něco špatně. Celý svět ve kterém se příběh odehrává, je jeden velký nic neříkající guláš. Ačkoliv je ztvárněn pěkně a zajímavě. Nedokáže divákovi vnutit jeho možnou i nemožnou realitu. Je prostě svůj. U filmu jsem se častokrát s radostí zasmál. Pár narážek, hlášek a názorů jistě potěší. Stejně jako fakt, že se film točil u nás v republice a objeví se v něm řada českých herců. Škoda jen, že většina filmů co se u nás točí stejnak nijak extra neuspěje a tento není vyjímkou. --- Kde být má muž? - Zabil je les. - Pche, venkovská husa. - A vás teď zničí taky. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Grimmovcov Gilliam asi zobral naozaj len preto, aby ukázal, že i jeho filmy vedia zarobiť. I keď námet sa môže zdať rýdzo gilliamovsky absurdný a vizuálna stránka je takisto výrazne podpísaná režisérovým štýlom, čo vo filme zlyháva je scenár a postavy. Pokiaľ ide o scenár je ako celok nudný a hoci jednotlivé scény majú nápad, pokope nedržia. Čo sa týka postáv , už dávno som nezažil film, kde by mi boli všetky postavy tak ukradnuté ako práve tu. Výnimkou bol snáď len taliansky majster mučiteľ Peter Stormare a "civilnejšia menej božská verzia Keiry Knightley" Lena Headey. Monica je síce klenotom pre každý film, avšak jej kráľovná mi bola sympatická iba kým neprehovorila, potom to už bol prejav nadržanej mačičky s dialógmi ...nadržanej mačičky. Každopádne tento zvláštny film dokázal Gilliam ukočírovať tak, aby bol aspoň mierne nadpriemerný, i keď si z neho na druhý deň nebudete pamätať nič (až na Monicu). 7/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oba bratři se stali velkým zklamáním. Terri Gilliam po dalších patáliích a nakonec přenechání filmu producentům, kteří si ho prostřihali jak chtěli, už jistě doufá v klidnější období jeho tvorby. Od drahého (na Terriho poměry hodně drahého) filmu o bratrech Grimmech si odpočine v ultralevném Tideland. Snad se bude jednat o lepší dílo. Bratři postrádají kontinuitu i náboj a jediné co ve filmu po Terrim zůstalo je magický les a hromada jeho nápadů. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nemůžu než se pousmát nad komentáři, které mluví o nepřehlednosti a ztracení se. Na to, jak byl film (prakticky předem) odsouzený, jsem byl dost překvapen, jak snadno jsem se dostal do jeho atmosféry a Gilliamovsky zvláštní (místy až zvrhlé) poetiky. Samozřejmě mnoha věcmi je na filmu znát, že je točen pro velké studio (typicky je to klišovitá postava Angeliky), to je však spíš záležitost scénáře. Pravda je, že slabší věci se odbudou ze začátku a od návštěvy věže se film dostává do tempa a atmosféry, kterou jsem dlouho nezažil. Směs komediálních, hororových, fantasy a pohádkových prvků funguje takřka na výbornou. Nepochybně pokud by při natáčení Gilliam dostal tvůrčí svobodu, mohl být výsledek lepší, vzhledem k podmínkám však tvrdím, že vznikl kvalitní film, který má v Gilliamově tvorbě své místo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No teda cekal jsem vic, jelikoz to natocil Terry Gilliam. Coz je v podstate ten nejvetsi problem. Od Terryho proste clovek ceka neco vic. Celej film je ladenej dost do temna a souhlasim, ze je trochu podobnej Sleepy Hollow, ale na tu nema. Dej je docela jednoduchej (jedna neprava carodejnice, zatceni, jedna prava carodejnice), ale je celkem sviznej a nenudi. Hodne se povedlo ozvuceni, jako vriskani a podobne a spolu s celkovou temnotou snimku a slusnou hudbou to dela vybornou atmosferu. Triky jsou na docela slusny urovni a pomahaj tak vytvaret atmosferu, i kdyz treba vlk by sel urcite udelat lip. Z hercu me nejvic zaujal Peter Stormare, ten byl naprosto dokonalej. Cesky herci, i kdyz tu jsou jen chvily, jsou docela v pohode a nepusobi tu, tak jako v jinejch filmech, jako pest na oko. Cekal jsem vic, ale zabava je to slusna. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Film se částečně točil v Praze. Scény ze středověkého městečka pak byly natočeny na dolním nádvoří hradu Křivoklát. Štáb pracoval i na hradě v Ledči nad Sázavou a v jedné sekvenci můžeme vidět i hrad Kost. (HappySmile)
  • Kvůli problémům na place (nedostatek financí a zásahy producentů) si Terry Gilliam "mohl" vybrat půlroční pauzu, během které natočil komorní filmík Krajina přílivu (2005) (imro)
  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama